ΑΜΥΝΑ

Ήρθαν τα Rafale: Οι απόλυτοι κυρίαρχοι του αέρα αλλάζουν τους κανόνες της μάχης - Η μεγαλειώδης υποδοχή τους στην Τανάγρα

Δημοσίευση 20 Ιανουαρίου 2022, 07:00 / Ανανεώθηκε 20 Ιανουαρίου 2022, 07:13
Ήρθαν τα Rafale: Οι απόλυτοι κυρίαρχοι του αέρα αλλάζουν τους κανόνες της μάχης - Η μεγαλειώδης υποδοχή τους στην Τανάγρα
Facebook Twitter Whatsapp

Τα Rafale χωρίς αμφιβολία αποτελούν πανίσχυρα game changer μαχητικά, τα οποία όπως τονίζουν όσοι γνωρίζουν-και οι γείτονες φαίνεται ότι το έχουν ήδη αντιληφθεί-θα αλλάξουν τις ισορροπίες.

Χθες γίναμε μάρτυρες της πιο μεγάλη στιγμής των τελευταίων ετών για την Πολεμική Αεροπορία όπως και για το σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων.

Στην Τανάγρα προσγειώθηκαν το μεσημέρι της Τετάρτης τα πρώτα έξι μαχητικά αεροσκάφη Rafale.

Τα μαχητικά αναχώρησαν από την Ιστρ της Γαλλίας με προορισμό την 114 Πτέρυγα Μάχης.

Πριν την προσγείωσή τους στην Τανάγρα, όπου θα ενταχθούν στην 332 Μοίρα, πέταξαν συμβολικά πάνω από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης.

«Καλώς ήρθατε στο σπίτι σας» ακούστηκε από τον Πύργο Ελέγχου, με τον πιλότο ενός από τα Rafale να στέλνει το μήνυμα: «Ελλάδα, θα φανούμε αντάξιοι των προσδοκιών σας: Η 332 Μοίρα πετά στο μέλλον».

Το μέλλον όμως είναι ήδη εδώ. Και δεν χαρίζουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα σε κανέναν.

«Ο μπαμπάς έφερε το Rafale»

Παιδάκια με σκουφάκια και γάντια για να αντιμετωπίσουν το τσουχτερό κρύο. Ηλικιωμένοι γονείς να περιμένουν υπομονετικά. Και οι σύζυγοι. Οι οποίες έδιναν σε αρκετές περιπτώσεις μόνες τον αγώνα πίσω όλους αυτούς της μήνες, όπως συχνά κάνουν οι γυναίκες όχι μόνο των ιπτάμενων αλλά συνολικά των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. Όλοι με την αγωνία να δουν τα περιβόητα Rafale να «σκίζουν» τον ουρανό και να προσγειώνονται με ασφάλεια μπροστά τους. Αγωνία πολλών μηνών. Όσο τα «γεράκια» της Πολεμικής Αεροπορίας, βρίσκονταν στη Γαλλία για να εκπαιδευτούν και να μυηθούν στα μυστικά του νέου αποκτήματος της HAF.

Με την αγωνία να δίνει στις 12.30 τη θέση της στην ανακούφιση αλλά και στη χαρά όταν είδαν μακριά, πάνω από τον Ευβοϊκό τον Σχηματισμό των Rafale να προσεγγίζει με ταχύτητα το αεροδρόμιο της Τανάγρας. Και έπειτα από αρκετά περάσματα που έκοβαν την ανάσα πάνω από την 114 Πτέρυγα Μάχης το ένα μετά το άλλο τα έξι μαχητικά να προσγειώνονται και να τροχοδρομούν. Με αποκορύφωμα τη στιγμή που κάθε Rafale περνούσε κάτω από την τιμητική αψίδα ύδατος πριν πάρει τη θέση του στο καινούργιο του «σπίτι». Από εκεί που θα επιχειρεί τα επόμενα χρόνια για να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας από το Ορμένιο έως το Καστελόριζο και ακόμη πιο μακριά.

Τότε ήταν που στα κόκπιτ των τεσσάρων μονοθέσιων και δύο διθέσιων μαχητικών εμφανίστηκαν οι γαλανόλευκες να τις κρατούν ιδρωμένοι από την δίωρη πτήση χωρίς ανεφοδιασμό πάνω από τη Μεσόγειο οι ιπτάμενοι της Πολεμικής μας Αεροπορίας. Με τους πιλότους μας να κατεβαίνουν από τα μαχητικά και στέκονται μπροστά στις ριπές προκειμένου να αρχίσει η τελετή με την Πολεμική Σημαία της Αεροπορίας να περνά από μπροστά τους πριν τις ομιλίες. Και τους συγγενείς που έψαχναν να αναγνωρίσουν ποιος είναι ο δικός τους άνθρωπος. Ενώ οι μητέρες συγκρατούσαν τα παιδιά που ήθελαν να τρέξουν στους μπαμπάδες.

«Ο μπαμπάς έφερε το Rafale», ακούστηκε από το στόμα της κόρης ενός Επισμηναγού, ενώ ένα άλλο παιδί έδειχνε τον ιδρωμένο πατέρα του την ώρα που αυτός χαιρετούσε στρατιωτικά ενώ ακουγόταν ο Εθνικός Ύμνος. Η τελετή τελείωσε και τα παιδιά έτρεξαν στους μπαμπάδες. Οι ηλικιωμένοι γονείς και οι σύζυγοι που τους έβλεπαν από κοντά.

