ΑΜΥΝΑ

«Σοκ και δέος» στην Άγκυρα για τα «μπλε» Stealth μαχητικά F-35 - Στα χέρια του ODC της Αμερικανικής πρεσβείας η Ελληνική LOR – Πότε αναμένεται η απάντηση των ΗΠΑ

του Κώστα Σαρικά - Δημοσίευση 30 Ιουνίου 2022, 21:00 / Ανανεώθηκε 30 Ιουνίου 2022, 21:11
«Σοκ και δέος» στην Άγκυρα για τα «μπλε» Stealth μαχητικά F-35 - Στα χέρια του ODC της Αμερικανικής πρεσβείας η Ελληνική LOR – Πότε αναμένεται η απάντηση των ΗΠΑ
Facebook Twitter Whatsapp

Η Πολεμική Αεροπορία θα έχει παραλάβει τόσο τα 83 αναβαθμισμένα μαχητικά F-16 σε διαμόρφωση Viper.

Η στιγμή που ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος έβαζε την υπογραφή του στο επίσημο έγγραφο αίτημα της Ελλάδας για είσοδο στο πρόγραμμα F-35 oυσιαστικά σήμανε την απαρχή της αντίστροφης μέτρησης μέχρι το πρώτο Stealth μαχητικό με το σήμα της HAF στα φτερά του να τροχοδρομήσει σε κάποια Αεροπορική Βάση της Πολεμικής μας Αεροπορίας. Με τις πρώτες ψύχραιμες εκτιμήσεις του Αεροπορικού Επιτελείου να κάνουν λόγο για τα τέλη της δεκαετίας είτε το 2029 είτε το 2030. Έως τότε θα προηγηθεί ένας μαραθώνιος διαδικασιών και προετοιμασιών ο οποίος έχει ήδη αρχίσει πολύ πριν την Ελληνική LOR.

Το έγγραφο έπειτα από την υπογραφή Παναγιωτόπουλου είχε ως επόμενο σταθμό τη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων όπου σφραγίστηκε και πρωτοκολλήθηκε για να επιστρέψει στην Πολεμική Αεροπορία και να διαβιβαστεί στην Αμερικανική πρεσβεία και συγκεκριμένα στο Γραφείο Αμυντικής Συνεργασίας(ODC).Για να καταλήξει στις ΗΠΑ και στο αρμόδιο για τα εξοπλιστικά γραφείο. Η απάντηση μέσω LOA αναμένεται τους πρώτους μήνες του 2023 με τους Αμερικανούς να δίνουν απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα από τα τελικά κόστη και τους χρόνους παράδοσης μέχρι τα ζητήματα της εκπαίδευσης και των υποδομών. Ενώ θα ακολουθήσει νέα διαπραγμάτευση για τον οπλισμό των αεροσκαφών.

Σύμφωνα με πληροφορίες πέρα από το ενδιαφέρον για 20 με option ακόμη 20 μαχητικών F-35 τελευταίας τεχνολογίας στο LOR της Αθήνας γίνεται λόγος για διερεύνηση της δυνατότητας ταχείας παράδοσης όπως άλλωστε προέβλεπε και η Αμυντική Συμφωνία Ελλάδας-ΗΠΑ. Με αναφορά στην εκπαίδευση των Ελλήνων ιπτάμενων στην Αμερική.Επιθυμία της Πολεμικής Αεροπορίας είναι εντός του 2028 να έχουν ήδη παραληφθεί τα πρώτα Ελληνικά F-35 με τους ιπτάμενους της HAF να τα πετούν ήδη στις ΗΠΑ και τους τεχνικούς της ΠΑ να μυούνται στα μυστικά τους. Στόχος είναι η πρώτη ομάδα ιπτάμενων στα F-35 επιστρέψει  στην Ελλάδα και στην  Βάση των Stealthμαχητικών   το συντομότερο και πλήρως επιχειρησιακοί. 

Έως τότε αναμένεται «πυρετός» προετοιμασιών επί Ελληνικού εδάφους. Με πρώτο βήμα την επιλογή της Αεροπορικής Βάσης η οποία θα αποτελέσει τη φωλιά των «αόρατων» μαχητικών της Πολεμικής μας Αεροπορίας. Η επιλογή θα γίνει σε συνεργασία της ΠΑ με τους Αμερικανούς ενώ ήδη έχει πραγματοποιηθεί μια πρώτη αυτοψία στα υποψήφια αεροδρόμια. Φαβορί εκτιμάται ότι είναι η η 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα και η 117 Πτέρυγα Μάχης στην Ανδραβίδα. Οι Βάσεις οι οποίες σε ολόκληρο τον κόσμο φιλοξενούν τα Stealth μαχητικά έχουν υψηλές προδιαγραφές τόσο για την ασφάλεια όσο και για την υποστήριξη των αεροσκαφών. Κατά συνέπεια όταν επιλεγεί η φωλιά των Ελληνικών F-35 θα αρχίσουν να πραγματοποιούνται μια σειρά από έργασιες ενώ απαιτούνται παρεμβάσεις και στα δίκτυα επικοινωνιών και ραντάρ.

Έτσι ώστε όταν τα πρώτα Ελληνικά 5ηςγενιάς αεροσκάφη προσγειωθούν  να είναι όλα έτοιμα και να μπορούν το συντομότερο να είναι πλήρως επιχειρησιακά.Ήδη η Πολεμική Αεροπορία θα έχει παραλάβει τόσο τα 83 αναβαθμισμένα μαχητικά F-16 σε διαμόρφωση Viper, τα 24 Γαλλικά Rafaleαλλά και τα 38 αναβαθμισμένα F-16 τα οποία από διαμόρφωση block 50 θα έχουν μετατραπεί σε block 52+adv. Δηλαδή μέσα σε λιγότερο από μία δεκαετία ουσιαστικά η Πολεμική μας Αεροπορία προχωρά τουλάχιστον μία γενιά μπροστά αφού θα διαθέτει έναν πανίσχυρο στόλο από αεροσκάφη 4,5 και 5ης γενιάς.Την ίδια ώρα στην Άγκυρα επικρατεί νευρικός κλονισμός με τους Τούρκους επιτελείς να αγωνιούν αν οι ΗΠΑ εγκρίνουν τελικά την αναβάθμιση των 80 F-16.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr