current views are: 8

16 Ιανουαρίου 2022
Δημοσίευση06:23

Συνεχίζει το μπαράζ προκλήσεων η Άγκυρα: Ρεκόρ υπερπτήσεων και διπλωματικό άνοιγμα… λυκοφιλίας προς τη Βρετανία

Τζόνσον και Ερντογάν σε απεγνωσμένες προσπάθειες να κρατηθούν στην καρέκλα της εξουσίας.

Δημοσίευση 06:23’

Τζόνσον και Ερντογάν σε απεγνωσμένες προσπάθειες να κρατηθούν στην καρέκλα της εξουσίας.

Όλο και πιο συχνά βάζει πλέον στο «κάδρο» των προκλήσεων η Άγκυρα τα μη επανδρωμένα UAV και με συνεχείς παραβιάσεις του FIR Αθηνών αλλά και υπερπτήσεις πάνω από ακριτικά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου δείχνει ξεκάθαρη διάθεση να ανεβάσει την ένταση.

Αναζητώντας πιθανότατα την πιο έντονη αντίδραση της Αθήνας και ενδεχομένως ακόμα και ένα «θερμό» επεισόδιο στον αέρα με στόχο να «σύρει» την Ελλάδα σε απευθείας διάλογο. Όπως άλλωστε επαναλαμβάνει συνεχώς το τελευταίο διάστημα ο Ταγίπ Ερντογάν. Ταυτόχρονα με τις υπερπτήσεις τόσο των μαχητικών της όσο κυρίως των μη επανδρωμένων επιχειρεί να «μαρκάρει» και νέες περιοχές στο Αιγαίο οι οποίες περιλαμβάνουν μικρά νησιά ή ακόμα και νησίδες όπως η Κανδελιούσσα κοντά στη Νίσυρο είτε η Ζουράφα στην θαλάσσια περιοχή της Σαμοθράκης.

Το χθεσινό πρωί, αν και Σάββατο, οι γείτονες απογείωσαν για μια ακόμη φορά το μη επανδρωμένο UAV AMKA το οποίο ανήκει στο Τουρκικό ναυτικό και το έστειλαν να πετάξει πάνω από την Κανδελιούσσα σε ύψος 19.000 ποδών. Και μάλιστα το κατεύθυναν με τέτοιο τρόπο ώστε να κάνει κύκλους πάνω από το μικρό νησί νότια της Νισύρου καταγράφοντας μέσα σε τρία λεπτά τρεις υπερπτήσεις.

Τζόνσον και Ερντογάν σε όνειρα θερινής νυκτός

Εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης ο ένας, με το μισό πόδι έξω από το ΝΑΤΟ ο άλλος.

Στον απόηχο του «Party-Gate», ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογαν συζήτησαν τη βασική ανησυχία τους για τη συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα της Ουκρανίας.

«Μοιράστηκαν σοβαρές ανησυχίες για τη συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα της Ουκρανίας και υπογράμμισαν τη συλλογική αποφασιστικότητα του ΝΑΤΟ να αποφύγει περαιτέρω κλιμάκωση», αναφέρει ανακοίνωση από το Λονδίνο σχετικά με τις συνομιλίες. «Δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν να εργάζονται μέσω του ΝΑΤΟ για την εξεύρεση λύσης».

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης την περαιτέρω ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας τους σε θέματα ασφάλειας και άμυνας, καθώς και την επιθυμία να ενισχύσουν το εμπόριο και τις επενδύσεις.

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τα Rafale

Στην ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος της Ελλάδας αναφέρθηκε από τη Lorient και ο Νίκος Παναγιωτόπουλος ενώπιον της Γαλλίδας ομολόγου του: «Η προμήθεια των φρεγατών Belharra έρχεται να συμπληρώσει την πρόσφατη προμήθεια των δεκαοκτώ αεροσκαφών Rafale και την επικείμενη προμήθεια έξι ακόμα, αλλάζοντας σελίδα για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, οι οποίες εισέρχονται έτσι σε μία νέα εποχή, που επιβάλλουν οι καιροί και οι απειλές και προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η Χώρα μας.Tα πρώτα έξι Rafale πρόκειται να προσγειωθούν εντός των προσεχών ημερών στην Αεροπορική Βάση της Τανάγρας, ένα χρόνο μετά την υπογραφή της Συμφωνίας για την απόκτησή τους, για την επίτευξη της οποίας η συνεισφορά της Υπουργού, της κυρίας Parly, ήταν καθοριστική», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ΥΠΑΜ.

«Για την Ελλάδα, η βούληση οικοδόμησης της Ευρώπης του μέλλοντος δεν είναι απλώς σχήμα λόγου είναι μια πραγματικότητα που μεταφράζεται σε πράξεις, όπως η απόκτηση των 18 Γαλλικών Rafale το 2021, και προσφάτως η παραγγελία 3 φρεγατών άμυνας και παρέμβασης καθώς και 6 ακόμη Rafale. Ανυπομονώ άλλωστε για την άφιξη των 6 πρώτων αεροσκαφών στην Ελλάδα την προσεχή εβδομάδα», ήταν τα λόγια της Florence Parly η οποία σύντομα αναμένεται να επισκεφθεί την Αθήνα.


σχετικα αρθρα