current views are: 57

29 Ιουλίου 2022
Δημοσίευση17:58

Μετά το Αμερικανικό «μπλόκο» για τα μαχητικά F-16 η Αθήνα πιέζει και για «nein» στα Γερμανικά υποβρύχια «214» – Αναβάθμιση στον «υποβρύχιο πόλεμο»

Αναβάθμιση του Sonar η οποία αυξάνει την εμβέλεια εντοπισμού στόχων, νέα ηλεκτρονικά βοηθήματα, δορυφορικές επικοινωνίες αλλά και ενίσχυση με πυραύλους βυθού-αέρος θα δώσουν στους υποβρύχιους «θηρευτές» νέες δυνατότητες.

Δημοσίευση 17:58’

Αναβάθμιση του Sonar η οποία αυξάνει την εμβέλεια εντοπισμού στόχων, νέα ηλεκτρονικά βοηθήματα, δορυφορικές επικοινωνίες αλλά και ενίσχυση με πυραύλους βυθού-αέρος θα δώσουν στους υποβρύχιους «θηρευτές» νέες δυνατότητες.

Αν και οι πιθανότητες να «παγώσει» έστω και στο «παρά πέντε» το μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμα του Τουρκικού πολεμικού ναυτικού που αφορά την απόκτηση έξι υποβρυχίων Γερμανικής τεχνολογίας κλάσης «214» είναι λίγες, η Αθήνα αυξάνει την πίεση στο Βερολίνο. Με στόχο τουλάχιστον να καθυστερήσει την παράδοση των πρώτων υποβρυχίων στους γείτονες και να κερδίσει πολύτιμο χρόνο προκειμένου να αναβαθμίσει τα Ελληνικά «214» αλλά και να δρομολογήσει την απόκτηση ακόμη δύο υποβρυχίων ώστε να διατηρήσει το ξεκάθαρο έως τώρα πλεονέκτημα το οποίο διαθέτει κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. 

Η έκκληση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στην Γερμανίδα ομόλογό του Αναλένα Μπέρμποκ να «παγώσει» κάθε πώληση πολεμικού υλικού στην Άγκυρα με πρώτα τα Γερμανικά υποβρύχια εντάσσεται στη γενικότερη στρατηγική της Αθήνας έναντι των Ευρωπαίων εταίρων  αλλά και συνολικά των Συμμάχων εντός του ΝΑΤΟ να θέσει προ των ευθυνών τους τις χώρες που συναλλάσσονται με την Τουρκία πουλώντας οπλικά συστήματα, εξαρτήματα αλλά και τεχνολογία-τεχνογνωσία στους «ταραξίες» γείτονες. Οπλικά συστήματα τα οποία στρέφονται κατά της Ελλάδας απειλώντας τη σταθερότητα και ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο και μάλιστα ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό το πρώτο από τα έξι Τουρκικά «214», το «Piri Reis»(S-330) που βρίσκεται στο στάδιο των τελικών δοκιμών θα παραδοθεί στον Τουρκικό στόλο εντός του 2022 ενώ από το 2023 και κάθε χρόνο οι γείτονες θα εντάσσουν από ένα υποβρύχιο στο οπλοστάσιο τους έως το 2027 όταν θα παραλάβουν και το τελευταίο,το «SelmanReis»(S-335). Η ένταξη των έξι υποβρυχίων στο Τουρκικό οπλοστάσιο όπως τόνισε και ο Νίκος Δένδιας στη Γερμανίδα ομολογό του αλλάζουν τις ισορροπίες στο Αιγαίο και δίνουν πλεονέκτημα στη χώρα η οποία έχει ανοιχτό Casus Belli έναντι της Ελλάδας ενώ το τελευταίο διάστημα αμφισβητεί ανοιχτά και την Κυριαρχία της χώρας μας στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Στην κρίση του 2020 καταγράφηκε με τον πλέον εμφατικό τρόπο η υπεροχή του Πολεμικού μας Ναυτικού κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας όταν τα υποβρύχια κλάσης «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ» αλλά και το αναβαθμισμένο «ΩΚΕΑΝΟΣ» αναπτύχθηκαν αθέατα σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο και «κλείδωσαν» τον Τουρκικό στόλο ενώ παρά τις λυσσαλέες προσπάθειες των γειτόνων σε καμία περίπτωση δεν κατάφεραν να τα εντοπίσουν. Όσο θα καταφέρνει η Αθήνα να καθυστερεί την παράδοση των έξι «214» στους γείτονες τόσο θα κερδίζει χρόνο προκειμένου να εκσυγχρονίσει τα δικά της υποβρύχια σύμφωνα με τον σχεδιασμό του ΓΕΝ.

Αναβάθμιση του Sonar η οποία αυξάνει την εμβέλεια εντοπισμού στόχων, νέα ηλεκτρονικά βοηθήματα, δορυφορικές επικοινωνίες αλλά και ενίσχυση με πυραύλους βυθού-αέρος θα δώσουν στους υποβρύχιους «θηρευτές» νέες δυνατότητες. Σε συνδυασμό με την απόκτηση των πανίσχυρων ανθυποβρυχιακών ελικοπτέρων MH-60 Romeo αλλά των φρεγατών Belharra οι οποίες διαθέτουν τελευταίας τεχνολογίας Sonar(συρόμενο και γάστρας)  καθιστούν το Πολεμικό Ναυτικό κυρίαρχο στον υποβρύχιο πόλεμο. Με το επόμενο βήμα να είναι η απόκτηση ακόμη δύο υποβρυχίων ανάλογης τεχνολογίας ώστε τόσο αριθμητικά όσο και ποιοτικά το πλεονέκτημα να παραμείνει στον Ελληνικό Στόλο.


σχετικα αρθρα