ΑΜΥΝΑ

Καταιγιστικές οι εξελίξεις για τις νέες φρεγάτες του Στόλου: Κοντά σε συμφωνία με τους Γάλλους για «πακέτο» Belhara-Gowind - Η νέα βελτιωμένη πρόταση και η γεωπολιτική συγκυρία

του Κώστα Σαρικά - Δημοσίευση 25 Σεπτεμβρίου 2021, 20:00 / Ανανεώθηκε 25 Σεπτεμβρίου 2021, 20:46
Καταιγιστικές οι εξελίξεις για τις νέες φρεγάτες του Στόλου: Κοντά σε συμφωνία με τους Γάλλους για «πακέτο»  Belhara-Gowind - Η νέα βελτιωμένη πρόταση και η γεωπολιτική συγκυρία
Facebook Twitter Whatsapp

Σε περίπτωση συμφωνίας στη Γαλλική πρωτεύουσα αναμένεται να ταξιδέψει και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος ώστε να παραστεί στις ανακοινώσεις μαζί με την Γαλλίδα ομόλογό του, Φλοράνς Παρλί.

Πολύ κοντά σε συμφωνία με τους Γάλλους για απόκτηση των φρεγατών Belhara αλλά και κορβετών Gowind φαίνεται ότι βρίσκεται η Αθήνα έπειτα από τις ραγδαίες εξελίξεις των τελευταίων ημερών. Η νέα βελτιωμένη πρόταση που έφερε στην Ελλάδα ο ίδιος ο διευθύνων σύμβουλος της Naval Group σε συνδυασμό με την γεωπολιτική συγκυρία η οποία διαμορφώθηκε έπειτα από την συμφωνία AUKUS φαίνεται ότι επιτάχυναν τη διαδικασία και φέρνουν την Γαλλική πρόταση ως το μεγάλο φαβορί. Και μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες αν μέσα στις επόμενες ώρες «κλειδώσει» οριστικά η συμφωνία οι σχετικές ανακοινώσεις ενδεχομένως γίνουν από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη έπειτα από τη συνάντηση που θα έχει στη Γαλλία την προσεχή Δευτέρα με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Σε περίπτωση συμφωνίας στη Γαλλική πρωτεύουσα αναμένεται να ταξιδέψει και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος ώστε να παραστεί στις ανακοινώσεις μαζί με την Γαλλίδα ομόλογό του, Φλοράνς Παρλί.

Ο «άσσος» που έκρυβαν στο μανίκι οι Γάλλοι της Naval Group δεν είναι άλλος από τον συνδυασμό προσφοράς φρεγατών Belhara και κορβετών Gowind όπως άλλωστε είχε αποκαλύψει το Newpost από τον περασμένο Ιούλιο όταν είχε απευθύνει σχετική ερώτηση στον Global CEO της εταιρίας Pierre-Eric Pommellet.

Ήδη στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας και στο Γενικό Επιτελείο Ναυτικού τα τελευταία 24ωρα επικρατεί «πυρετός» συσκέψεων πάνω στη νέα Γαλλική πρόταση προκειμένου να επιλυθούν όλα τα ζητήματα και να ανάψει το «πράσινο φως» για τη συμφωνία.

Η νέα Γαλλική πρόταση αφορά την ναυπήγηση τριών φρεγατών Βelhara με option για ακόμη μία ενώ στο «πακέτο» προβλέπεται και η ναυπήγηση τριών κορβετών Gowind. Οι τρείς Ελληνικές Belhara πρόκειται να κατασκευαστούν στη Γαλλία στα ναυπηγεία της Lorian-η πρώτη ήδη κατασκευάζεται για λογαριασμό του Γαλλικού Ναυτικού-ενώ οι τρεις κορβέτες Gowind σε Ελληνικά ναυπηγεία. Οι Γάλλοι μάλιστα φέρονται να δεσμεύονται ότι θα παραδώσουν στο Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό τις δύο πρώτες Belhara μέσα στο 2025 και συγκεκριμένα τον Μάρτιο την πρώτη και τον Οκτώβριο τη δεύτερη.

Το ζήτημα απόκτησης καινούργιων πλοίων του Στόλου έχει αναλάβει προσωπικά ο ίδιος ο πρωθυπουργός σε συνεργασία με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο και το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού που ήδη έχει παραδώσει στην πολιτική ηγεσία την σχετική έκθεση πάνω σε όλες τις προτάσεις. Όμως και οι γεωπολιτικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών με άξονα την περιβόητη AUKUS σύμφωνα με την οποία οι Γάλλοι χάνουν το πρόγραμμα ναυπήγησης των υποβρυχίων της Αυστραλίας έπαιξαν όπως φαίνεται καθοριστικό ρόλο στην Γαλλική αντεπίθεση. Το Παρίσι και η Naval Group επανήλθαν στην Αθήνα με τη νέα τους πρόταση και στόχο να χωρέσουν στο Ελληνικό μπάτζετ των 5 δις τρεις Belhara και τρεις Gowing ενώ η πρόταση αφορά την ναυπήγηση και τέταρτης φρεγάτας με επιπλέον όμως κόστος. Πρόταση η οποία φαίνεται ότι ικανοποιεί την Αθήνα η οποία επιδιώκει μέσα στο συνολικό ποσό να συμπεριληφθεί και η αναβάθμιση των τεσσάρων MEKO σε Ελληνικά ναυπηγεία.

Οι συζητήσεις πλέον περιστρέφονται τόσο στην τελική διαμόρφωση των πλοίων είτε πρόκειται για τις Belhara, είτε τις Gowind, τον τρόπο χρηματοδότησης και φυσικά την υποστήριξη των πλοίων που θα αποκτηθούν. Εάν μέσα στα επόμενα 24ωρα επιτευχθεί συμφωνία ανοίγει ο δρόμος για ανακοινώσεις από τον Κυριάκο Μητσοτάκη οι οποίες ενδεχομένως να αφορούν και ευρύτερη αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία την οποία άλλωστε επιδιώκει το Παρίσι εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr