ΑΜΥΝΑ

Εποχή Rafale για την Πολεμική Αεροπορία: Η πρώτη Ελληνική «ριπή» φέρνει εφιάλτες στην Τουρκία – Πότε έρχονται τα πρώτα τέσσερα «γεράκια» με όλα τους τα όπλα

του Κώστα Σαρικά - Δημοσίευση 21 Ιουλίου 2021, 20:00 / Ανανεώθηκε 21 Ιουλίου 2021, 20:47
Εποχή Rafale για την Πολεμική Αεροπορία: Η πρώτη Ελληνική «ριπή» φέρνει εφιάλτες στην Τουρκία – Πότε έρχονται τα πρώτα τέσσερα «γεράκια» με όλα τους τα όπλα
Facebook Twitter Whatsapp

Με τους φονικούς Μeteor, τους Mica και τους Scalp Naval έτοιμους να κατευθυνθούν προς τους στόχους από το πανίσχυρο ραντάρ Aesa και τα πιο σύγχρονα ηλεκτρονικά συστήματα στοχοποίησης.

Ενθουσιασμό έχουν προκαλέσει οι εικόνες από το πρώτο Rafale «βαμμένο» στα γαλανόλευκα τόσο στο έδαφος όσο κυρίως στον αέρα. Το διθέσιο «401» αποτελεί την πρώτη από τις 18 «ριπέ» που έρχονται όχι απλά για να επισφραγίσουν την απόλυτη κυριαρχία της Πολεμικής μας Αεροπορίας πάνω από το Αιγαίο αλλά και συνολικά στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αλλά και για να συνεχίσουν την παράδοση που ‘’χτίζουν’’ δεκαετίες τώρα τα Ελληνικά «γεράκια» να πετούν πρώτα τα κορυφαία μαχητικά και με τις τεράστιες δεξιότητές τους να τους δίνουν προστιθέμενη αξία. Και αυτή την αξία θέλουν να δώσουν οι Έλληνες ιπτάμενοι στο κορυφαίο μαχητικό 4+ γενιάς τα επόμενα χρόνια.

Τα χαμόγελα σήμερα το πρωί στο Istres της Νότιας Γαλλίας περίσσευαν στη θέα του πρώτου Ελληνικού Rafale με τα διακριτικά της HAF στα φτερά του. Αλλά και από την παρουσία των πρώτων ‘’γερακιών’’ τα οποία η Πολεμική Αεροπορία επέλεξε να αποτελέσουν τους ιπτάμενους οι οποίοι θα τα φέρουν στην Ελλάδα και μαζί με τους υπόλοιπους αεροπόρους θα στελεχώσουν την 332 Πολεμική Μοίρα ‘’Γεράκι’’. Την πρώτη Ελληνική Μοίρα Rafale. Με την HAF να συνεχίζει την παράδοση επιπλογής Γαλλικών μαχητικών που κάνουν τη διαφορά έναντι των γειτόνων. Από τα F1 έως τα Mirage 2000 και Mirage 2000-5 έως σήμερα τις ‘’ριπές’’.

Ήδη η αγωνία των γειτόνων της TuAF να αποκωδικοποιήσουν τα μυστικά των Rafale όπως τόνισε και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος έχοντας στην πλάτη του το ‘’401’’ δείχνει ότι πράγματι οι ‘’ριπές’’ αποτελούν τα ‘’game changer’’ μαχητικά. Αεροσκάφη που αναμένονται στην Ελλάδα στο τέλος του χρόνου ‘’φορτωμένα’’ με όλα τους τα όπλα και εν δυνάμει επιχειρησιακά.

Με τους φονικούς Μeteor, τους Mica και τους Scalp Naval έτοιμους να κατευθυνθούν προς τους στόχους από το πανίσχυρο ραντάρ Aesa και τα πιο σύγχρονα ηλεκτρονικά συστήματα στοχοποίησης.

Αν και μεταχειρισμένο το πρώτο Ελληνικό Rafale έδωσε την εικόνα σε όλους τους παρευρισκόμενους ότι πρόκειται για καινούργιο αεροσκάφος. Όπως ακριβώς είχαν διαβεβαιώσει οι Γάλλοι κατασκευαστές της Dassault ότι θα παραδοθούν στη HAF τα 12 μεταχειρισμένα μαχητικά τα οποία έως τώρα πετούσαν για την Armee De L’Air. Και μαζί με τα 6 καινούργια θα αποτελέσουν την πιο ισχυρή Ελληνική Πολεμική Μοίρα. Η έναερια ‘’σύγκρουση’’ των Rafale με τα 84 Viper όχι απλά αναμένεται με τεράστιο ενδιαφέρον αλλά όπως εκτιμούν στο Ελληνικό επιτελείο θα προσφέρουν στους ιπτάμενους πρωτόγνωρες δυνατότητες για να αναβαθμίσουν ακόμη περισσότερο την ποιότητα εκπαίδευσης. Πόσο μάλλον επιχειρησιακά Rafale και Viper αναμένεται να συγκροτήσουν μια δύναμη αεροπορικής κρούσης την οποία σε καμία περίπτωση με τα έως τώρα δεδομένα δεν θα μπορεί να αντιμετωπίσει η Τουρκική πολεμική αεροπορία.

H εικόνα η οποία ήδη φτάνει στους επιτελείς της Πολεμικής Αεροπορίας από το επίπεδο των πρώτων τεσσάρων ιπτάμενων με το σήμα των «ριπών» στο μπράτσο προκαλεί αισιοδοξία ότι θα μπορούμε να μιλάμε για επιχειρησιακά Rafale πολύ πιο σύντομα από τους αρχικούς υπολογισμούς.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr