ΑΜΥΝΑ

«Ντουέτο» προκλήσεων από την Άγκυρα: Υπερπτήσεις και επίθεση κατά της ΠτΔ - Σε πλήρη ετοιμότητα οι Ένοπλες Δυνάμεις

Δημοσίευση 14 Ιανουαρίου 2022, 07:00 / Ανανεώθηκε 14 Ιανουαρίου 2022, 07:08
«Ντουέτο» προκλήσεων από την Άγκυρα: Υπερπτήσεις και επίθεση κατά της ΠτΔ - Σε πλήρη ετοιμότητα οι Ένοπλες Δυνάμεις
Facebook Twitter Whatsapp

Κάτι που φαίνεται πως δεν γνωρίζει η Άγκυρα, είναι πως το Πολεμικό Ναυτικό καταρρίπτει και αεροπλάνα...

 

Στο γνωστό... παιχνίδι των προκλήσεων συνεχίστηκαν οι κινήσεις της Άγκυρας.

Συγκεκριμένα, χθες, Πέμπτη 13 Ιανουαρίου ζεύγος τουρκικών αεροσκαφών F-4 πραγματοποιήσε υπερπτήση στις 11:01 άνωθεν της Ζουράφας στα 12.700 πόδια.

Τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν από ελληνικά μαχητικά.

Η Ζουράφα ή Λαδόξερα είναι ακατοίκητη νησίδα που βρίσκεται στον νομό Έβρου, και συγκεκριμένα σε κοντινή απόσταση ανατολικά της Σαμοθράκης, και βορείως της Ίμβρου.

Επίθεση του τουρκικού ΥΠΕΞ στη Σακελλαροπούλου

Είχε προηγηθεί η επίθεση που εξαπέλυσε στην Κατερίνα Σακελλαροπούλου το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας με αφορμή τα όσα είπε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε εκδήλωση για την παρουσίαση του σχεδίου ανέγερσης του Μεγάρου Παγκόσμιου Ποντιακού Ελληνισμού Σουρμένων, στον χώρο του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ, Μανώλη Κωστίδη, η Άγκυρα ασκεί κριτική στην ομιλία της κ. Σακελλαροπούλου τονίζοντας: «Δεν πρέπει να γίνονται τέτοια αστήρικτες και ψευδείς δηλώσεις από την πλευρά της Προεδρίας της Δημοκρατίας. Για άλλη μια φορά καλούμε την Ελλάδα στην κοινή λογική».

Η ομιλία της ΠτΔ που ενόχλησε την Τουρκία

Η ΠτΔ είχε χαρακτηρίσει την ιστορία του Ποντιακού ελληνισμού μακρά, λαμπρή και οδυνηρή. «Η τραγική κατάληξή της, με την μεθοδευμένη και συστηματική γενοκτονία που με διωγμούς, σφαγές, προσπάθειες βίαιου εξισλαμισμού και ανείπωτη βαρβαρότητα, τους ξερίζωσε από τις πατρογονικές εστίες τους και τους έφερε στον δρόμο της προσφυγιάς, είναι ανεπούλωτο τραύμα. “Ο άνθρωπος έχει ρίζες, κι όταν τις κόψουν πονεί”, έλεγε ένας άλλος πρόσφυγας, ο Γιώργος Σεφέρης» είχε πει η κ. Σακελλαροπούλου.

«Όμως ο Ποντιακός ελληνισμός μετέφερε στην Ελλάδα τον δυναμισμό του και τις αξίες του. Την πίστη στην πατρίδα, την οικογένεια, την κοινότητα, τις παραδόσεις. Την εργατικότητα και την ακάματη εφευρετικότητά του. Όπου κι αν εγκαταστάθηκαν Πόντιοι, στα χωριά και τις πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης, στους συνοικισμούς της πρωτεύουσας, παρά τις δυσκολίες ενσωμάτωσης και ένταξης της πρώτης γενιάς, κατάφεραν να προκόψουν και βοήθησαν και την Ελλάδα να προκόψει. Κράτησαν άρρηκτους τους δεσμούς ανάμεσά τους και διεκδίκησαν την ιδιαιτερότητά τους. Αλλά η διεκδίκηση αυτή δεν σήμαινε ούτε απομόνωση, ούτε απόσχιση. Αποτέλεσε παράγοντα ισχυροποίησης της κοινής εθνικής ταυτότητας» συνέχισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Το Πολεμικό Ναυτικό καταρρίπτει και αεροπλάνα...

Tην ισχυρή πρόθεσή τους να προχωρήσουν στην καλύτερη δυνατή προσφορά ώστε να επικρατήσουν και στη νέα μεγάλη «ναυμαχία» για τις καινούργιες κορβέτες του Πολεμικού Ναυτικού φέρονται να επανέλαβαν οι Γάλλοι στον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο κατά την επίσκεψή του το απόγευμα στα ναυπηγεία της Lorient στη Βορειοδυτική Γαλλία. Εκεί που τα επόμενα χρόνια θα «χτιστούν» οι τρεις Ελληνικές Belharra με τα δύο πρώτα πλοία να παραδίδονται στον Στόλο το 2025 και το τρίτο ένα χρόνο αργότερα.

Για «πολύ ισχυρή υποψηφιότητα» έκανε λόγο ο Έλληνας υπουργός αναφερόμενος στη Γαλλική πρόταση με την κορβέτα Gowind τονίζοντας ότι η «διαδικασία επιλογής βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη». Σύμφωνα με πληροφορίες το ζήτημα των κορβετών τέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης τόσο με την Γαλλίδα ομόλογό του Florence Parly όσο και με τον CEO της Naval Group Pierre Eric Pommellet. Όλες οι πληροφορίες φαίνεται ότι επιβεβαιώνουν το ρεπορτάζ του Newpost ότι έπειτα από τη συμφωνία για τις φρεγάτες, Αθήνα και Παρίσι βρίσκονται μια «ανάσα» από ένα ακόμη μεγάλο «deal» για την απόκτηση πέντε κορβετών Gowind.

Οι Γάλλοι ξενάγησαν τον υπουργό Εθνικής Άμυνας στους χώρους του ναυπηγείου και εκτός από τη μεγάλη στεγασμένη δεξαμενή στην οποία κατασκευάζεται ήδη η πρώτη Γαλλική Belharra «Amiral Monarc’h» στάθηκαν ιδιαίτερα τόσο στην Gowind που «χτίζεται» δίπλα στην Belharra όσο και στην σχεδόν έτοιμη κορβέτα «Bani Yas» η οποία κατασκευάζεται για λογαριασμό του ναυτικού των ΗΑΕ. Σύμφωνα με την Γαλλική πρόταση όταν πέσουν στη θάλασσα Belharra και Gowind τη θέση τους θα πάρουν τα πλοία που θα ναυπηγηθούν για το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό.

Και ενώ το Πολεμικό Ναυτικό αναμένει τη ρελάνς των Ολλανδών της Damenγια την Sigma 10514 αλλά και των Ιταλών της Fincantieri για την Doha δεν έχουν σταματήσει η συζητήσεις με την Naval Group με τους Επιτελείς να αυξάνουν την πίεση για συμπίεση του τελικού κόστους στο 1,8 δις ευρώ ενώ στο «κάδρο» βρίσκεται σταθερά η εμπλοκή των Ελληνικών ναυπηγείων αλλά και της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας. Με τους Γάλλους να δεσμεύονται αν η συμφωνία για τις Gowind «κλειδώσει» το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό στα τέλη του 2026 θα διαθέτει τόσο δύο φρεγάτες Belharra και τουλάχιστον μία κορβέτα.

Στην ομιλία του στα ναυπηγεία της Lorient μεταξύ άλλων ο Νίκος Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε στη Στρατηγική Συνεργασία με τους Γάλλους αλλά και στην απόκτηση των 18 συν 6 μαχητικών Rafale. Όσον αφορά τις φρεγάτες Belharra τόνισε ότι η απόκτησή τους «θα συμβάλλει στην σημαντική αναβάθμιση της μαχητικής ικανότητας και της αποτρεπτικής ισχύος του Πολεμικού Ναυτικού και των Ενόπλων Δυνάμεων, βασική αποστολή των οποίων είναι η υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της πατρίδος μας. Με την απόκτησή τους η δύναμη πυρός του Πολεμικού Ναυτικο πολλαπλασιάζεται. Τα εξελιγμένα χαρακτηριστικά των Belharra και ειδικότερα η μεγάλης εμβέλειας αντιαεροπορική άμυνα, οι επιδόσεις ανθυποβρυχιακού πολέμου και η ενισχυμένη ικανότητα πολέμου επιφανείας, προσδίδουν δυνατότητα εκτέλεσης πολλαπλών αποστολών σε όλο το φάσμα του ναυτικού πολέμου» υπογράμμισε ο ΥΠΕΘΑ αναφερόμενος και στη διαμόρφωση των φρεγατών.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr