current views are: 16

12 Ιουνίου 2022
Δημοσίευση17:28

Πανέτοιμος ο Στόλος να αντιδράσει σε κάθε ενδεχόμενη Τουρκική ενέργεια – Απαντήσεις επί του πεδίου – Όλα τα σενάρια -Στο «μικροσκόπιο» όλες οι κινήσεις των Τούρκων

Τα διδάγματα του 2020 χωρίς αμφιβολία αποτελούν πυξίδα για τους Αξιωματικούς του Πολεμικού μας Ναυτικού όμως στο επιχειρησιακό «τραπέζι» μπαίνουν συνεχώς καινούργια σενάρια και σχεδιάζονται οι απαντήσεις.

Δημοσίευση 17:28’

Τα διδάγματα του 2020 χωρίς αμφιβολία αποτελούν πυξίδα για τους Αξιωματικούς του Πολεμικού μας Ναυτικού όμως στο επιχειρησιακό «τραπέζι» μπαίνουν συνεχώς καινούργια σενάρια και σχεδιάζονται οι απαντήσεις.

Μπορεί στο Αιγαίο να επικρατεί απόλυτη ησυχία και οι κινήσεις του Τουρκικού στόλου να απέχουν κατά πολύ από το πολεμικό κλίμα το οποίο καλλιεργεί η Άγκυρα το τελευταίο διάστημα όμως στο Ναυτικό Επιτελείο η εγρήγορση έχει χτυπήσει «κόκκινο» με τον Στόλο να είναι πανέτοιμος για κάθε ενδεχόμενο. Παρά το γεγονός ότι η ρητορική των γειτόνων μπορεί να χαρακτηριστεί το λιγότερο ως εμπρηστική, όμως στη θάλασσα οι κινήσεις των Τουρκικών πλοίων όπως αυτές αποτυπώθηκαν και στην πρόσφατη άσκηση «EFES 2022» ήταν εξαιρετικά προσεκτικές με τα πληρώματα των γειτόνων να αποφεύγουν κάθε πρόκληση ειδικά όσο οι Μονάδες τους απομακρύνονταν από τα Τουρκικά  παράλια προς το Αιγαίο. 

Το «στραπάτσο» άλλωστε της Τουρκικής φρεγάτας «Kemal Reis» το καλοκαίρι του 2020 αλλά και οι απανωτές «ήττες» σε τακτικό και όχι μόνο επίπεδο τις οποίες υπέστησαν οι γείτονες από τις Μονάδες επιφανείας του Πολεμικού μας Ναυτικού, τα υποβρύχια αλλά και τα εναέρια μέσα φαίνεται ότι δεν ξεχνιούνται εύκολα. Τότε που τα Ελληνικά πληρώματα επέδειξαν όχι μόνο περίσσια ναυτοσύνη, θάρρος και αποφασιστικότητα αλλά και το Ναυτικό Επιτελείο «έστησε» τον Στόλο στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο με αριστοτεχνικό τρόπο μην αφήνοντας κανένα περιθώριο αντίδρασης.

Τα διδάγματα του 2020 χωρίς αμφιβολία αποτελούν  πυξίδα για τους Αξιωματικούς του Πολεμικού μας Ναυτικού όμως στο επιχειρησιακό «τραπέζι» μπαίνουν συνεχώς καινούργια σενάρια και σχεδιάζονται οι απαντήσεις. Και μάλιστα ο σχεδιασμός περνά στην πράξη με συνεχείς ασκήσεις εξομοίωσης ώστε τα πληρώματα να γνωρίζουν πως πρέπει να αντιδράσουν και να εφαρμόσουν άριστα τις διαταγές. 

Έτσι πέρα από την αντίδραση στο ενδεχόμενο εξόδου  ενός ερευνητικού όπως έγινε με το «Oruc Reis» πλέον ο σχεδιασμός αφορά πλέον τα άμεσα αντανακλαστικά σε μια κίνηση κλιμάκωσης η οποία θα περιλαμβάνει την εμπλοκή πλωτού γεωτρύπανου σε μια σειρά από θαλάσσιες περιοχές είτε κοντά στο Καστελόριζο, είτε ανατολικά και νότια της Ρόδου είτε ακόμη και στην περιοχή η οποία περιλαμβάνεται στο παράνομο Τουρκο-Λιβυκό μνημόνιο. Ήδη το Πολεμικό Ναυτικό έχει προχωρήσει σε έκδοση navtex δεσμεύοντας μεγάλα θαλάσσια «τεμάχια» σε αυτές περιοχές για ασκήσεις του Στόλου εντός του καλοκαιριού. Με στόχο Μονάδες του ΠΝ να βρίσκονται εκεί πριν καν φτάσουν τα Τουρκικά πλοία τα οποία θεωρείται δεδομένο ότι θα συνοδεύουν το πλωτό γεωτρύπανο. Άλλωστε από τα μέσα Ιουλίου οι γείτονες θα έχουν διαθέσιμο και τέταρτο γεωτρύπανο το οποίο όπως έχουν δηλώσει θα το χρησιμοποιήσουν στην ανατολική Μεσόγειο.

Επιπλέον στον σχεδιασμό του Ναυτικού Επιτελείου περιλαμβάνεται η άμεση και δυναμική αντίδραση σε ακόμη πιο «επιθετικά» σενάρια όπως αυτό της παρεμπόδισης πλωτών που μεταφέρουν φρουρές σε ακριτικά νησιά ή ακόμα και η προσπάθεια ναυτικού αποκλεισμού από τους γείτονες κάποιου μικρού νησιού κοντά στις Τουρκικές ακτές.

Όλες οι κινήσεις του Τουρκικού στόλου βρίσκονται στο «μικροσκόπιο» ώστε οποιαδήποτε ενέργεια επιχειρηθεί να γίνει άμεσα αντιληπτή. Με τις Μονάδες του Στόλου να λαμβάνουν  τις καίριες εκείνες θέσεις ώστε να διαθέτουν από την αρχή το τακτικό πλεονέκτημα. Τόσο ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης όσο και ο Αρχηγός Στόλου Αντιναύαρχος Παναγιώτης Λυμπέρης διαθέτουν την εμπειρία αντιμετώπισης της κρίσης από το καλοκαίρι του 2020 όταν ο Στόλος αναπτύχθηκε ταχύτατα και «κλείδωσε» όλο το Αιγαίο και κάθε θαλάσσια περιοχή Εθνικών συμφερόντων. 

 


σχετικα αρθρα