ΑΜΥΝΑ

Rafale - Η «Μοίρα-εφιάλτης» των Τούρκων: Στη «φωλιά» της 114 Πτέρυγας Μάχης τα νέα μαχητικά - Ο αγώνας δρόμου των «Δελτάδων» - Ο εξομοιωτής και τα όπλα

του Κώστα Σαρικά - Δημοσίευση 20 Ιανουαρίου 2022, 20:00 / Ανανεώθηκε 20 Ιανουαρίου 2022, 20:40
Rafale - Η «Μοίρα-εφιάλτης» των Τούρκων: Στη «φωλιά» της 114 Πτέρυγας Μάχης τα νέα μαχητικά - Ο αγώνας δρόμου των «Δελτάδων» - Ο εξομοιωτής και τα όπλα
Facebook Twitter Whatsapp

Στα πρότυπα όμως της Γαλλικής Αεροπορίας,ίδιες με των ιπτάμενων που πετούν δύο δεκαετίες τώρα τα Rafale ήταν και οι εντυπωσιακές αντί-G καινούργιες φόρμες με τις οποίες εμφανίστηκαν τα Ελληνικά «γεράκια» που επέστρεψαν φέρνοντας τα πρώτα έξι Rafale.

Πίσω ακριβώς από το σημείο όπου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με φόντο ένα από τα έξι Rafale αλλά και το «δίλιτρο» Mirage MK2 τόνιζε εμφατικά ότι είμαστε ακόμη στην αρχή του εξοπλιστικού προγράμματος των Ενόπλων Δυνάμεων έχει ήδη κατασκευαστεί το πρώτο μεταλλικό υπόστεγο το όποιο θα «στεγάσει» μια από τις «ριπές». Κατασκευάστηκε σε χρόνο ρεκόρ από τα Στελέχη της ΠΑ υπό την καθοδήγηση των Γάλλων που εδώ και αρκετές εβδομάδες έχουν ήδη «στρατοπεδεύσει» στην 114 Πτέρυγα Μάχης. Θα ακολουθήσει τους επόμενους μήνες η κατασκευή και άλλων τέτοιων υποστέγων στα πρότυπα της Armee D'el Air τα οποία θα αποτελέσουν τις «φωλιές» των καινούργιων αποκτημάτων της HAF.

Στα πρότυπα όμως της Γαλλικής Αεροπορίας,ίδιες με των ιπτάμενων που πετούν δύο δεκαετίες τώρα τα Rafale ήταν  και οι εντυπωσιακές αντί-G καινούργιες φόρμες με τις οποίες εμφανίστηκαν τα Ελληνικά «γεράκια» που επέστρεψαν φέρνοντας τα πρώτα έξι Rafale.

Η δουλειά στην Τανάγρα όπως συνεχώς αναφέρουν τα Στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας μόλις άρχισε με την προσπάθεια να εστιάζεται ταυτόχρονα σε δύο άξονες. Από τη μια οι υποδομές και το «χτίσιμο» σχεδόν από το μηδέν μιας καινούργιας Μοίρας και από την άλλη η εντατική εκπαίδευση σε αέρα και έδαφοςμε τη φιλοδοξία η 332 ΜΠΚ «Γεράκι» να μετατραπεί τα επόμενα χρόνια στην «ατσάλινη γροθιά» της HAF. Ώστε τα λόγια του αρχηγού σχηματισμού χθες το μεσημέρι με τον ιπτάμενο να δίνει υπόσχεση ότι θα φανούν αντάξιοι των προσδοκιών να γίνουν πράξη.

Εκτός από τα υπόστεγα η νο1 προτεραιότητα αυτή τη στιγμή στην 332 είναι να φτάσει στην Τανάγρα ο εξομοιωτής πτήσης του Rafale κάτι που αναμένεται να γίνει μέσα στις επόμενες ημέρες. «Εργαλείο» ίσως ακόμα και πιο χρήσιμο και από τα μαχητικά  στη δεδομένη χρονική  συγκυρία  αφού σε αυτόν στηρίζεται η εκπαίδευση των ιπτάμενων στο έδαφος. Το καθημερινό  «φροντιστήριο» στον εξομοιωτή όπως και το briefing έπειτα από κάθε πτήση θα είναι για τους αεροπόρους ο δίαυλος για να βελτιώνονται συνεχώς σε ένα μαχητικό πολύ υψηλών απαιτήσεων όπως το χαρακτηρίζουν. «Ένα αεροσκάφος το οποίο μπορεί να κάνει πράγματα τα οποία ακόμη ανακαλύπτουμε» όπως λένε χαρακτηριστικά. Το όποιο πλέον βάζουν στο περιβάλλον του Αιγαίου και συνολικά στο  «τερέν» στο οποίο θα κληθούν να επιχειρήσουν αν απαιτηθεί. Και ταυτόχρονα να το «συνδέσουν» με τα υπόλοιπα οπλικά συστήματα των Ενόπλων Δυνεων κυρίως με τα υπάρχοντα εναέρια μέσα τα οποία διαθέτει η HAF.

Αναλώσιμα των Rafale έχουν ήδη φτάσει στην Τανάγρα ενώ η μεγάλη παραλαβή που αναμένεται δεν είναι άλλη από αυτή των «φονικών» αντιαεροπορικών πυραύλων Meteor. Μια μεγάλη παραγγελία που φαίνεται ότι ξεπερνά κατά πολύ έναν φόρτο και βάζει την Πολεμική Αεροπορία στο κλειστό club όσων διαθέτουν το ισχυρότερο ίσως Α/Α βλήμα στον κόσμο.

Με την πρώτη εικόνα των Ελληνικών Rafale φορτωμένων με Meteor να προκαλεί σίγουρα εκνευρισμό στη Άγκυρα και «κρύο ιδρώτα» στον Τούρκο Αρχηγό Αεροπορίας.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr