ΑΜΥΝΑ

Νέα αμυντική συμφωνία προ των πυλών: «Μαζί» με τις ΗΠΑ οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις – Αναβάθμιση με εγκαταστάσεις υψηλής τεχνολογίας

Δημοσίευση 14 Σεπτεμβρίου 2021, 10:00 / Ανανεώθηκε 14 Σεπτεμβρίου 2021, 10:09
Νέα αμυντική συμφωνία προ των πυλών: «Μαζί» με τις ΗΠΑ οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις – Αναβάθμιση με εγκαταστάσεις υψηλής τεχνολογίας
Facebook Twitter Whatsapp

Οι Αμερικανοί όλο και πιο συχνά τελευταίως μετέχουν σε ασκήσεις στην Ελλάδα με τις ελληνικές δυνάμεις και πολλές πολλές φορές με την αφρόκρεμα των ελληνικών ειδικών δυνάμεων, την περίφημη Z-MAK.
 

Δεν είναι η πρώτη φορά που η αφρόκρεμα των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων, συνεκπαιδεύονται εδώ στην Ελλάδα με τους Έλληνες κομάντος. Ασκήσεις που περιλαμβάνουν από ανακατάληψη βραχονησίδας έως περιπολίες στην εσχατιά του Αιγαίου. Αλλωστε οι Navy Seals που αποτελούν την πλέον επίλεκτη μονάδα του αμερικανικού ναυτικού (που αναλαμβάνουν τις πιο δύσκολες αποστολές από την εξόντωση του Μπιν Λάντεν έως την εκκένωση του αεροδρομίου της Καμπούλ) σε μία κρίσιμη περίοδο για τα εθνικά θέματα και την άμυνα της χώρας εξόπλισαν με 4 ταχύπλοα σκάφη Mark V ειδικών επιχειρήσεων (ανορθόδοξου πολέμου) τις ελληνικές ειδικές δυνάμεις. Είναι μεν μεταχειρισμένα, σκάφη – τα αποκτήσαμε δωρεάν ως πλεονάζον αμυντικό υλικό των ΗΠΑ πληρώνοντας μόνο τη μεταφορά τους – όμως χρησιμοποιούνταν μέχρι πρόσφατα από τους Αμερικανούς ενώ είχαν λάβει μέρος και σε επιχειρήσεις στον πόλεμο του Ιράκ το 2003.

«ALEXANDER THE GREAT»

Σύμφωνα με τα «ΝΕΑ», οι Αμερικανοί όλο και πιο συχνά τελευταίως μετέχουν σε ασκήσεις στην Ελλάδα με τις ελληνικές δυνάμεις και πολλές πολλές φορές με την αφρόκρεμα των ελληνικών ειδικών δυνάμεων, την περίφημη Z-MAK. Προσφάτως διεξήχθη στη χώρα μας η διεθνής άσκηση «ALEXANDER THE GREAT», με συμμετοχή προσωπικού Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων της Ελλάδας και των ΗΠΑ.

Η συνεκπαίδευση πραγματοποιήθηκε σε δύο φάσεις, η πρώτη στην ευρύτερη χερσαία και θαλάσσια περιοχή της Αττικής και η δεύτερη στην ευρύτερη περιοχή της Μαγνησίας. Οι εικόνες από τη άσκηση ήταν όντως εντυπωσιακές. Εβλεπες ξαφνικά να αναδύονται από τη θάλασσα κομάντος με φούμο στα πρόσωπά τους και με υπερσύγχρονο οπλισμό καθώς και με οπλισμό νυχτερινής οράσεως, έτοιμους για κάθε αποστολή. Στην άσκηση συμμετείχαν από ελληνικής πλευράς προσωπικό από Μονάδες των Σχηματισμών της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου και από τις ΗΠΑ τμήμα από το Σώμα Πεζοναυτών (US Marine Corps).

Η εν λόγω συνεκπαίδευση εντάσσεται στον συνολικό προγραμματισμό των ασκήσεων / συνεκπαιδεύσεων που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί και συνεχίζουν να λαμβάνουν χώρα στο πλαίσιο της επικαιροποιημένης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (Mutual Defense Cooperation Agreement) με τις ΗΠΑ, και έχει σκοπό την αναβάθμιση του επιπέδου συνεργασίας, συναντίληψης και ανταλλαγής τεχνογνωσίας μεταξύ των συμμετεχουσών δυνάμεων, καθώς και την επαύξηση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων και της διαλειτουργικότητας των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων σε συμμαχικό πλαίσιο.

Τώρα με την επερχόμενη υπογραφή της νέας ελληνοαμερικανικής αμυντικής συμφωνίας (MDCA), οι στρατιωτικές ασκήσεις Ελλάδος και ΗΠΑ θα πολλαπλασιαστούν. Γιατί στη Σούδα σταθμεύει μονάδα των Navy Seals, που σε ασκήσεις συνεκπαίδευσης συνεργάζεται πλήρως με τις ελληνικές ειδικές δυνάμεις.

Πενταετής συμφωνία

Η εκτίμηση του υπουργείου Εξωτερικών είναι με τη νέα ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία (η οποία για πρώτη φορά θα ισχύσει για πέντε χρόνια, όπως επιβεβαίωσε χθες από τη Θεσσαλονίκη και ο Κυριάκος Μητσοτάκης) ότι ενισχύεται η στρατηγική σχέση με τις Ηωμένες Πολιτείες και αναβαθμίζεται η σημασία της Ελλάδας για το δυτικό σύστημα ασφαλείας, με προφανή θετικά αποτελέσματα για τα εθνικά συμφέροντα.

Η συμφωνία προβλέπει τη δημιουργία από τους Αμερικανούς εγκαταστάσεων υψηλής τεχνολογίας επί ελληνικού εδάφους και εντός ελληνικών στρατιωτικών βάσεων. Ρυθμίζονται θέματα που αφορούν τη βάση της Σούδας και πιο συγκεκριμένα τη χρήση της προβλήτας στο Μαράθι.

Επίσης, προβλέπει μεταξύ άλλων τη μερική χρήση των ελληνικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, με οριοθέτηση του πλαισίου της αμερικανικής παρουσίας.

Από την πλευρά τους, οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις αποκτούν πρόσβαση σε υψηλή τεχνολογία, όπως π.χ. στη χρήση των μη επανδρωμένων αμερικανικών αεροσκαφών (UAV), τα οποία θα επιχειρούν από την 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα. Περιττό να υπογραμμιστεί ότι ο ρόλος τους καθίσταται ολοένα και πιο σημαντικός σε περίπτωση που υπάρξει ένταση στην περιοχή.

Επίσης, προβλέπεται η από κοινού εκπαίδευση ελλήνων και αμερικανών χειριστών ελικοπτέρων στο Στεφανοβίκειο Βόλου, καθώς και κοινές ασκήσεις με τις ειδικές δυνάμεις των δύο χωρών.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr