current views are: 16

25 Μαρτίου 2022
Δημοσίευση19:29

Αθήνα και Παρίσι σε κοινό γεωστρατηγικό «αποτύπωμα» – Εκνευρισμός στην Άγκυρα: Rafale στον αέρα, Belharra για τον Στόλο και το «Charles De Gaulle» στο Αιγαίο

Τα Γαλλικά αεροσκάφη μαζί με τα Αμερικανικά έχουν κάτι παραπάνω από έντονη παρουσία τόσο στη Μαύρη Θάλασσα όσο και στον εναέριο χώρο της Ρουμανίας έως τα βόρεια και ανατολικά σύνορα της χώρας.

Δημοσίευση 19:29’

Τα Γαλλικά αεροσκάφη μαζί με τα Αμερικανικά έχουν κάτι παραπάνω από έντονη παρουσία τόσο στη Μαύρη Θάλασσα όσο και στον εναέριο χώρο της Ρουμανίας έως τα βόρεια και ανατολικά σύνορα της χώρας.

Οι υπογραφές για τις Belharra έπεσαν.Τα πρώτα Rafale βαμμένα στα χρώματα της Πολεμικής Αεροπορίας πετούν στο Αιγαίο και η Αθήνα μπαίνει στην τελική ευθεία τόσο για τις νέες κορβέτες όσο και για μια σειρά κρίσιμα εξοπλιστικά προγράμματα τα οποία είτε ήδη έχουν δρομολογηθεί – όπως τα Iσραηλινά Spike Nlos, είτε είναι θέμα χρόνου η υλοποίησή τους όπως η αναβάθμιση των 38 μαχητικών F-16 block50.

Η επόμενη μέρα των υπογραφών για τις τρεις Belharra και τα επιπλέον έξι Rafale βρίσκει Αθήνα και Παρίσι ακόμα πιο κοντά, με αυξημένες πιθανότητες το επόμενο διάστημα Ελλάδα και Γαλλία να προχωρήσουν σε μια ακόμη συμφωνία για την απόκτηση  πέντε κορβετών Gowind από το Πολεμικό Ναυτικό.

«Είμαστε πραγματικά υπερήφανοι, καθώς είμαι σίγουρος ότι ποτέ ξανά οι διαπραγματεύσεις για τόσο σύνθετα και μεγάλα εξοπλιστικά προγράμματα δεν ολοκληρώθηκαν τόσο γρήγορα και τόσο μεθοδικά» τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος ενώ πρόσθεσε ότι «η επιλογή της αγοράς των φρεγατών Belharra και των μαχητικών αεροσκαφών Rafale υπογραμμίζει το στρατηγικό χαρακτήρα των ελληνο-γαλλικών σχέσεων και την αμέριστη στήριξη της Γαλλίας στη χώρα μας, απέναντι σε προκλήσεις και απειλές». Και όλα ενώ η Τουρκία παρά τη δήθεν διάθεση για αποκλιμάκωση κάθε άλλο παρά έχει σταματήσει τις προκλήσεις με τελευταία κοντά στην Κάρπαθο όπου με επικίνδυνο τρόπο σταμάτησαν άσκηση Ελληνικών μαχητικών με πλοία του ΝΑΤΟ.

Την ίδια ώρα πλώρη για την Κρήτη και το ναύσταθμο της Σούδας έχει ήδη βάλει σύμφωνα με πληροφορίες το Γαλλικό πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο «Charles De Gaulle» έπειτα από την υψηλού συμβολισμού  παρουσία του στο Φάληρο η οποία επισφραγίστηκε με την απονήωση τετράδας μαχητικών Rafale M που πέταξαν πάνω από την Αθήνα . Τις επόμενες δύο εβδομάδες και όσο θα βρίσκεται σε εξέλιξη η μεγάλη αεροπορική άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ 2022» η οποία φέτος θα έχει έντονα διακλαδικά στοιχεία το «Charles De Gaulle» θα αποτελέσει σημείο αναφοράς. Τόσο τα  Rafale όσο και τα ιπτάμενα ραντάρ σύμφωνα με τον σχεδιασμό του ΑΤΑ θα συμμετέχουν στα περισσότερα σενάρια της άσκησης ενώ και Γάλλοι κομάντος αναμένεται να λάβουν μέρος στην άσκηση Ειδικών Δυνάμεων και Ειδικών Επιχειρήσεων  «ORION 22» η οποία  «κουμπώνει» στον «ΗΝΙΟΧΟ».

Ταυτόχρονα όμως με την άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ 2022» οι Γάλλοι θα έχουν συνεχώς τα μάτια τους στραμμένα και στις εξελίξεις στην Ουκρανία. Καθώς το «Charles De Gaulle» αποτελεί βασικό «εργαλείο» της δύναμης του ΝΑΤΟ η οποία έχει αναπτυχθεί σε ξηρά και θάλασσα σε ολόκληρη την Ευρώπη και παρακολουθεί με τον πλέον ενεργό τρόπο τις πολεμικές εξελίξεις.

 H εικόνα την οποία αποκόμισε το Newpost κατά τη διάρκεια της επίσκεψης πάνω στη ναυαρχίδα του Γαλλικού Στόλου παραπέμπει σε πλοίο το οποίο βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού. Στο υπόστεγο συντήρησης των εναέριων μέσων οι τεχνικοί του Marine Nationale δεν σταμάτησαν ούτε λεπτό ακόμα και κατά τη διάρκεια της νύχτας να συντηρούν τα μαχητικά Rafale Μ αλλά και τα ιπτάμενα ραντάρ Ε-2 Hawkeye. Mε τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι τις τελευταίες εβδομάδες έχουν πραγματοποιηθεί πέρα από τις εντατικές ασκήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο δεκάδες πτήσεις κοντά στη «θερμή» περιοχή της Ουκρανίας. Τα Γαλλικά αεροσκάφη μαζί με τα Αμερικανικά έχουν κάτι παραπάνω από έντονη παρουσία τόσο στη Μαύρη Θάλασσα όσο και στον εναέριο χώρο της Ρουμανίας έως τα βόρεια και ανατολικά σύνορα της χώρας.

 Τα όπλα των Rafale βρίσκονται δίπλα στα μαχητικά έτοιμα να φορτωθούν εάν χρειαστεί. Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό το «Charles De Gaulle» εντός του Απριλίου πρόκειται να επιστρέψει στη Γαλλία όμως ο πόλεμος στην Ουκρανία ενδέχεται να αλλάξει τα δεδομένα. Και η επιχείρηση «Clemenceau» να παραταθεί όσο διαρκεί η σύγκρουση. Το Γαλλικό αεροπλανοφόρο CDG μαζί με το Αμερικανικό USS «Harry J. Truman» αποτελούν τα δύο πανίσχυρα «όπλα» του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Μεσόγειο απέναντι στα Ρωσικά καταδρομικά που παραμένουν στην περιοχή. Με το Αιγαίο, τις Ελληνικές θάλασσες αλλά και το FIR Αθηνών να βρίσκονται στο επίκεντρο των εξελίξεων αφού από εδώ ξεκινούν οι αναγνωριστικές αποστολές της Συμμαχίας.

.


σχετικα αρθρα