ΑΜΥΝΑ

Τουρκικά ΜΜΕ: Πήραν «φωτιά» οι θεωρίες συνωμοσίας - «Γιατί βρίσκονται στην Ελλάδα τα 15 αμερικανικά F-15;»

Δημοσίευση 13 Οκτωβρίου 2021, 14:00 / Ανανεώθηκε 13 Οκτωβρίου 2021, 14:32
Τουρκικά ΜΜΕ: Πήραν «φωτιά» οι θεωρίες συνωμοσίας - «Γιατί βρίσκονται στην Ελλάδα τα 15 αμερικανικά F-15;»
Facebook Twitter Whatsapp

«Γιατί προσγειώθηκαν 15 F-15 στην Ελλάδα;» διερωτάται το CNN Turk, αναφέροντας πως πληροφορίες από την Ελλάδα έκαναν γνωστό ότι «τα αμερικανικά αεροσκάφη βρίσκονται για κάτι περισσότερο από ασκήσεις».

Έκδηλη είναι η ενόχληση της Άγκυρας μετά την ελληνο-γαλλική συμφωνία, αλλά και ενόψει της ελληνο-αμερικανικής, με τα τουρκικά ΜΜΕ να μην διστάζουν να διατυπώσουν μέχρι και... θεωρίες συνωμοσίας.

Αυτή τη φορά, στο στόχαστρο του τουρκικού Τύπου μπήκε η παρουσία 15 αμερικανικών μαχητικών F-15 στη Λάρισα, τα οποία συμμετείχαν στην άσκηση Castle Forge, στο πλαίσιο της διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας και ΗΠΑ.

«Γιατί προσγειώθηκαν 15 F-15 στην Ελλάδα;» διερωτάται το CNN Turk, αναφέροντας πως πληροφορίες από την Ελλάδα έκαναν γνωστό ότι «τα αμερικανικά αεροσκάφη βρίσκονται για κάτι περισσότερο από ασκήσεις».

Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, «ο ισχυρισμός της Ελλάδας είναι διαφορετικός από αυτόν των ΗΠΑ. Ο ελληνικός στρατός ισχυρίστηκε ότι τα αεροπλάνα στάλθηκαν στη χώρα για κάτι περισσότερο από ασκήσεις. Το ελληνικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι θα πραγματοποιηθεί εκπαίδευση με τον ελληνικό στρατό για αεροπορική υποστήριξη, αεροπορική μάχη, προστασία και επίθεση στόχων σε ξηρά και θάλασσα».

Μάλιστα, επισημαίνουν πως τα αεροπλάνα στάλθηκαν στην Ελλάδα λίγο πριν από την ανανέωση της τρέχουσας συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Δείτε το δημοσίευμα:

Θωρακίζεται η Ελλάδα: Τα «κλειδιά» της νέας αμυντικής συμφωνίας

Το deal για τους Γάλλους ήταν μόνο η αρχή. Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, πετά για Ουάσιγκτον, όπου σήμερα θα ξεκινήσει τις επαφές του με βουλευτές και γερουσιαστές, όμως η βαριά ατζέντα ξεκινά την Πέμπτη 14 Οκτωβρίου.

Στο State Departmen ο Έλληνας Υπουργός θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του, Άντονι Μπλίνκεν. Μαζί θα εγκαινιάσουν τον 3ο γύρο του Στρατηγικού Διαλόγου -και θα υπογράψουν την τροποποιημένη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδος – ΗΠΑ (MDCA), η οποία θα έχει ισχύ 5 ετών.

Η νέα Συμφωνία θα εδραιώσει την αμερικανική στρατιωτική παρουσία στην ελληνική επικράτεια, με αμερικανικές βάσεις σε Σούδα, Αλεξανδρούπολη, Λιτόχωρο και Στεφανοβίκειο Βόλου.

Υπάρχει όμως και κάτι καλύτερο για την Ελλάδα σύμφωνα με πληροφορίες του Star. Η ιστορική αυτή συμφωνία θα συνοδεύεται από την πολύ σημαντική: επιστολή Μπλίνκεν. Σε αυτήν θα υπάρχει πολιτική δήλωση που θα εκφράζει τη στήριξη των ΗΠΑ στην προάσπιση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο!

Για την προστασία των δικαιωμάτων της Ελλάδας μίλησε και χθες ο Νίκος Δένδιας, σε μήνυμά του μέσω video στη Μεσογειακή Διάσκεψη του ΟΑΣΕ.

Το πρόγραμμα Δένδια

Σήμερα ο κ. Δένδιας θα συναντηθεί με τον βουλευτή (Congressman) John Sarbanes, καθώς και με τον Γερουσιαστή Chris Van Hollen.

