current views are: 12

3 Φεβρουαρίου 2022
Δημοσίευση05:07

Ελλάς-Γαλλία, συμμαχία: Το ισχυρό στίγμα του Πολεμικού Ναυτικού στη Μεσόγειο – Οι ασκήσεις με τους συμμάχους μας που προκαλούν πανικό

Με την επιστροφή του αεροπλανοφόρου CHARLES DE GAULLE από τη Μέση Ανατολή την τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου, οι Γάλλοι θέλουν να στείλουν το πιο ισχυρό μήνυμα στήριξης στην Ελλάδα.

Δημοσίευση 05:07’

Με την επιστροφή του αεροπλανοφόρου CHARLES DE GAULLE από τη Μέση Ανατολή την τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου, οι Γάλλοι θέλουν να στείλουν το πιο ισχυρό μήνυμα στήριξης στην Ελλάδα.

Η ελληνική σημαία ήδη κυματίζει δίπλα στο πυρηνοκίνητο γαλλικό αεροπλανοφόρο CHARLES DE GAULLE, το οποίο απέπλευσε την Τρίτη από το ναύσταθμο της Τουλόν και κατευθύνεται προς την Ανατολική Μεσόγειο. Πρόκειται για τη φρεγάτα ΑΔΡΙΑΣ η οποία πριν καν αποπλεύσει το CDG είχε κινηθεί Δυτικά και περίμενε κοντά στην Κορσική το Γαλλικό σύμβολο ναυτικής ισχύος και τα συνοδευτικά του πλοία. Το ελληνικό πλοίο ήδη ενσωματώθηκε στην αρμάδα του CHΑRLES DE GAULLE και για την επόμενη εβδομάδα θα πλέει στο «φτερό» του αεροπλανοφόρου.

Όμως μόλις η γαλλική αρμάδα πλησιάσει στο Νότιο Ιόνιο θα αρχίσει μια σειρά από κοινές ασκήσεις με συμμετοχή Μονάδων επιφανείας και υποβρυχίων του Στόλου αλλά και μαχητικών της Πολεμικής μας Αεροπορίας από όλες σχεδόν τις Πολεμικές Μοίρες. Και όπως ήδη έχει αποκαλύψει το Newpost, σχεδιάζεται μαζί με τα γαλλικά RAFALE του MARINE NATIONALE τα οποία θα απονηωθούν από το αεροπλανοφόρο να πετάξουν όχι μόνο F-16, MIRAGE 2000-5 και F-4 αλλά πιθανότατα και ελληνικά RAFALE. Tα οποία ήδη από την περασμένη Δευτέρα πετούν συνεχώς στο FIR Αθηνών και κυρίως στο Κεντρικό Αιγαίο.

Το ΓΕΕΘΑ σε συνεργασία με το Ναυτικό και το Αεροπορικό Επιτελείο βρίσκεται σε «ανοιχτή γραμμή» με το γαλλικό επιτελείο και οργανώνουν από κοινού το πρόγραμμα συνεκπαίδευσης για όσες ημέρες το CHARLES DE GAULLE θα κινείται σε ελληνικά νερά από το Ιόνιο έως και Νότια της Κύπρου και ακόμη πιο μακριά.

Η «έξοδος» του γαλλικού αεροπλανοφόρου στη Μεσόγειο σηματοδοτεί την διάθεση που έχει το Παρίσι να δώσει για μία ακόμη φορά ηχηρό παρών στον γεωστρατηγικό χάρτη της περιοχής. Όμως ταυτόχρονα συμπίπτει και με την εκτίναξη των Ελληνογαλλικών σχέσεων στο υψηλότερο επίπεδο. Η συμφωνία για τα μαχητικά RAFALE και τις φρεγάτες BELHARRA, η στρατηγική συμφωνία συνεργασίας των δύο κρατών σε ανώτατο επίπεδο όπως επισφραγίστηκε και σε τεχνοκρατική βάση πρόσφατα από τους Αρχηγούς ΓΕΕΘΑ Ελλάδας και Γαλλίας είναι ξεκάθαρο ότι φέρνουν το Παρίσι ακόμα πιο κοντά στην Αθήνα. Με τους Γάλλους να θέλουν να ανταποδώσουν έμπρακτα τις ελληνικές εξοπλιστικές επιλογές. Άλλωστε είναι κοινό μυστικό ότι επιθυμούν με κάθε τρόπο να εξασφαλίσουν ακόμα και εντός των επόμενων εβδομάδων μια συμφωνία για τις κορβέτες GOWIND οι οποίες έχουν ισχυρό πλεονέκτημα έναντι των υπόλοιπων «μνηστήρων».

Σε κάθε περίπτωση το επόμενο διάστημα είναι βέβαιο ότι η στρατιωτική παρουσία των Γάλλων στην Ελλάδα θα είναι όλο και πιο έντονη, με έμφαση σε κοινές αεροναυτικές ασκήσεις, ενώ αναμένονται τόσο μετασταθμεύσεις γαλλικών μαχητικών σε ελληνικές αεροπορικές βάσεις όσο και ελλιμενισμοί πλοίων του MARINE NATIONALE σε λιμάνια της χώρας ακόμα και ακριτικών νησιών.

Με την επιστροφή του CHARLES DE GAULLE από τη Μέση Ανατολή την τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου οι Γάλλοι θέλουν να στείλουν το πιο ισχυρό μήνυμα στήριξης στην Ελλάδα στέλνοντας το αεροπλανοφόρο τους έξω από το λιμάνι του Πειραιά. Κίνηση την οποία επιθυμούν να συνδυάσουν και με μια συμφωνία για τις κορβέτες Gowind.

«Πρόγευση» για τις ελληνογαλλικές κοινές ασκήσεις ήταν η συνεκπαίδευση με χρήση πραγματικών πυρών που πραγματοποίησε η φρεγάτα ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ με την φρεγάτα PROVENCE στο Μυρτώο Πέλαγος.


σχετικα αρθρα