ΑΜΥΝΑ

Τα Rafale είναι εδώ: Οι φονικές δυνατότητές τους και τα χαρακτηριστικά που κάνουν την Άγκυρα να τρέμει

Δημοσίευση 19 Ιανουαρίου 2022, 10:00 / Ανανεώθηκε 19 Ιανουαρίου 2022, 10:34
Τα Rafale είναι εδώ: Οι φονικές δυνατότητές τους και τα χαρακτηριστικά που κάνουν την Άγκυρα να τρέμει
Facebook Twitter Whatsapp

To Rafale θα μπορεί να εντοπίζει ταυτόχρονα πολλαπλούς στόχους και να χτυπά εχθρικά μαχητικά χωρίς καν να γίνεται αντιληπτό, κάτι που έχει προκαλέσει πανικό στην Τουρκία.

Θέμα ελάχιστων ωρών είναι η άφιξη των πρώτων Rafale στη χώρα μας, τα οποία στις 12:12 θα περάσουν πάνω από τον ιερό βράχο της Ακρόπολης, φέρνοντας μαζί τους το μήνυμα πως η Ελλάδα αποτελεί μία γιγαντιαία δύναμη αποτροπής στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Μία δύναμη που δεν θα διστάσει όμως σε καμία περίπτωση να περάσει στην επίθεση, όταν απειληθεί.

Απόλυτα πεπεισμένοι ότι το νέο απόκτημα της Πολεμικής μας Αεροπορίας θα αποτελέσει πράγματι το game changer μαχητικό το οποίο αλλάζει τα δεδομένα στο Αιγαίο αλλά και σε κάθε γωνιά Ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων επιστρέφουν από τη Γαλλία τα «γεράκια» αλλά και οι τεχνικοί της HAF. Έπειτα από πολύμηνη εκπαίδευση τόσο στο έδαφος όσο και στον αέρα «μυημένοι» πλέον σε μεγάλο βαθμό στα μυστικά του πιο σύγχρονου «Δελταπτέρυγου» στον κόσμο αποκαλύπτουν ότι οι δυνατότητες του Rafale όπως τις έχουν αποκρυπτογραφήσει αυτούς τους μήνες δίπλα στους Γάλλους εκπαιδευτές κυριολεκτικά αλλάζουν τους κανόνες της εναέριας μάχης υποχρεώνοντας την Τουρκική αεροπορία σε παθητικό ρόλο.

Και μπορεί να έχουν γραφτεί πολλά για τον πανίσχυρο αντιαεροπορικό πύραυλο Meteor ταχύτητας 4ων Mach με το εντυπωσιακό βεληνεκές άνω των 250 χλμ και την αξεπέραστη από κάθε άλλο αντίστοιχο πύραυλο «no fly zone» των 60 χλμ για τα εχθρικά μαχητικά όμως το σύστημα Spectra είναι αυτό που εντυπωσίασε τους Έλληνες ιπτάμενους και τεχνικούς.

Πρόκειται για το Self-Protection Equipment to Counter Threats for Rafale Aircraft το οποίο αναπτύχθηκε από κοινού από την MBDA και την Thales προκειμένου να παρέχει ένα ολοκληρωμένο σύστημα αυτοπροστασίας για το νέο μαχητικό αεροσκάφος Rafale. Με ενεργοποιημένο μόνο το Spectra το Rafale oυσιαστικά πλησιάζει με το πολύ χαμηλό ίχνος ραντάρ που εκπέμπει ένα stealth μαχητικό ενώ ταυτόχρονα μπορεί να εντοπίζει απειλές και να στοχοποιεί χωρίς να αποκαλύπτει τη θέση του.

Το Spectra όπως αποκαλύπτουν τα «γεράκια» της HAF δίνει τη δυνατότητα για ανίχνευση μεγάλης εμβέλειας, αναγνώριση και ακριβή εντοπισμό των υπέρυθρων, ηλεκτρομαγνητικών και λέιζερ απειλών. Ενώ ταυτόχρονα ενσωματώνει δέκτες προειδοποίησης ραντάρ, προειδοποίησης λέιζερ και προειδοποίησης πυραύλων για την ανίχνευση απειλών, έναν παρεμβολέα ραντάρ σταδιακής αλλά ακόμα και ηλεκτρονικά «δολώματα» απέναντι σε εχθρικούς πυραύλους.

Πιο απλά το Rafale θα μπορεί να εντοπίζει ταυτόχρονα πολλαπλούς στόχους και να χτυπά εχθρικά μαχητικά χωρίς καν να γίνεται αντιληπτό. Συνδυασμός «φονικός» σε μια ενδεχόμενη εναέρια μάχη απέναντι στα υποδεέστερα Τουρκικά F-16 τα οποία δεν διαθέτουν καν ραντάρ AESA. Με τα 24 Ελληνικά Rafale αλλά και τα 83 Viper να είναι όλα εφοδιασμένα με το 3D εξαιρετικά αποτελεσματικό ραντάρ ηλεκτρονικής σάρωσης σε μεγάλες αποστάσεις.

Ταυτόχρονα η δυνατότητα του Rafale να μετατρέπεται σε μια μεγάλη πλατφόρμα όπλων το κάνει μια πολεμική μηχανή στον αέρα η οποία έχει την ευχέρεια να επιφέρει πολλαπλά χτυπήματα. Με 14 συνολικά σταθερούς σταθμούς φόρτωσης κάτω από τα φτερά του μπορεί να μεταφέρει όπλα πολλαπλών ρόλων τόσο αέρος-εδάφους όσο και αέρος-αέρος. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την μεγάλη αυτονομία που διαθέτει η οποία μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 2600 χλμ μετατρέπει τα 24 Rafale σε μια πανίσχυρη δύναμη κρούσης έτοιμη να αναλάβει κάθε αποστολή.

Και πλέον οι Επιτελείς της Πολεμικής Αεροπορίας αρχίζουν τον επανασχεδιασμό των επιχειρησιακών αποστολών τις οποίες μπορούν να αναλάβουν τα «γεράκια» σε κάθε ενδεχόμενο σενάριο σύγκρουσης με τους γείτονες. Την ώρα που η HAF θα εκπαιδεύει σε αέρα και έδαφος τα στελέχη της και ενώ θα παραλαμβάνει σταδιακά και τις 24 «ριπές» που θα συγκροτήσουν την 332 ΜΠΚ «Γεράκι» την πιο ισχυρή πλέον Πολεμική Μοίρα της ΠΑ.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr