current views are: 15

26 Ιουνίου 2021
Δημοσίευση18:08

Πανικός στην Άγκυρα από το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Αθήνας: Δοκιμάζει πυραύλους επιφανείας Atmaca και ναυτικά πυροβόλα -Η ανάγκη άμεσης αντίδρασης

Μόνο τυχαίο δεν είναι ότι όλα σχεδόν τα οπλικά συστήματα τα οποία κατασκευάζουν οι γείτονες έχουν κυρίως επιθετικό χαρακτήρα με ξεκάθαρη στόχευση να επιχειρούν στις περιοχές στις οποίες θέλουν να επεκτείνουν την κυριαρχία τους.

Δημοσίευση 18:08’

Μόνο τυχαίο δεν είναι ότι όλα σχεδόν τα οπλικά συστήματα τα οποία κατασκευάζουν οι γείτονες έχουν κυρίως επιθετικό χαρακτήρα με ξεκάθαρη στόχευση να επιχειρούν στις περιοχές στις οποίες θέλουν να επεκτείνουν την κυριαρχία τους.

Η πρώτη-επιτυχημένη σύμφωνα με τους γείτονες- βολή του πυραύλου επιφανείας Atmaca τον οποίο κατασκευάζει η εγχώρια Τουρκική αμυντική βιομηχανία αλλά και η αναμενόμενη δοκιμή του ναυτικού πυροβόλου Τουρκικής κατασκευής 76mm  αποτελούν τις τελευταίες κινήσεις της Άγκυρας  στην εξοπλιστική ‘’κούρσα’’ των τελευταίων ετών. Και μπορεί η βολή του αντιπλοϊκού Atmaca να μετατράπηκε σε ένα ακόμη επικοινωνιακό show προπαγάνδας από το Τουρκικό υπουργείο άμυνας η ουσία πάντως είναι ότι οι γείτονες έχουν προχωρήσει σε άλματα στην αμυντική τους βιομηχανία. 

Η αρχή έγινε με τα μη επανδρωμένα UAV Bayraktar τα οποία ήδη έχουν δοκιμαστεί επιχειρησιακά σε τρεις πολέμους-Συρία, Λιβύη και Ναγκόρνο Καραμπάχ- και κατασκευάζονται πλέον μαζικά από την Τουρκική αμυντική βιομηχανία. Μάλιστα ήδη οι γείτονες προχώρησαν και στις πρώτες τους συμφωνίες για εξαγωγή τους σε άλλες χώρες. Ανάλογα προγράμματα αφορούν τόσο τα ‘’ξαδέλφια’’ των Bayraktar, τα Αnka όσο και τα υπό δοκιμή Akinci τα οποία κινούνται με jet κινητήρες και διαθέτουν σύμφωνα με τους κατασκευαστές ακόμη μεγαλύτερες δυνατότητες.

Μόνο τυχαίο δεν είναι ότι  όλα σχεδόν τα οπλικά συστήματα τα οποία κατασκευάζουν οι γείτονες έχουν κυρίως επιθετικό χαρακτήρα με ξεκάθαρη στόχευση να επιχειρούν στις περιοχές στις οποίες θέλουν να επεκτείνουν την κυριαρχία τους. Με πρώτο φυσικά το Αιγαίο και την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου στη λογική της ‘’Γαλάζιας Πατρίδας’’. Και η αναμενόμενη μαζική κατασκευή αντιπλοϊκών πυραύλων επιφανείας Atmaca δείχνει ότι όχι απλά επιχειρούν να κάνουν πράξη το όραμά τους για κυριαρχία στη θάλασσα αλλά και να το υποστηρίξουν με εγχώρια όπλα ώστε να αναπτύξουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αυτάρκεια και να μην εξαρτώνται από άλλες χώρες και εταιρείες οπλικών συστημάτων. Στόχος το Τουρκικού ναυτικού είναι τα επόμενα χρόνια να αντικαταστήσει πάνω στα πλοία του στόλου του όλους τους Αμερικανικής κατασκευής πυραύλους Harpoon με τους Atmaca. Πυραύλους οι οποίοι έχουν προκύψει ξεκάθαρα από το reverse engineering την ‘’αντιγραφή’’ δηλαδή οπλικών συστημάτων και στη συνέχεια την εγχώρια μαζική παραγωγή τους. Για περισσότερο από δέκα χρόνια οι Τούρκοι μηχανικοί εργάστηκαν πάνω στον Atmaca ώστε να κατασκευάσουν όπως υποστηρίζουν πύραυλο αντίστοιχων δυνατοτήτων με τους Harpoon,τους οποίους διαθέτει μαζί με τους Exocet και το Πολεμικό μας Ναυτικό. Πυραύλους με βεληνεκές που σύμφωνα με τους γείτονες ξεπερνά τα 250 χιλιόμετρα και ταχύτητα που αγγίζει το ένα Mach οι οποίοι μπορούν να πλήξουν με ακρίβεια στόχους επιφανείας, πλοία δηλαδή ή ακόμα και παράκτιες εγκαταστάσεις. Με δυνατότητα μάλιστα να εκτοξευτούν όχι μόνο από πλοία και υποβρύχια αλλά και από το έδαφος με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για το Ανατολικό Αιγαίο.

Την ίδια ώρα οι γείτονες ανακοινώνουν ότι έπειτα από την δοκιμή του Atmaca,τον επόμενο μήνα αναμένεται να δοκιμάσουν και ναυτικό πυροβόλο 76 χιλιοστών εγχώριας κατασκευής με ταχυβολία που θα αγγίζει τις 80 βολές ανά λεπτό. Προφανώς και σε αυτή την περίπτωση πρόκειται για αντιγραφή των γνωστών ναυτικών πυροβόλων Oto Melara 76mm τα οποία χρησιμοποιούνται σε όλες τις θάλασσες του πλανήτη τις τελευταίες δεκαετίες.

Ο εξοπλιστικός ‘’πυρετός’’ των γειτόνων στη θάλασσα-υποβρύχια 214,κορβέτες Τουρκικής κατασκευής Milgem, ελικοπτεροφόρο Anadolu, σχεδιασμός εγχώριας φρεγάτας, πύραυλοι Atmaca, ναυτικό πυροβόλο-πέρα από προβληματισμό στο Ελληνικό επιτελείο καταδεικνύει την ανάγκη για άμεσες αποφάσεις σχετικά με την ενίσχυση του Στόλου. Καθώς με αυτούς τους ρυθμούς η ισορροπία στο Αιγαίο σε λίγα χρόνια θα έχει όπως εκτιμάται αλλάξει ακόμα και σε μη αναστρέψιμη κατάσταση.


σχετικα αρθρα