Επιπλέον, θα έχει συνάντηση με τον Ισραηλινό ΥΠΕΞ Yair Lapid, ο οποίος θα βρίσκεται επίσης στην Ουάσιγκτον, και στη συνέχεια θα παραβρεθεί σε δεξίωση με εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας.

Την Πέμπτη 14 Οκτωβρίου θα μεταβεί στο State Department, όπου θα έχει αρχικά κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ. Θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες.

Οι δύο Υπουργοί θα εγκαινιάσουν, με εισαγωγικές παρεμβάσεις τους τον τρίτο γύρο του Στρατηγικού Διαλόγου. Οι δηλώσεις αναμένεται να ξεκινήσουν περίπου στις 16:45 ώρα Ελλάδας και θα μεταδοθούν απευθείας από τον ιστότοπο του Αμερικανικού ΥΠΕΞ. Αμέσως μετά, θα ακολουθήσει η υπογραφή του Δεύτερου Πρωτοκόλλου Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας.

Στη συνέχεια ο υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να συναντηθεί με τον Εμιρατινό ομόλογό του Σεΐχη Abdullah bin Zayed Al Nahyan, ο οποίος θα βρίσκεται επίσης στην Ουάσιγκτον.

Τέλος, θα συμμετάσχει σε εκδήλωση του Center for European Policy Analysis με θέμα το ρόλο της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Τι θα περιλαμβάνει η συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ

Η νέα συμφωνία θα έχει για πρώτη φορά πενταετή διάρκεια, θα περιλαμβάνει νέες τοποθεσίες και επέκταση των υφιστάμενων αμερικανικών βάσεων και θα συνοδεύεται από μία δήλωση στήριξης του Άντονι Μπλίνκεν προς την Ελλάδα.

Η προηγούμενη αναθεώρηση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας υπεγράφη στην Αθήνα, τον Οκτώβριο του 2019, από τους Νίκο Δένδια και Μάικ Πομπέο, με τον τότε υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, να στέλνει ηχηρά μηνύματα στην Άγκυρα με αφορμή τις παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ.

«Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να πείσουμε τους Τούρκους, ότι αυτά δεν είναι προς το συμφέρον κανενός. Έχουμε καταστήσει σαφές ότι αυτή η σύγκρουση δεν πρέπει να στρατιωτικοποιηθεί,  ότι οι παράνομες γεωτρήσεις δεν είναι αποδεκτές, ότι η παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου δεν είναι αποδεκτή» είχε δηλώσει στις 5/10/2019 ο τότε υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Μάικ Πομπέο.  Η συμφωνία μάλιστα, συνοδευόταν και από την επιστολή του Μάικ Πομπέο με εκτενείς αναφορές στον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας. 

«Η Άγκυρα δημιουργεί κίνδυνο αποσταθεροποίησης της Νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ. Οι μονομερείς ενέργειες προκαλούν μόνο κλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή. Ο εξαναγκασμός, οι απειλές, ο εκφοβισμός και η στρατιωτική δραστηριότητα δεν θα επιλύσουν τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο» αναφερόταν στην επιστολή του Πομπέο.

«Να είστε βέβαιοι ότι θα δράσουμε για να προστατεύσουμε και να διατηρήσουμε τις βασικές αξίες της κυριαρχίας ενός κράτους, του Κράτους Δικαίου και της προστασίας της ιδιωτικής περιουσίας» είχε πει στις 05/10/2019, ο τότε υπουρηός Εξωτερικών ΗΠΑ. 

Η πρώτη αμερικανική "εγγύηση" για την σταθερότητα στην Αν. Μεσόγειο, είχε έρθει το 1976, δύο χρόνια μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, από τον Χένρι Κίσινγκερ. 

«Έχουμε δηλώσει την πεποίθησή μας ότι καμία πλευρά δεν θα πρέπει να αναζητήσει στρατιωτική λύση σε αυτές τις διαφορές. Ως εκ τούτου, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εναντιωθούν ενεργά και κατηγορηματικά σε κάθε πλευρά που θα επιδιώξει στρατιωτική λύση και θα καταβάλουν μεγάλη προσπάθεια να αποτρέψουν μια τέτοια δράση» ανέφερε στην εποστολή του ο Κίσινγκερ στις10 Απριλίου το 1976.

Μετά τη συμφωνία Αθήνας – Παρισιού, η ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία ενισχύει ακόμη περισσότερο τη θέση της Ελλάδας στην Αν. Μεσόγειο. «Είναι μια σημαντική συμφωνία αυτή που θα υπογραφεί το προσεχές διάστημα, η οποία νομίζω αναβαθμίζει ακόμη περισσότερο το γεωστρατηγικό και γεωπολιτικό αποτύπωμα της Ελλάδας. Εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι συμπεριλαμβάνεται στη συμφωνία τόπος κοντά στα χερσαία μας σύνορα, στον Έβρο» δήλωσε ο Γιάννης Οικονόμου.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr