current views are: 14

15 Ιανουαρίου 2022
Δημοσίευση12:42

Από τη Σαλαμίνα στην Κωνσταντινούπολη σε λίγες ώρες: Το ημερολόγιο των τουρκικών προκλήσεων και το Πολεμικό Ναυτικό

Αδιαπραγμάτευτος όρος της Αθήνας σε ενδεχόμενη συμφωνία με τους Γάλλους για πέντε Gowind, δύο ή τρεις κορβέτες, είναι να «χτιστούν» σε Ελληνικά ναυπηγεία.

Δημοσίευση 12:42’

Αδιαπραγμάτευτος όρος της Αθήνας σε ενδεχόμενη συμφωνία με τους Γάλλους για πέντε Gowind, δύο ή τρεις κορβέτες, είναι να «χτιστούν» σε Ελληνικά ναυπηγεία.

Την απόφαση της κυβέρνησης, μετά τη συμφωνία για τις Γαλλικές φρεγάτες Belharra, να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό και το δεύτερο μεγάλο deal για τις καινούργιες κορβέτες του Στόλου ξεκαθάρισε σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο στέλνοντας το μήνυμα στο Πολεμικό Ναυτικό και στη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων για επιτάχυνση των διαδικασιών. Άλλωστε ο πρωθυπουργός τόνισε εμφατικά την ενίσχυση της Εθνικής Άμυνας και σε αυτή την κατεύθυνση φαίνεται ότι θέλει να συνεχίσει κάνοντας λόγο για τη σύνεση της αποφασιστικότητας.

2022: To έτος των τουρκικών προκλήσεων

Επίθεση στην Κατερίνα Σακελλαροπούλου εξαπέλυσε με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας με αφορμή τα όσα είπε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε εκδήλωση για την παρουσίαση του σχεδίου ανέγερσης του Μεγάρου Παγκόσμιου Ποντιακού Ελληνισμού Σουρμένων, στον χώρο του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού.

Η Άγκυρα ασκεί κριτική στην ομιλία της κ. Σακελλαροπούλου τονίζοντας: «Δεν πρέπει να γίνονται τέτοια αστήρικτες και ψευδείς δηλώσεις από την πλευρά της Προεδρίας της Δημοκρατίας. Για άλλη μια φορά καλούμε την Ελλάδα στην κοινή λογική».

Η ΠτΔ είχε χαρακτηρίσει την ιστορία του Ποντιακού ελληνισμού μακρά, λαμπρή και οδυνηρή. «Η τραγική κατάληξή της, με την μεθοδευμένη και συστηματική γενοκτονία που με διωγμούς, σφαγές, προσπάθειες βίαιου εξισλαμισμού και ανείπωτη βαρβαρότητα, τους ξερίζωσε από τις πατρογονικές εστίες τους και τους έφερε στον δρόμο της προσφυγιάς, είναι ανεπούλωτο τραύμα. “Ο άνθρωπος έχει ρίζες, κι όταν τις κόψουν πονεί”, έλεγε ένας άλλος πρόσφυγας, ο Γιώργος Σεφέρης» είχε πει η κ. Σακελλαροπούλου.

Λίγες μέρες νωρίτερα…

Ό,τι δεν μπόρεσαν να κάνουν στις 6 Ιανουαρίου στο Αιγαίο, το άφησαν για την επόμενη μέρα οι… πολυαγαπημενένοι γείτονες οι οποίοι πλέον δεν μπορούν να κρύψουν τον τεράστιο εκνευρισμό τους τόσο για την εξοπλιστική ενίσχυση των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων όσο και για την συνεχή υπενθύμιση από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία ότι η κυριαρχία στα ακριτικά μας νησιά είναι αδιαπραγμάτευτη.

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού σε Λήμνο και Αη Στράτη και το σαφές μήνυμα αποτροπής που εξέπεμψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης δίπλα σε φρουρούς και ακρίτες έφερε μπαράζ προκλήσεων στον αέρα με συνεχείς υπερπτήσεις πάνω από «στοχοποιημένα» ακριτικά νησιά.

Με μια τετράδα μαχητικών F-16 η Τουρκική αεροπορία αρχικά εμφανίστηκε στο Βορειοανατολικό Αιγαίο πέρασε εντός του FIR Aθηνών και για ένα μόλις λεπτό πέταξε πάνω από τις Οινούσσες στα 24.000 πόδια για να επιστρέψει άμεσα σε Τουρκικό εναέριο χώρο. Και ενώ τα Ελληνικά «γεράκια» είχαν ήδη απογειωθεί τόσο από Λήμνο και Σκύρο και έφταναν πάνω από το ακριτικό νησί. Η TuAF όπως φάνηκε δεν ήθελε καν να προχωρήσει σε εμπλοκή με τα «μπλε» φτερά αλλά απλά να καταγράψει υπέρπτηση και μάλιστα με σχηματισμό αεροσκαφών.

Την ώρα λοιπόν που η Άγκυρα συνεχίζει στην πάγια τακτική των προκλήσεων, η Αθήνα εξοπλίζεται σε στεριά, ουρανό και θάλασσα και δηλώνει έτοιμη για παν ενδεχόμενο.

Η μάχη για τις κορβέτες

Στο ζήτημα των καινούργιων κορβετών φαίνεται ότι η Γαλλική Gowind έχει πάρει πλεονέκτημα με τη Naval Group να εμφανίζεται έτοιμη να μειώσει περαιτέρω το κόστος κάτω από το 1.7 δις ώστε να επικρατήσει και σε αυτή τη ‘’ναυμαχία’’. Το πλοίο το οποίο έχει προτείνει στο Πολεμικό Ναυτικό έχει εκτόπισμα 2800 τόνους και πλησιάζει σε διαμόρφωση με την κορβέτα η οποία κατασκευάζεται για λογαριασμό του Αιγυπτιακού ναυτικού. Οι τεχνικές προδιαγραφές έχουν ουσιαστικά ‘’κλειδώσει’’ και περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων 16 αντιαεροπορικά βλήματα Mica, 8 πυραύλους Exocet block III, σύστημα εγγύς προστασίας RAM, Sonar γάστρας αλλά και συρόμενο, τορπίλες , αντίμετρα και πυροβόλο 76mm. Το πλοίο καλύπτει τις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού όπως άλλωστε και η προτεινόμενη Sigma 10514 της Ολλανδικής Damen και φυσικά η πιο ισχυρή Doha της Ιταλικής Fincantieri η οποία πάντως έχει σημαντικά μεγαλύτερο κόστος.

Ζήτημα αύξησης στο εκτόπισμα της Gowind από τους 2800 τόνους στους 3100 σύμφωνα με πληροφορίες φαίνεται ότι δεν τίθεται αφού κάτι τέτοιο θα ανεβάσει κατά πολύ το κόστος την ώρα που η γραμμή παραγωγής της Gowind 2800 δίνει το πλεονέκτημα συμπίεσης της τιμής ανά Μονάδα.

Επιπλέον στα ‘’ατού’’ της Gowind συνυπολογίζεται από το Πολεμικό Ναυτικό η ομοιομορφία με την Belharra σε σύστημα μάχης και σε οπλισμό γεγονός που αποτελεί πλεονέκτημα σε ζητήματα εκπαίδευσης, συντήρησης και διάθεσης προσωπικού όπως και οι δεσμεύσεις των Γάλλων για σύντομη παράδοση των κορβετών. Ωστόσο έως και την τελευταία στιγμή οι Επιτελείς του Στόλου έχουν αποφασίσει να συνεχίσουν τη διαπραγμάτευση με όλους τους ‘’μνηστήρες’’ αφήνοντας ανοιχτό κάθε ενδεχόμενο.

Στο ζήτημα εμπλοκής Ελληνικών ναυπηγείων στην κατασκευή των κορβετών του Στόλου είναι ξεκάθαρη η θέση τόσο της κυβέρνησης όσο και της ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας ότι θα εξαντληθεί κάθε τέτοια δυνατότητα. Όμως ταυτόχρονα φαίνεται ότι έχει αποφασιστεί ότι το πρόγραμμα των καινούργιων κορβετών δεν μπορεί να περιμένει με το χρόνο να μετρά αντίστροφα. Και επιπλέον ότι το budget που έχει αποφασιστεί για τέσσερις καινούργιες κορβέτες και τον εκσυγχρονισμό των MEKO δεν μπορεί να ξεπεράσει τα 2 δις. Όπως και το γεγονός ότι το Πολεμικό Ναυτικό δεν μπορεί να αποτελέσει το μοναδικό ‘’όχημα’’ για να βρεθεί λύση στο ‘’ακανθώδες’’ ζήτημα των ναυπηγείων.


σχετικα αρθρα