current views are: 13

10 Σεπτεμβρίου 2021
Δημοσίευση18:02

«Φωτιά» βάζει η Τουρκία σε Αιγαίο και Κύπρο και προαναγγέλλει «θερμό» φθινόπωρο – Κλιμακώνει ο Ακάρ με Casus Belli και προβάρει το κοστούμι του προέδρου

Η Τουρκία δείχνει ξεκάθαρα ότι έχει αφήσει πίσω της το «ήρεμο καλοκαίρι» κατά τη διάρκεια του οποίου θέλησε όπως φαίνεται να κερδίσει χρόνο για να κλείσει «μέτωπα» και να προσεγγίσει τη Δύση, κυρίως τις ΗΠΑ.

Δημοσίευση 18:02’

Η Τουρκία δείχνει ξεκάθαρα ότι έχει αφήσει πίσω της το «ήρεμο καλοκαίρι» κατά τη διάρκεια του οποίου θέλησε όπως φαίνεται να κερδίσει χρόνο για να κλείσει «μέτωπα» και να προσεγγίσει τη Δύση, κυρίως τις ΗΠΑ.

Δεν περνά πλέον ημέρα που να μην «στοχοποιεί» την Ελλάδα ο Τούρκος υπουργός άμυνας Χουλουσί Ακάρ. Και να πλειοδοτεί σε εμπρηστικές δηλώσεις ακόμα και από τον ίδιο τον Ταγίπ Ερντογάν. Με ψεύδη, απειλές και πλήρη ανάπτυξη των ακραίων Τουρκικών διεκδικήσεων δίνει το στίγμα της τακτικής που θα ακολουθήσουν οι γείτονες το επόμενο διάστημα. Ενώ ταυτόχρονα στέλνει διπλό μήνυμα τόσο στο εσωτερικό ακροατήριο όσο και στον διεθνή παράγοντα εμφανιζόμενος ως ο  διάδοχος  του Ταγίπ Ερντογάν στην προεδρία της χώρας. 

Η Τουρκία δείχνει ξεκάθαρα ότι έχει αφήσει πίσω της το «ήρεμο καλοκαίρι» κατά τη διάρκεια του οποίου θέλησε όπως φαίνεται να κερδίσει χρόνο για να κλείσει «μέτωπα» και να προσεγγίσει τη Δύση, κυρίως τις ΗΠΑ. Με «όπλο» το μεταναστευτικό και τον παρεμβατικό της ρόλο σε Αφγανιστάν και Λιβύη να κερδίσει την απαραίτητη ανοχή προκειμένου να επανέλθει το συντομότερο στα «μέτωπα» του Αιγαίου και της Κύπρου. Και να προλάβει με τετελεσμένα τόσο την εξοπλιστική ενίσχυση της Ελλάδας όσο και τις συμμαχίες που αναπτύσσει η Αθήνα στην ανατολική Μεσόγειο έως και τον Περσικό κόλπο.

Οι γείτονες θέτουν πλέον τις διαφορές τους με την Ελλάδα στο Αιγαίο στην κορυφή της ατζέντας τους και δείχνουν να αφήνουν πιο πίσω τις διεκδικήσεις τους περί ΑΟΖ και εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή από τα νότια της Κρήτης έως το Καστελόριζο και την Κύπρο. Ενώ ταυτόχρονα προετοιμάζουν στην Μεγαλόνησο την εφαρμογή του σχεδίου διχοτόμησης και δύο κρατών.Η δήθεν αποστρατικοποίηση των νησιών του ανατολικού Αιγαίου αποτελεί πλέον την ‘’εμπροσθοφυλακή’’ των επιχειρημάτων τους ενώ η φράση ‘’Casus Belli’’ συνοδεύει άμεσα ή έμμεσα κάθε τους αναφορά στο δικαίωμα της Ελλάδας για επέκταση των  χωρικών της υδάτων στα 12 μίλια.

Το γεγονός ότι οι Τούρκοι αξιωματούχοι και κυρίως ο Χουλουσί Ακάρ αναφέρεται συνεχώς στο Ελληνικό εξοπλιστικό πρόγραμμα καταδεικνύει πόσο ενοχλεί την Άγκυρα η απόφαση της Αθήνας να ενισχύσει τις Ένοπλες Δυνάμεις. Με πρώτη σημαντική κίνηση την απόκτηση των Γαλλικών μαχητικών Rafale την ώρα που αναμένεται και η συμφωνία για απόκτηση καινούργιων πλοίων από το Πολεμικό Ναυτικό. Με μια σειρά και από άλλα προγράμματα να προχωρούν όπως ο εκσυγχρονισμός των F-16, η απόκτηση των Spike Nlos, η συντήρηση των  Mirage, oεκσυγχρονισμός των Apache αλλά και η απόκτηση τορπιλών βαρέως τύπου για το Πολεμικό Ναυτικό. Την ώρα που όλο και πιο έντονο είναι το Ελληνικό ενδιαφέρον για είσοδο στη πρόγραμμα των F-35.

Το Επιτελείο στην Αθήνα παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή την ξεκάθαρη αλλαγή στάσης και την κλιμάκωση που επιχειρεί η Άγκυρα. Έως τώρα βέβαια ‘’επί του πεδίου’’ η μόνη διαφοροποίηση είναι η αύξηση σε σχέση με το καλοκαίρι των παραβιάσεων κυρίως από αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου και σε κάποιες περιπτώσεις και από τα Τουρκικά UAV. 

Ωστόσο όπως επισημαίνουν ανώτατες πηγές οι γείτονες μας έχουν δείξει ότι ακόμα και μέσα σε μία μέρα μπορούν να βάλουν ‘’φωτιά’’ στην περιοχή  όπως έκαναν το καλοκαίρι του 2020 στην ανατολική Μεσόγειο ή λίγους μήνες νωρίτερα με τα γεγονότα του Έβρου. Και κατά συνέπεια η εγρήγορση είναι επιβεβλημένη.Όπως επιβεβλημένη είναι η επιτάχυνση της ολοκλήρωσης του εξοπλιστικού προγράμματος με βασική προτεραιότητα φυσικά να ‘’κλειδώσει’’ η συμφωνία για τις φρεγάτες.


σχετικα αρθρα