current views are: 55

9 Μαΐου 2022
Δημοσίευση17:59

Η «Tiger Meet 2022» σκεπάζει το Αιγαίο και το FIR Αθηνών – Η Τουρκία παρακολουθεί και προκαλεί – Η εντυπωσιακή παρουσία των Γαλλικών Rafale προκαλεί τρόμο στην Άγκυρα

Όπως και στην άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ» πέρα από τα ΝΑΤΟϊκά πρότυπα τα γεράκια της HAF προσαρμόζουν κάθε άσκηση στο επιχειρησιακό δόγμα της Πολεμικής Αεροπορίας το οποίο περιλαμβάνει όλα τα σενάρια αεροπορικού πολέμου σε ένα πολύπλοκο περιβάλλον.

Δημοσίευση 17:59’

Όπως και στην άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ» πέρα από τα ΝΑΤΟϊκά πρότυπα τα γεράκια της HAF προσαρμόζουν κάθε άσκηση στο επιχειρησιακό δόγμα της Πολεμικής Αεροπορίας το οποίο περιλαμβάνει όλα τα σενάρια αεροπορικού πολέμου σε ένα πολύπλοκο περιβάλλον.

Μόλις ένα μήνα μετά τη μεγάλη αεροπορική άσκηση με έντονα στοιχεία διακλαδικότητας «ΗΝΙΟΧΟΣ 2022», η Πολεμική μας Αεροπορία βρίσκεται και πάλι στο επίκεντρο των αεροπορικών δρώμενων με την εντυπωσιακή άσκηση του ΝΑΤΟ «Tiger Meet 2022» η οποία για πρώτη φορά διοργανώνεται στην Ελλάδα.

Από το πρωί τα Συμμαχικά αεροσκάφη απογειώνονται κατά κύματα από την 116 Πτέρυγα Μάχης στον Άραξο για τις familiarization flights, τις πρώτες τους δηλαδή πτήσεις εξοικείωσης στο Ελληνικό FIR. Ενδεικτικό είναι ότι την πρώτη μέρα της άσκησης πραγματοποιήθηκαν τουλάχιστον 60 έξοδοι μαχητικών κυρίως σε Πελοπόννησο και ηπειρωτική Ελλάδα. Ενώ χθες έγινε η «Flag Ceremony»με την έπαρση των σημαιών όσων κρατών συμμετέχουν.Ελλάδα, Γαλλία, Βέλγιο, Ισπανία, Ελβετία, Ιταλία και Τσεχία βρίσκονται με αεροσκάφη στον Άραξο ενώ παρατηρητές έχουν στείλει ΗΠΑ, Γερμανία,Ολλανδία, Πορτογαλία,Πολωνία και Αυστρία.

Όλες οι αποστολές βρίσκονται ήδη στην «φωλιά» των Ελληνικών «Τίγρεων» της 335 Πολεμικής Μοίρας η οποία φιλοξενεί το μεγάλο αεροπορικό event για το οποίο προετοιμάζεται εδώ και πολλούς μήνες. Με διπλό στόχο. Από τη μία να συνεχιστεί η παράδοση που έχει η HAF να διοργανώνει μεγάλες ασκήσεις με υψηλό βαθμό δυσκολίας και από την άλλη μέσα από τα σενάρια της «Tiger Meet» να ανεβάσει ακόμα περισσότερο το επίπεδο των Ελλήνων ιπτάμενων.

‘’Εκπαιδευόμαστε όπως θα πολεμήσουμε’’. Το γνωστό «μότο» της Πολεμικής Αεροπορίας αποτελεί τον οδηγό πάνω στον οποίο οι Έλληνες Επιτελείς έχουν σχεδιάσει την άσκηση. Με τη λογική να παραμένει η ίδια και να προβλέπει σενάρια τα οποία προσομοιάζουν σε πραγματικές συνθήκες με τις δεδομένες απειλές που αντιμετωπίζει η Ελλάδα από την προκλητική γείτονα. Όπως και στην άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ» πέρα από τα ΝΑΤΟϊκά πρότυπα τα γεράκια της HAF προσαρμόζουν κάθε άσκηση στο επιχειρησιακό δόγμα της Πολεμικής Αεροπορίας το οποίο περιλαμβάνει όλα τα σενάρια αεροπορικού πολέμου σε ένα πολύπλοκο περιβάλλον όπως αυτό του Ελλαδικού FIR και κυρίως του Αιγαίου.

Η αποπομπή της Τουρκίας κάθε άλλο παρά αποδυνάμωσε την «Tiger Meet2022» αφού αν οι γείτονες συμμετείχαν υπήρχε ανησυχία ότι μόνο προβλήματα θα έφερνε η παρουσία τους με δεδομένες τις γνωστές απαράδεκτες θέσεις της Άγκυρας αμφισβήτησης της Ελληνικής κυριαρχίας στο σύνολο του FIR Αθηνών πόσο μάλλον στο Ανατολικό Αιγαίο. Ήδη οι επαφές που είχαν προηγηθεί έδειχναν ότι η TuAFπερισσότερο ενδιαφερόταν να προκαλέσει προβλήματα στην άσκηση προβάλλοντας αντιρρήσεις για κάποια από τα σενάριά της, παρά επιθυμούσε να εκπαιδευτεί και να δοκιμάσει τις δυνάμεις της απέναντι σε μια από τις πιο ισχυρές Πολεμικές Μοίρες της HAF η οποία άλλωστε εδώ και δεκαετίες τους έχει κάνει τη ζωή εφιαλτική πάνω από το Αιγαίο.

Μεγάλο πλεονέκτημα της «Τiger Meet2022» η παρουσία τεσσάρων διαφορετικών τύπων μαχητικών( F-16, F-18, Rafale  και Eurofighter) γεγονός που δίνει τη δυνατότητα στο Αεροπορικό Επιτελείο να σχεδιάσει σενάρια προσαρμοσμένα πάνω στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των αεροσκαφών. Όπως στον «ΗΝΙΟΧΟ 2022»έτσι και στην «Tiger Meet 2022» η παρουσία των Γάλλων θα είναι κάτι παραπάνω από εντυπωσιακή. Με 7 Rafale FR3 από την Armee De L’Air και συγκεκριμένα από την  Escadron de Chasse 3/30 Lorraine και ακόμη 5 από το Marine Nationale, δίνουν το δικό τους στίγμα στην άσκηση. Και μάλιστα οι δύο ριπές οι οποίες  είναι βαμμένες στα χρώματα της Τίγρης είναι βέβαιο ότι θα κλέψουν τις εντυπώσεις ειδικά στο Air Show της ερχόμενης  Κυριακής το οποίο θα είναι ανοιχτό για τους φίλους των αεροσκαφών και της Πολεμικής μας Αεροπορίας.

Όμως υπάρχει και η ουσία η οποία δεν είναι άλλη από το γεγονός ότι η HAF θα έχει μια ακόμα ευκαιρία να εκπαιδευτεί μαζί με τα Rafale-το νέο απόκτημα της ΠΑ- και να εξάγει πολύτιμα συμπεράσματα για τον συνδυασμό των ριπών με τα F-16. Aφού σύντομα η 332 Πολεμική Μοίρα ‘’Γεράκι’’ θα διαθέτει 24 ετοιμοπόλεμα Rafale τα οποία μαζί με τα Viper θα αποτελέσουν την «ατσάλινη» γροθιά της HAF πάνω από το Αιγαίο.


σχετικα αρθρα