ΑΜΥΝΑ

«Ο μπαμπάς έφερε το Rafale» - Οι ανθρώπινες στιγμές για τους «ατρόμητους φρουρούς του Αιγαίου» - Περηφάνια και συγκίνηση στην Τανάγρα

του Κώστα Σαρικά - Δημοσίευση 19 Ιανουαρίου 2022, 20:00 / Ανανεώθηκε 19 Ιανουαρίου 2022, 20:12
«Ο μπαμπάς έφερε το Rafale» - Οι ανθρώπινες στιγμές για τους «ατρόμητους φρουρούς του Αιγαίου» - Περηφάνια και συγκίνηση στην Τανάγρα
Facebook Twitter Whatsapp

Ήταν από νωρίς το πρωί εκεί. Για να δουν τους δικούς τους ανθρώπους να επιστρέφουν στην πατρίδα σε μία από τις ιστορικές ημέρες της Πολεμικής Αεροπορίας.

Παιδάκια με σκουφάκια και γάντια για να αντιμετωπίσουν το τσουχτερό κρύο. Ηλικιωμένοι γονείς να περιμένουν υπομονετικά. Και οι σύζυγοι. Οι οποίες έδιναν σε αρκετές περιπτώσεις μόνες τον αγώνα πίσω όλους αυτούς της μήνες, όπως συχνά κάνουν οι γυναίκες όχι μόνο των ιπτάμενων αλλά συνολικά των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. Όλοι με την αγωνία να δουν τα περιβόητα Rafale να «σκίζουν» τον ουρανό και να προσγειώνονται με ασφάλεια μπροστά τους. Αγωνία πολλών μηνών. Όσο τα «γεράκια» της Πολεμικής Αεροπορίας, βρίσκονταν στη Γαλλία για να εκπαιδευτούν και να μυηθούν στα μυστικά του νέου αποκτήματος της HAF.

Με την αγωνία να δίνει στις 12.30 τη θέση της στην ανακούφιση αλλά και στη χαρά όταν είδαν μακριά, πάνω από τον Ευβοϊκό τον Σχηματισμό των Rafale να προσεγγίζει με ταχύτητα το αεροδρόμιο της Τανάγρας. Και έπειτα από αρκετά περάσματα που έκοβαν την ανάσα πάνω από την 114 Πτέρυγα Μάχης το ένα μετά το άλλο τα έξι μαχητικά να προσγειώνονται και να τροχοδρομούν. Με αποκορύφωμα τη στιγμή που κάθε Rafale περνούσε κάτω από την τιμητική αψίδα ύδατος πριν πάρει τη θέση του στο καινούργιο του «σπίτι». Από εκεί που θα επιχειρεί τα επόμενα χρόνια για να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας από το Ορμένιο έως το Καστελόριζο και ακόμη πιο μακριά.

Τότε ήταν που στα κόκπιτ των τεσσάρων μονοθέσιων και δύο διθέσιων μαχητικών εμφανίστηκαν οι γαλανόλευκες να τις κρατούν ιδρωμένοι από την δίωρη πτήση χωρίς ανεφοδιασμό πάνω από τη Μεσόγειο οι ιπτάμενοι της Πολεμικής μας Αεροπορίας. Με τους πιλότους μας να κατεβαίνουν από τα μαχητικά και στέκονται μπροστά στις ριπές προκειμένου να αρχίσει η τελετή με την Πολεμική Σημαία της Αεροπορίας να περνά από μπροστά τους πριν τις ομιλίες. Και τους συγγενείς που έψαχναν να αναγνωρίσουν ποιος είναι ο δικός τους άνθρωπος. Ενώ οι μητέρες συγκρατούσαν τα παιδιά που ήθελαν να τρέξουν στους μπαμπάδες.

«Ο μπαμπάς έφερε το Rafale»

«Ο μπαμπάς έφερε το Rafale», ακούστηκε από το στόμα της κόρης ενός Επισμηναγού, ενώ ένα άλλο παιδί έδειχνε τον ιδρωμένο πατέρα του την ώρα που αυτός χαιρετούσε στρατιωτικά ενώ ακουγόταν ο Εθνικός Ύμνος. Η τελετή τελείωσε και τα παιδιά έτρεξαν στους μπαμπάδες. Οι ηλικιωμένοι γονείς και οι σύζυγοι που τους έβλεπαν από κοντά.

Τα Rafale χωρίς αμφιβολία αποτελούν πανίσχυρα game changer μαχητικά τα οποία όπως τονίζουν όσοι γνωρίζουν-και οι γείτονες φαίνεται ότι το έχουν ήδη αντιληφθεί-θα αλλάξουν τις ισορροπίες. Όμως πίσω από τις «ριπές» κρύβονται οι ιπτάμενοι που τα πετούν  όπως δεκαετίες κάνουν είτε με game changer αεροσκάφη όπως τα Mirage είτε με παλιότερα μαχητικά και εμπλέκονται πάνω από το Αιγαίο.

Ακριβώς την ώρα που η Ελλάδα και η Πολεμική Αεροπορία παραλάμβαναν τα Rafale με τις οικογένειες των ιπτάμενων να τους καμαρώνουν, κάποιοι άλλοι Έλληνες αεροπόροι εμπλέκονταν με Τουρκικά μαχητικά πάνω από το Ανατολικό Αιγαίο. Με τα F-16 να πετούν στα όρια προκειμένου να στείλουν για μία ακόμη φορά το μήνυμα ποιος κυριαρχεί πάνω από το Αρχιπέλαγος. Ιπτάμενοι με οικογένειες που αγωνιούν και παιδιά που τους περιμένουν όπως αυτοί που στέκονταν μπροστά στις «ριπές» και σύντομα θα βρεθούν σε ανάλογη θέση.


 

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr