current views are: 20

12 Μαΐου 2022
Δημοσίευση17:58

«Φωτιές» ανάβουν στην Αθήνα τα Τουρκικά F-16 – Αλληλοσυγκρουόμενες οι πληροφορίες από τις ΗΠΑ για τη στάση της Ουάσιγκτον -Στο Κογκρέσο η τελική απόφαση

Aεροπορικές πηγές τονίζουν κατηγορηματικά στο Newpost ότι πιθανή απόφαση των ΗΠΑ για αναβάθμιση των 80 Τουρκικών F-16C/D πόσο μάλλον για πώληση επιπλέον 40 καινούργιων μαχητικών F-16 block 70 ακυρώνουν το πλεονέκτημα της Πολεμικής μας Αεροπορίας.

Δημοσίευση 17:58’

Aεροπορικές πηγές τονίζουν κατηγορηματικά στο Newpost ότι πιθανή απόφαση των ΗΠΑ για αναβάθμιση των 80 Τουρκικών F-16C/D πόσο μάλλον για πώληση επιπλέον 40 καινούργιων μαχητικών F-16 block 70 ακυρώνουν το πλεονέκτημα της Πολεμικής μας Αεροπορίας.

Μόλις τρεις ημέρες πριν από την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον το ζήτημα της αναβάθμισης των 80 Τουρκικών F-16 αλλά και της ενδεχόμενης πώλησης 40 καινούργιων μαχητικών από τις ΗΠΑ στην Τουρκία βρίσκεται πλέον μεταξύ των κορυφαίων θεμάτων της Ελληνικής ατζέντας. Η κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο κοινοβούλιο για την κύρωση της Αμυντικής Συμφωνίας με τις ΗΠΑ δέχτηκε τα σφοδρά πυρά της αντιπολίτευσης η οποία απαίτησε ακόμα και αναβολή της κύρωσης της Συμφωνίας  μέχρι οι Αμερικανοί να δώσουν ξεκάθαρες απαντήσεις αν σκοπεύουν να ανάψουν το «πράσινο» φως για αναβάθμιση των Τουρκικών F-16 πόσο μάλλον αν εξετάζουν το ενδεχόμενο πώλησης στην Άγκυρα 40 μαχητικών F-16 τελευταίας γενιάς.

Οι Αμερικανοί έως τώρα φαίνεται ότι αποφεύγουν να πάρουν ξεκάθαρη θέση με το state department να απαντά σε σχετική ερώτηση ότι «ως θέμα πολιτικής, δεν σχολιάζουμε ούτε επιβεβαιώνουμε δημοσίως τις προτεινόμενες αμυντικές μεταφορές έως ότου κοινοποιηθούν επίσημα στο Κογκρέσο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Τουρκία έχουν μακροχρόνιους και βαθείς διμερείς αμυντικούς δεσμούς και η συνεχιζόμενη διαλειτουργικότητα της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ παραμένει προτεραιότητα. Σας παραπέμπουμε στις τουρκικές αρχές για να μιλήσετε περαιτέρω για τα σχέδια αμυντικών προμηθειών τους».

Οι πληροφορίες πάντως τις οποίες έχουν έως τώρα στη διάθεσή τους οι Ελληνικές διπλωματικές αρχές αναφέρουν ότι το αίτημα της κυβέρνησης  Μπάιντεν προς το Κογκρέσο δεν αφορά την πώληση καινούργιων μαχητικών αλλά μόνο την αναβάθμιση αεροσκαφών τα οποία ήδη διαθέτει στο οπλοστάσιο της η TuAF με ραντάρ, συστήματα επικοινωνίας και ενδεχομένως πιστοποίηση και πώληση πυραύλων. Με την τελική απόφαση να έχουν οι Αμερικανοί Γερουσιαστές οι οποίοι έως τώρα με «εμπροσθοφυλακή» τον Μπομπ Μενέντεζ να εμφανίζονται στην πλειονότητα τους αρνητικοί σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Όμως εάν πράγματι η Αμερικανική κυβέρνηση έχει αποφασίσει να ενισχύσει την Τουρκική πολεμική αεροπορία με στόχο να φέρει την Άγκυρα πιο κοντά στη Δύση κανένας δεν μπορεί να πει με σιγουριά ότι είναι αδύνατο να καμφθούν οι αντιρρήσεις του Κογκρέσου.

Υπό αυτό το πρίσμα η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ αποκτά για ακόμη ένα λόγο ξεχωριστό ενδιαφέρον με τον Έλληνα πρωθυπουργό να είναι πλέον υποχρεωμένος να θέσει σε ανώτατο επίπεδο στην Ουάσιγκτον τις Ελληνικές ενστάσεις στο ενδεχόμενο να προχωρήσει μια συμφωνία με την Τουρκία για τα F-16. Όταν μάλιστα η Άγκυρα κλιμακώνει συνεχώς την ένταση πάνω από το Αιγαίο ενώ ταυτόχρονα παραμένει ο «επιτήδειος ουδέτερος» στο Ουκρανικό. Με την Τουρκία να αποτελεί το μοναδικό κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ που τηρεί ίσες αποστάσεις και φυσικά ούτε κυρώσεις έχει επιβάλλει στη Μόσχα ούτε στρατιωτική βοήθεια έχει προσφέρει στο Κίεβο.

Aεροπορικές πηγές τονίζουν κατηγορηματικά στο Newpost  ότι πιθανή απόφαση των ΗΠΑ για αναβάθμιση των 80 Τουρκικών F-16C/D πόσο μάλλον για πώληση επιπλέον 40 καινούργιων μαχητικών F-16 block 70 ακυρώνουν το πλεονέκτημα της Πολεμικής μας Αεροπορίας έπειτα από την αναβάθμιση των 83 F-16 της HAF σε διαμόρφωση Viper και την απόκτηση των 24 Rafale. Σε αυτή την περίπτωση θα είναι «μονόδρομος» για την Ελλάδα το άμεσο βήμα ένταξης στο πρόγραμμα των F-35 με απόκτηση το συντομότερο του 5ης γενιάς Stealth μαχητικού.


σχετικα αρθρα