Τα Rafale χωρίς αμφιβολία αποτελούν πανίσχυρα game changer μαχητικά τα οποία όπως τονίζουν όσοι γνωρίζουν-και οι γείτονες φαίνεται ότι το έχουν ήδη αντιληφθεί-θα αλλάξουν τις ισορροπίες. Όμως πίσω από τις «ριπές» κρύβονται οι ιπτάμενοι που τα πετούν όπως δεκαετίες κάνουν είτε με game changer αεροσκάφη όπως τα Mirage είτε με παλιότερα μαχητικά και εμπλέκονται πάνω από το Αιγαίο.

Ακριβώς την ώρα που η Ελλάδα και η Πολεμική Αεροπορία παραλάμβαναν τα Rafale με τις οικογένειες των ιπτάμενων να τους καμαρώνουν, κάποιοι άλλοι Έλληνες αεροπόροι εμπλέκονταν με Τουρκικά μαχητικά πάνω από το Ανατολικό Αιγαίο. Με τα F-16 να πετούν στα όρια προκειμένου να στείλουν για μία ακόμη φορά το μήνυμα ποιος κυριαρχεί πάνω από το Αρχιπέλαγος. Ιπτάμενοι με οικογένειες που αγωνιούν και παιδιά που τους περιμένουν όπως αυτοί που στέκονταν μπροστά στις «ριπές» και σύντομα θα βρεθούν σε ανάλογη θέση.

Αλλάζοντας τους κανόνες της εναέριας μάχης

Και μπορεί να έχουν γραφτεί πολλά για τον πανίσχυρο αντιαεροπορικό πύραυλο Meteor ταχύτητας 4ων Mach με το εντυπωσιακό βεληνεκές άνω των 250 χλμ και την αξεπέραστη από κάθε άλλο αντίστοιχο πύραυλο «no fly zone» των 60 χλμ για τα εχθρικά μαχητικά όμως το σύστημα Spectra είναι αυτό που εντυπωσίασε τους Έλληνες ιπτάμενους και τεχνικούς.

Πρόκειται για το Self-Protection Equipment to Counter Threats for Rafale Aircraft το οποίο αναπτύχθηκε από κοινού από την MBDA και την Thales προκειμένου να παρέχει ένα ολοκληρωμένο σύστημα αυτοπροστασίας για το νέο μαχητικό αεροσκάφος Rafale. Με ενεργοποιημένο μόνο το Spectra το Rafale oυσιαστικά πλησιάζει με το πολύ χαμηλό ίχνος ραντάρ που εκπέμπει ένα stealth μαχητικό ενώ ταυτόχρονα μπορεί να εντοπίζει απειλές και να στοχοποιεί χωρίς να αποκαλύπτει τη θέση του.

Το Spectra όπως αποκαλύπτουν τα «γεράκια» της HAF δίνει τη δυνατότητα για ανίχνευση μεγάλης εμβέλειας, αναγνώριση και ακριβή εντοπισμό των υπέρυθρων, ηλεκτρομαγνητικών και λέιζερ απειλών. Ενώ ταυτόχρονα ενσωματώνει δέκτες προειδοποίησης ραντάρ, προειδοποίησης λέιζερ και προειδοποίησης πυραύλων για την ανίχνευση απειλών, έναν παρεμβολέα ραντάρ σταδιακής αλλά ακόμα και ηλεκτρονικά «δολώματα» απέναντι σε εχθρικούς πυραύλους.

Πιο απλά, το Rafale θα μπορεί να εντοπίζει ταυτόχρονα πολλαπλούς στόχους και να χτυπά εχθρικά μαχητικά χωρίς καν να γίνεται αντιληπτό. Συνδυασμός «φονικός» σε μια ενδεχόμενη εναέρια μάχη απέναντι στα υποδεέστερα Τουρκικά F-16 τα οποία δεν διαθέτουν καν ραντάρ AESA. Με τα 24 Ελληνικά Rafale αλλά και τα 83 Viper να είναι όλα εφοδιασμένα με το 3D εξαιρετικά αποτελεσματικό ραντάρ ηλεκτρονικής σάρωσης σε μεγάλες αποστάσεις.

Ταυτόχρονα η δυνατότητα του Rafale να μετατρέπεται σε μια μεγάλη πλατφόρμα όπλων το κάνει μια πολεμική μηχανή στον αέρα η οποία έχει την ευχέρεια να επιφέρει πολλαπλά χτυπήματα. Με 14 συνολικά σταθερούς σταθμούς φόρτωσης κάτω από τα φτερά του μπορεί να μεταφέρει όπλα πολλαπλών ρόλων τόσο αέρος-εδάφους όσο και αέρος-αέρος. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την μεγάλη αυτονομία που διαθέτει η οποία μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 2600 χλμ μετατρέπει τα 24 Rafale σε μια πανίσχυρη δύναμη κρούσης έτοιμη να αναλάβει κάθε αποστολή.

 

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr