ΑΜΥΝΑ

Τα «φαντάσματα» έσκισαν τους αιθέρες πάνω από την έρημο – Επίδειξη δύναμης από τα ελληνικά F-16 block 52 – Ισχυρό μήνυμα στην Τουρκία ενόψει «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝΑ»

του Κώστα Σαρικά - Δημοσίευση 22 Σεπτεμβρίου 2021, 21:00 / Ανανεώθηκε 22 Σεπτεμβρίου 2021, 21:35
Τα «φαντάσματα» έσκισαν τους αιθέρες πάνω από την έρημο – Επίδειξη δύναμης από τα ελληνικά F-16 block 52 – Ισχυρό μήνυμα στην Τουρκία ενόψει «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝΑ»
Facebook Twitter Whatsapp

Έκλεψαν τις εντυπώσεις πάνω από την έρημο, απέδειξαν την κυριαρχία της Πολεμικής Αεροπορίας τα «Φαντάσματα» της 337. Επιβλητική παρουσία της HAFστην «Bright Star 21». Στα «κόκκινα΄» τα Ελληνικά «γεράκια» ενόψει «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝΑ».

Τη φήμη της ως μια από τις πιο ισχυρές και άριστα εκπαιδευμένες Πολεμικές Μοίρες επιβεβαίωσε η 337 κατά την πρόσφατη μεγάλη διεθνή διακλαδική άσκηση «Bright Star 21» η οποία ολοκληρώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στην Αίγυπτο. Τα «Φαντάσματα» κατέβηκαν στη χώρα των Φαραώ με τέσσερα μαχητικά F-16 block 52 και κατάφεραν να κλέψουν τις εντυπώσεις σε μια άσκηση στην οποία συμμετείχε το σύνολο της πολεμικής αεροπορίας της Αιγύπτου αλλά και οι πανίσχυρες USAF από τις ΗΠΑ και RAF από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Πέρα από τις εντυπωσιακές εικόνες που ήρθαν στη δημοσιότητα με τις πτήσεις των Ελληνικών ‘’γερακιών’’ πάνω από την έρημο, εκεί που η Πολεμική Αεροπορία είχε γράψει ιστορία κατά τον Β’ΠΠ, τόσο ο ρόλος και οι αποστολές που ανέλαβαν τα ‘’Φαντάσματα’’ στην ‘’Bright Star 21’’ όσο και τα κολακευτικά σχόλια των ξένων αεροπόρων αποτελούν μια ακόμα απόδειξη του υψηλού επίπεδου της HAF και των ιπταμένων της.

Από την πρώτη στιγμή που τα Ελληνικά μαχητικά προσγειώθηκαν στη φιλόξενη ‘’Cairo West Base’’ και άρχισαν οι πρώτες αναγνωριστικές πτήσεις αλλά και η προετοιμασία των αποστολών στο έδαφος οι Αιγύπτιοι οικοδεσπότες κρέμονταν από τα χείλη των ιπτάμενων της HAF. Η Egyptian Air Force άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που συνεκπαιδεύεται με Έλληνες και αυτός ήταν ένας από τους βασικούς λόγους που η HAF κλήθηκε στην ‘’Bright Star 21’’ ώστε να δώσει αίγλη και να ανεβάσει το επίπεδο της άσκησης.

Τα ‘’Φαντάσματα’’ αν και με μόλις τέσσερα μαχητικά ανέλαβαν τις περισσότερες αποστολές και πέταξαν μαζί αλλά και απέναντι από όλα τα αεροσκάφη που συμμετείχαν στην άσκηση μεταξύ των οποίων και τα Rafale της Αιγύπτου. Μαχητικά τα οποία σύντομα θα διαθέτουν στο οπλοστάσιό του και τα ‘’μπλε’’ φτερά. Με τους πανίσχυρους Amraam- η Αιγυπτιακή αεροπορία δεν διαθέτει αυτούς τους Α/Α πυραύλους- κυριάρχησαν στις εναέριες μονομαχίες.

Ενδεικτικό είναι ότι την τελευταία ημέρα της άσκησης όταν το σενάριο προέβλεπε ένα εντυπωσιακό Comao με συμμετοχή 70 μαχητικών, τα τέσσερα F-16 των ‘’Φαντασμάτων’’ ανέλαβαν αρχηγοί του αμυντικού σχηματισμού με τους Αιγύπτιους στο πλευρό τους έχοντας απέναντι Αμερικανούς, Άγγλους και άλλη ομάδα της Egyptian Air Force.

Ιδιαίτερη εντύπωση πάντως έκανε η παρουσία των τριών Πακιστανών αξιωματικών οι οποίοι συμμετείχαν στην άσκηση ως παρατηρητές. Οι Πακιστανοί δεν έκρυβαν το ενδιαφέρον τους για την Ελληνική αποστολή και τις αποστολές που ανέλαβε.Άλλωστε είναι γνωστές οι σχέσεις της χώρας τους με την Άγκυρα και το γεγονός ότι το Πακιστάν αποτελεί έναν από τους ελάχιστους συμμάχους την Τουρκίας.

Ήταν μια ακόμα εξαιρετικά επιτυχημένη συμμετοχή της HAF σε μια μεγάλη άσκηση, μέσα σε ένα μήνα με συνεχείς δραστηριότητες και αποκορύφωμα την Εθνική άσκηση ‘’ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ’’ η οποία ξεκινά την ερχόμενη εβδομάδα. Με τον Σεπτέμβριο να βρίσκει την Πολεμική Αεροπορία σε κατάσταση ‘’After Burning’’.Και την ετοιμότητά της να αποδεικνύεται με τον πλέον ηχηρό τρόπο προχθές όταν απογείωσε 22 μαχητικά από όλες σχεδόν τις Πολεμικές Μοίρες για να αναχαιτίσουν τα Τουρκικά αεροσκάφη που πέταξαν προκλητικά πάνω από το Αιγαίο στο πλαίσιο συμμετοχής σε άσκηση. Στις 7 εμπλοκές με τα F-16 της TuAF το ‘’κοντέρ’’ έγραψε ένα ξεκάθαρο 7-0 όπου τα Ελληνικά Mirage 2000-5 και F-16 έθεσαν τα αντίπαλα μαχητικά σε κατάσταση ‘’kill’’ πριν αποχωρήσουν για τις βάσεις τους.

Ενώ την ίδια ώρα η εικόνα που έφτανε από το Merignac της Γαλλίας με το πρώτο Ελληνικό ζεύγος Rafale να απογειώνεται ταυτόχρονα προκαλεί ενθουσιασμό την ώρα που η HAF μέσα στα επόμενες ημέρες αναμένεται να παραλάβει και την τρίτη από τις συνολικά 24 ‘’ριπές’’.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr