current views are: 14

16 Ιανουαρίου 2022
Δημοσίευση09:38

Πλησιάζει η ώρα των Rafale: Δυναμική ενίσχυση της Πολεμικής Αεροπορίας – Οι κινήσεις πανικού της Άγκυρας

Οι γείτονες καλά θα κάνουν να μην προκαλούν τις Ένοπλες Δυνάμεις: Γιατί η δύναμη αποτροπής, εύκολα μπορεί να γίνει αμιγώς επιθετική. Τα επακόλουθα, τα γνωρίζουμε όλοι…

Δημοσίευση 09:38’

Οι γείτονες καλά θα κάνουν να μην προκαλούν τις Ένοπλες Δυνάμεις: Γιατί η δύναμη αποτροπής, εύκολα μπορεί να γίνει αμιγώς επιθετική. Τα επακόλουθα, τα γνωρίζουμε όλοι…

Ελάχιστες μέρες πριν από την ιστορική για τα Ελληνικά «φτερά» στιγμή που τα έξι πρώτα Rafale της Πολεμικής μας Αεροπορίας προσγειωθούν στην 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα, οι προετοιμασίες στη «φωλιά» των Γαλλικών «Δελταπτέρυγων» είναι κάτι παραπάνω από εντατικές. Η 19η Ιανουαρίου θα γραφτεί στην ιστορία της HAF ως η μέρα που αλλάζει εποχή βάζοντας στο οπλοστάσιό το μαχητικό 4, 5ης γενιάς το οποίο θα επισφραγίσει την κυριαρχία της στην περιοχή και θα αυξήσει ακόμη περισσότερο το πλεονέκτημα που έχει κερδίσει εδώ και δεκαετίες να «υψικρατεί» πάνω από το Αιγαίο.

Τα έξι πρώτα μεταχειρισμένα Ελληνικά Rafale από τη Αεροπορική Βάση στο Merignac θα μετασταθμεύσουν στην Αεροπορική Βάση του Istres στη Νότια Γαλλία προκειμένου να ανεφοδιαστούν και να ξεκινήσουν το μεγάλο ταξίδι προς την καινούργια τους «πατρίδα». Κυβερνήτες και στα έξι μαχητικά θα είναι «γεράκια’» της Πολεμικής μας Αεροπορίας τα οποία εδώ και μήνες εκπαιδεύονται στη Γαλλία ενώ στις πίσω θέσεις στα δύο διθέσια αεροσκάφη θα βρίσκονται Γάλλοι εκπαιδευτές οι οποίοι όχι απλά θα πετάξουν για την Ελλάδα και την Τανάγρα αλλά θα παραμείνουν στη χώρα μας τους επόμενους μήνες.

Οι έξι «ριπές» θα πετάξουν χωρίς ανεφοδιασμό για την 114 Πτέρυγα Μάχης και όταν θα εισέλθουν στο FIR Αθηνών θα τα υποδεχτούν τέσσερα Mirage 2000-5 τα οποία θα τα συνοδεύσουν έως και την Τανάγρα. Σε κλειστό Σχηματισμό τα έξι Rafale θα πετάξουν χαμηλά πάνω από το αεροδρόμιο για να δώσουν για πρώτη φορά «διαπιστευτήρια» στη Βάση η οποία θα τα φιλοξενεί στο εξής και από την οποία θα επιχειρούν με τα «μπλε» χρώματα της HAF. Πίσω τους θα ακολουθούν οι «οικοδεσπότες» τους τα Mirage2000-5 με τα οποία θα μοιράζονται την 114 Πτέρυγα Μάχης, την πιο ισχυρή πλέον Πτέρυγα της Πολεμικής Αεροπορίας. Η αλλαγή σελίδας και εποχής για την HAF θα είναι γεγονός.

Πολιτική και στρατιωτική ηγεσία θα υποδεχτούν τα καινούργια αποκτήματα της Πολεμικής Αεροπορίας με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι στην εκδήλωση αναμένεται πιθανότατα να παραστεί και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Άλλωστε ήταν αυτός που προανήγγειλε αρχικά την απόκτηση των 18 «ριπών» και στη συνέχεια ακόμη 6 για να συμπληρωθεί η πρώτη Ελληνική Μοίρα Rafale, η 332 ΜΠΚ «Γεράκι». Με τον Αρχηγό ΓΕΑ Αντιπτέραρχο Γεώργιο Μπλιούμη να βρίσκεται στο επίκεντρο αφού η σκληρή δουλειά τόσο του ιδίου όσο και του Επιτελείου επιβραβεύεται με τον πλέον συμβολικό αλλά και ουσιαστικό τρόπο. Η συμβολική τελετή αναμένεται να γίνει στη λογική των ημερών με τα μέτρα για την πανδημία να τηρούνται ευλαβικά αλλά και ταυτόχρονα να αποδοθεί η τεράστια σημασία που θα έχει για τα Ελληνικά «φτερά» αλλά και συνολικά για τις «Ένοπλες Δυνάμεις» η ενίσχυσή τους με υπερσύγχρονα οπλικά συστήματα.

Όμως αν για τους Επιτελείς της Πολεμικής Αεροπορίας η τελετή υποδοχής των Rafale έχει υψηλότατο συμβολισμό από την επόμενη μέρα κιόλας αρχίζει ένας αγώνας δρόμου ο οποίος όπως σύμφωνα με τα «γεράκια» της HAF επικεντρώνεται σε τρεις λέξεις. «Εκπαίδευση. Εκπαίδευση. Εκπαίδευση». Το μεγάλο στοίχημα πλέον θα είναι η ταχύτατη ενσωμάτωση των καινούργιων μαχητικών στον επιχειρησιακό σχεδιασμό της Πολεμικής Αεροπορίας και αυτό προϋποθέτει την άριστη γνώση του μαχητικού από ιπτάμενους και τεχνικούς. Με τα έξι πρώτα Rafale από τις 20 Ιανουαρίου να πετούν συνεχώς και τους Έλληνες ιπτάμενους να εκπαιδεύονται στα όρια όπως άλλωστε επιτάσσει η παράδοση της Πολεμικής Αεροπορίας εδώ και πολλές δεκαετίες.

Δεν σταματά τις προκλήσεις η Άγκυρα

Νέα πρόκληση από τους Τούρκους το πρωί της Πέμπτης 13 Ιανουαρίου. Συγκεκριμένα, ζεύγος τουρκικών αεροσκαφών F-4 πραγματοποιήσε υπερπτήση στις 11:01 άνωθεν της Ζουράφας στα 12.700 πόδια.

Τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν από ελληνικά μαχητικά.

Η Ζουράφα ή Λαδόξερα είναι ακατοίκητη νησίδα που βρίσκεται στον νομό Έβρου, και συγκεκριμένα σε κοντινή απόσταση ανατολικά της Σαμοθράκης, και βορείως της Ίμβρου.

Επίθεση του τουρκικού ΥΠΕΞ στη Σακελλαροπούλου

Είχε προηγηθεί η επίθεση που εξαπέλυσε στην Κατερίνα Σακελλαροπούλου το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας με αφορμή τα όσα είπε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε εκδήλωση για την παρουσίαση του σχεδίου ανέγερσης του Μεγάρου Παγκόσμιου Ποντιακού Ελληνισμού Σουρμένων, στον χώρο του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ, Μανώλη Κωστίδη, η Άγκυρα ασκεί κριτική στην ομιλία της κ. Σακελλαροπούλου τονίζοντας: «Δεν πρέπει να γίνονται τέτοια αστήρικτες και ψευδείς δηλώσεις από την πλευρά της Προεδρίας της Δημοκρατίας. Για άλλη μια φορά καλούμε την Ελλάδα στην κοινή λογική».

Η ομιλία της ΠτΔ που ενόχλησε την Τουρκία

«Δεν είναι μόνο η καταγωγή που καθιστά τους Ποντίους τον κρίκο που ενώνει τη σύγχρονη Ελλάδα μ’ έναν τόπο δισχιλιετούς ιστορίας, τόπο που αποίκησαν οι Μιλήσιοι εγκαθιδρύοντας έναν φωτεινό ιωνικό πολιτισμό, τόπο που ανέδειξε, στα μεταγενέστερα χρόνια, ένδοξες αυτοκρατορίες κι ακόμη αντηχεί από τους θρύλους τους, τόπο που ποτίστηκε με αίμα ηρώων και αγίων. Δεν είναι μόνο το αρχαιοπρεπές γλωσσικό τους ιδίωμα που διατήρησε την ιωνική μελωδικότητα κι ακούγεται ακόμα στα τραγούδια και τα παραμύθια τους, η ιδιαίτερη μουσική τους, οι δυναμικοί χοροί τους, η τοπική γαστρονομία που επιβιώνει στα οικογενειακά τραπέζια. Είναι το πάθος με το οποίο διατηρούν την ποντιακή ταυτότητά τους. Κι αυτή, δεν ορίζεται μόνο από την αδιαμφισβήτητη πολιτισμική ιδιαιτερότητα των Ποντίων, αλλά και με την προσπάθειά τους να συνδεθούν με το ιστορικό παρελθόν ενός τόπου μακρινού, την αναζήτηση των ιχνών του περάσματος των προγόνων τους από εκεί, τη νοσταλγία για έναν τρόπο ζωής που δεν βιώθηκε από τη νεότερη γενιά, αλλά διατηρείται ακέραιος στη μνήμη του έθνους» ανέφερε στην ομιλία της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Η ΠτΔ είχε χαρακτηρίσει την ιστορία του Ποντιακού ελληνισμού μακρά, λαμπρή και οδυνηρή. «Η τραγική κατάληξή της, με την μεθοδευμένη και συστηματική γενοκτονία που με διωγμούς, σφαγές, προσπάθειες βίαιου εξισλαμισμού και ανείπωτη βαρβαρότητα, τους ξερίζωσε από τις πατρογονικές εστίες τους και τους έφερε στον δρόμο της προσφυγιάς, είναι ανεπούλωτο τραύμα. “Ο άνθρωπος έχει ρίζες, κι όταν τις κόψουν πονεί”, έλεγε ένας άλλος πρόσφυγας, ο Γιώργος Σεφέρης» είχε πει η κ. Σακελλαροπούλου.

«Όμως ο Ποντιακός ελληνισμός μετέφερε στην Ελλάδα τον δυναμισμό του και τις αξίες του. Την πίστη στην πατρίδα, την οικογένεια, την κοινότητα, τις παραδόσεις. Την εργατικότητα και την ακάματη εφευρετικότητά του. Όπου κι αν εγκαταστάθηκαν Πόντιοι, στα χωριά και τις πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης, στους συνοικισμούς της πρωτεύουσας, παρά τις δυσκολίες ενσωμάτωσης και ένταξης της πρώτης γενιάς, κατάφεραν να προκόψουν και βοήθησαν και την Ελλάδα να προκόψει. Κράτησαν άρρηκτους τους δεσμούς ανάμεσά τους και διεκδίκησαν την ιδιαιτερότητά τους. Αλλά η διεκδίκηση αυτή δεν σήμαινε ούτε απομόνωση, ούτε απόσχιση. Αποτέλεσε παράγοντα ισχυροποίησης της κοινής εθνικής ταυτότητας» συνέχισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Οι προκλήσεις της 7ης Ιανουαρίου

Μία εβδομάδα πριν, σημειώθηκε άλλη μία… αέρια πρόκληση, καθώς ένας σχηματισμός με 4 αεροσκάφη F-16 πραγματοποίησε υπερπτήση πάνω από τις Οιννούσες στα 24.000 πόδια.

Επιπρόσθετα στις 14:41 ζεύγος τουρκικων αεροσκαφών F-16 πραγματοποίησε υπερπτήση πάνω από τη νήσο Ρω στα 27.000 πόδια.

Στη συνέχεια στις 15:16 το ίδιο ζεύγος τουρκικών αεροσκαφών F-16 παραγματοποίησε υπερπτήσεις πάνω από την Παναγιά και τις Οινούσσες στα 29.000 πόδια.

Άμεσα ήρθε η «απάντηση» καθώς αναχαιτίστηκαν από τα ελληνικά μαχητικά.

Είναι κοντά το θερμό επεισόδιο;

Η επιθετική ρητορική της Άγκυρας που το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα βρίσκεται στο ζενίθ της, είναι λογικό να ωθεί την Αθήνα σε μία στάση πιο επιθετική σε σχέση με το παρελθόν.

Όσο και αν η τουρκική προκλητικότητα δεν έχει ξαναλάβει διαστάσεις ανάλογες με αυτές του καλοκαιριού του 2020 με το Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο ωστόσο, αν και το κύριο βάρος φαίνεται να πέφτει στο Κυπριακό, σταθερά η Τουρκία εξακολουθεί να συντηρεί την ένταση με ρητορικές εξάρσεις αλλά και ενέργειες που δείχνουν σαφέστατη διάθεση επιβουλής στο Αιγαίο.

Στο στόμα της Τουρκίας

Στο ίδιο πλαίσιο και στην αρχή της εβδομάδας, ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ επανέλαβε τα περί αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου βάζοντας στο στόχαστρό του 16 ελληνικά νησιά βάζοντας στο «στόμα της Τουρκίας» νησιά όπως η Χίος, η Σάμος και οι Οινούσσες.

Επιπλέον αμφισβήτησε τόσο το δικαίωμα επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια όσο και τον ελληνικό εναέριο χώρο. Και όπως είναι φυσικό μόνιμη επωδός της τουρκικής ηγεσίας και προσωπικά του Χουλουσί Ακάρ, είναι η αντιστροφή της πραγματικότητας σε… υπερθετικό βαθμό.

Μάλιστα αυτή η ρητορική συνοδεύεται από τις συνεχείς εναέριες παραβιάσεις και τις υπερπτήσεις στο Αιγαίο, ενώ σε συνέχεια των όσων εκτυλίχθηκαν τα Χριστούγεννα με φόντο το Καστελόριζο και τις εμπρηστικές δηλώσεις Ακάρ ότι το νησί απέχει μόλις 1.950 μέτρα από την Τουρκία, προπαγανδιστικό βίντεο του τουρκικού υπουργείου Άμυνας δείχνει σπουδαστές της Ακαδημίας Πολέμου να κολυμπούν προς την Τούζλα που απέχει… 1.950 μέτρα.

Αντί επιλόγου

Όπως και να ‘εχει, τα Rafale έρχονται. Και οι γείτονες, καλά θα κάνουν να μην προκαλέσουν τις Ένοπλες Δυνάμεις. Γιατί η δύναμη αποτροπής, εύκολα μπορεί να γίνει αμιγώς επιθετική. Τα επακόλουθα, τα γνωρίζουμε όλοι…


σχετικα αρθρα