current views are: 18

27 Σεπτεμβρίου 2022
Δημοσίευση03:55

Κόβει τις «γέφυρες διαλόγου» ο Ερντογάν – Συνεχίζονται οι προκλήσεις σε όλα τα επίπεδα – Το μεγάλο στοίχημα του Πολεμικού Ναυτικού

Οι τέσσερις Γαλλικές Belharra θα έρθουν να αντικαταστήσουν σε πρώτη φάση τις μη αναβαθμισμένες φρεγάτες «S» με στόχο την απόσυρση και των υπολοίπων όταν προχωρήσει και το πρόγραμμα για τη απόκτηση καινούργιων κορβετών.

Δημοσίευση 03:55’

Οι τέσσερις Γαλλικές Belharra θα έρθουν να αντικαταστήσουν σε πρώτη φάση τις μη αναβαθμισμένες φρεγάτες «S» με στόχο την απόσυρση και των υπολοίπων όταν προχωρήσει και το πρόγραμμα για τη απόκτηση καινούργιων κορβετών.

Μετά το νέο, προκλητικό… γιοκ του Ερντογάν, τα ελληνοτουρκικά βυθίζονται σε αβεβαιότητα. Πόσο μάλλον όταν η Άγκυρα προβαίνει ακόμα και σε προκλήσεις σε επίπεδο ανώτατης διπλωματίας.

Ο Έλληνας πρέσβης κλήθηκε τη Δευτέρα στο υπουργείο Εξωτερικών της γείτονος και μάλιστα του ζητήθηκε η Ελλάδα να βάλει τέλος στις παραβιάσεις της στα νησιά.

Κλιμακώνοντας περαιτέρω την ένταση και σε συνέχεια φωτογραφιών που δημοσίευσαν τα τουρκικά ΜΜΕ από τη Λέσβο και τη Χίο, η Αγκυρα διαμαρτυρήθηκε σήμερα σε Ελλάδα και ΗΠΑ για την ανάπτυξη αμερικανικών τεθωρακισμένων οχημάτων στα ελληνικά νησιά.

Η ελληνική απάντηση

Απαντώντας σε σχετικό διάβημα, στο οποίο προέβη νωρίτερα σήμερα η τουρκική πλευρά προς τον Έλληνα Πρέσβη στην Άγκυρα Χριστόδουλο Λάζαρη, η ελληνική πλευρά απέρριψε εν τω συνόλω τις τουρκικές αιτιάσεις, καθώς είναι παντελώς αβάσιμες και δεν συνάδουν με το Διεθνές Δίκαιο.

Ο Έλληνας Πρέσβης υπογράμμισε ότι οι ελληνικές θέσεις έχουν αναπτυχθεί ενδελεχώς στις δύο επιστολές που εστάλησαν στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ.

Η Ελλάδα σέβεται απολύτως τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λωζάννης.

Ο Πρέσβης μας στην Άγκυρα επεσήμανε ότι δεν είναι η Ελλάδα η χώρα η οποία απειλεί με πόλεμο τη γείτονα της (casus belli), ούτε έχει συγκεντρώσει τον μεγαλύτερο αποβατικό στόλο στα παράλια της, όπως έχει κάνει η Τουρκία.

Προσέθεσε, ότι η Τουρκία συνεχίζει να παραβιάζει την κυριαρχία της Ελλάδας, με τις συνεχείς παραβιάσεις του εναερίου χώρου, καθώς και τις υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικού εδάφους.

Ο Σουλτάνος απασφάλισε

Το προσφυγικό και η αποστρατικοποίηση ελληνικών νησιών, την οποία ζητά σε όλους τους τόνους η Άγκυρα, βρέθηκαν στο επίκεντρο των δηλώσεων του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αμέσως μετά το υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησής του στην Τουρκία.

Ο τούρκος πρόεδρος επανέλαβε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι ούτε στρατιωτικός ούτε πολιτικός συνομιλητής της Τουρκίας, καθώς δεν είναι ίση με αυτήν και δεν μπορεί να είναι ίση με την Τουρκία.

Θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας μας έναντι της Ελλάδας, χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεση μας, τόνισε στη συνέχεια, συνεχίζοντας το κρεσέντο απειλών.

Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό έκανε λόγο για παιδιά και αθώους που η Αθήνα άφησε να πεθάνουν, βυθίζοντας τις βάρκες τους σε Αιγαίο και Μεσόγειο, σημειώνοντας ότι «σίγουρα θα λογοδοτήσουν κάποτε».

Ο Ερντογάν κατηγόρησε την Ελλάδα για «προκλητικότητα» και έκανε λόγο για ένα «επικίνδυνο παιχνίδι, τόσο για τους Έλληνες πολιτικούς, το ελληνικό κράτος, τον ελληνικό λαό και όσους τους χρησιμοποιούν σαν μαριονέτες».

Γνωρίζουμε ότι οι πραγματικές προθέσεις εκείνων που προκαλούν και υποκινούν τους Έλληνες πολιτικούς είναι να εμποδίσουν το πρόγραμμα μας για μία ισχυρή Τουρκία, ανέφερε ο Ερντογάν.

Έκανε λόγο δε για συγκέντρωση ξένων δυνάμεων σε όλη την Ελλάδα, που θα έπρεπε να ενοχλούν τον ελληνικό λαό και όχι την Τουρκία.

Ο τούρκος πρόεδρος μίλησε και για πολιτικές δεσμεύσεις που θα υποθηκεύσουν το μέλλον της Ελλάδας για τα επόμενα 25 χρόνια και που σίγουρα θα πρέπει να «πληρωθούν»,

Σύμφωνα με τον Ερντογάν ούτε αυτές οι στρατιωτικές δυνάμεις, ούτε τα πολιτικά και οικονομικά στηρίγματα είναι αρκετά για να ανεβάσουν την Ελλάδα στο επίπεδο της Τουρκίας, αλλά αρκούν για να σύρουν την Ελλάδα στο βάλτο.

Ενεργοποίηση της option για την 4η Belharra

Στην απόκτηση καινούργιων πλοίων ακόμα και σε βάθος χρόνου με πρώτο βήμα την ενεργοποίηση της option για την 4η Γαλλική φρεγάτα Belharra και ταυτόχρονο εκσυγχρονισμό των Μονάδων που ήδη διαθέτει φέρεται να προσανατολίζεται το Ναυτικό Επιτελείο έπειτα από τις τελευταίες εξελίξεις. Η αναβολή εκτέλεσης του προγράμματος για τις καινούργιες κορβέτες του Στόλου εξαιτίας της μείωσης του budget αλλά και της αδυναμίας έως τώρα εξεύρεσης οριστικής και βιώσιμης λύσης για τα ναυπηγεία Ελευσίνας αλλάζει τη «ρότα» του Πολεμικού Ναυτικού.

Έτσι ο πρώτος και κύριος στόχος φέρεται πλέον να είναι η απόκτηση και της 4ης Belharra ώστε το ΠΝ να διαθέτει τα επόμενα χρόνια ως βάση τέσσερα καινούργια υπερσύγχρονα πλοία πάνω στα οποία να στηρίξει το «χτίσιμο» του Στόλου με καινούργιες Μονάδες. Ενώ ταυτόχρονα με τον εκσυγχρονισμό των τεσσάρων φρεγατών ΜΕΚΟ κλάσης «ΥΔΡΑ» να κρατήσει υψηλή «οροφή» σε κύριες Μονάδες κρούσης. Οι τέσσερις Γαλλικές Belharra θα έρθουν να αντικαταστήσουν σε πρώτη φάση τις μη αναβαθμισμένες φρεγάτες «S» με στόχο την απόσυρση και των υπολοίπων όταν προχωρήσει και το πρόγραμμα για τη απόκτηση καινούργιων κορβετών.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η εισήγηση του Ναυτικού Επιτελείου στην κυβέρνηση θα είναι η ενεργοποίηση της προαίρεσης για την 4η Belharra να γίνει το συντομότερο ακόμα και εντός του 2022 ώστε το πλοίο να παραδοθεί σύντομα και σε συνέχεια των τριών φρεγατών για τις οποίες ήδη «τρέχει» το πρόγραμμα. Έτσι ώστε έως τα τέλη του 2026 ο Στόλος να έχει παραλάβει και τα τέσσερα πλοία. Το κόστος της 4ης Belharra το οποίο προβλέπει ήδη η σύμβαση για τις υπόλοιπες τρεις αγγίζει περίπου τα 900 εκ ευρώ με τον οπλισμό και την υποστήριξη να συμπεριλαμβάνονται.  Και αυτή η ευκαιρία όπως εκτιμούν τα Στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού δεν πρέπει να χαθεί με δεδομένη την εκτίναξη των τιμών μέσα σε λίγους μήνες από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. 

Ταυτόχρονα το Ναυτικό Επιτελείο επιθυμεί την επιτάχυνση των διαδικασιών για τον εκσυγχρονισμό των τεσσάρων φρεγατών MEKO κλάσης «ΥΔΡΑ». Επιλογή της εταιρείας που θα αναλάβει το δύσκολο έργο αφού τα πλοία έχουν ξεπεράσει κατά πολύ το όριο ηλικίας Εκσυγχρονισμού Μέσης Ζωής και συμβασιοποίηση το συντομότερο δυνατό. Με φαβορί τη Γερμανική κοινοπραξία  TKMS/Thales Netherlands η οποία άλλωστε αποτελεί και τον κατασκευαστή των πλοίων.

Τα Στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού έχουν ήδη καταλήξει τι θα προβλέπει ο εκσυγχρονισμός και να θέτουν ως «οροφή» τα 500 εκ στο τελικό κόστος. Η Γερμανική πρόταση άλλωστε βρίσκεται οικονομικά πολύ κοντά σε αυτό το ποσό σε αντίθεση με την Αμερικανική της Lockheed Martin που αγγίζει ή  και ξεπερνά το 1 δις. Ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Γερμανοί έχουν καταλήξει και στο Ελληνικό ναυπηγείο όπου θα γίνει ο εκσυγχρονισμός.

Το ποσό το οποίο θα περισσέψει από το budget των 2 δις που αποδεσμεύει η κυβέρνηση σύμφωνα με τον σχεδιασμό του ΠΝ αναμένεται να διατεθεί για τον εκσυγχρονισμό των τεσσάρων υποβρυχίων «214» κλάσης «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ» αλλά και των Ταχέων Περιπολικών Κατευθυνόμενων Βλημάτων κλάσης «ΡΟΥΣΣΕΝ».


σχετικα αρθρα