22 Αυγούστου 2021
Δημοσίευση08:43

Άγρια «μάχη» για τις νέες φρεγάτες του Στόλου: Στο μικροσκόπιο οι πάνοπλες Belhara και οι πανίσχυρες HF2 – Κερδίζουν έδαφος Sigma και Fremm

Οι ικανότητες των πάνοπλων Belhara. Ποια είναι η πανίσχυρη «Hellenic Frigate 2». Η δελεαστική πρόταση της Ολλανδίας. Δυνατά στο κόλπο με Fremm οι Ιταλοί.

Δημοσίευση 08:43’
guiq91621529907995

Οι ικανότητες των πάνοπλων Belhara. Ποια είναι η πανίσχυρη «Hellenic Frigate 2». Η δελεαστική πρόταση της Ολλανδίας. Δυνατά στο κόλπο με Fremm οι Ιταλοί.

Όπως όλα δείχνουν η τελική μάχη για το πρόγραμμα των καινούργιων φρεγατών του Στόλου έχει ξεκινήσει με τους Γάλλους να φαίνεται ότι πλέον έχουν αποκτήσει προβάδισμα έναντι των υπόλοιπων «μνηστήρων». Πάντως και η αμερικανική πρόταση βρίσκεται ανάμεσα στις πλέον ισχυρές υποψηφιότητες, με τις φρεγάτες HF2 (Hellenic Frigate 2), ενώ στη μάχη παραμένουν οι Ολλανδοί και οι Ιταλοί.

Οι ικανότητες των πάνοπλων Belhara

Η γαλλική φρεγάτα αποτελεί ένα πλεονέκτημα ισχύος και κυριαρχίας για την Ελλάδα. Εξοπλισμένη με έως και 32 αντιαεροπορικούς πυραύλους ASTER ή με συνδυασμό πυραύλων ASTER και MICA NG, 21 RAM (Σύστημα όπλων CIWS), 8 Exocet MM 40 Block3, νέας γενιάς σύστημα αντιπλοϊκών πυραύλων μεγάλης εμβέλειας, ελαφρού τύπου τορπίλες MU 90 και πυροβόλο 76 mm, προσφέρει ασυναγώνιστες δυνατότητες για τον συνεχή έλεγχο του εναέριου και θαλάσσιου χώρου και την αυτονομία δράσης, για την υποστήριξη των πολιτικών και στρατιωτικών στόχων που έχουν τεθεί.

Όπως όλες οι φρεγάτες της Naval Group, η Belhara θα είναι πλήρως διαλειτουργική, με τις ναυτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε καθώς θα είναι σε θέση να αναλάβει αποστολές, πολλαπλoύ ρόλου εντός κάθε είδους συμμαχικού στόλου και εντός του στόλου του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.

Η Belhara μπορεί να προσφέρει εξαιρετικές επιδόσεις, στην αποτροπή και την υποβρύχια παρέμβαση, σε ένα σύνθετο πεδίο επιχειρήσεων όπως το Αιγαίο Πέλαγος, ιδιαίτερα σε συνδυασμό με την ικανότητα προβολής που παρέχεται από το ελικόπτερο S70B ή MH60 / R που μεταφέρει.

Η Belhara, έχει επίσης μια νέα ικανότητα εναντίον ασύμμετρων απειλών, χάρη σε μια καινοτόμο ιδέα, οργανωμένη γύρω από μια νέα επιχειρησιακή λογική επικεντρωμένη σε αυτές τις απειλές.

Η φρεγάτα διαθέτει ειδικό χώρο, προσφέροντας μόνιμη οπτοηλεκτρονική όψη 360 μοιρών, ημέρα και νύχτα, επιτρέποντάς της να αντιμετωπίσει κοντινές απειλές, χάρη στην ταχεία και ασφαλή χρήση θανατηφόρων και μη θανατηφόρων συσκευών.

Έχει σχεδιαστεί για να είναι εξοπλισμένη, ως περαιτέρω ενίσχυση με πυραύλους Naval Cruise, μια ικανότητα μακρού πλήγματος (Deep Strike), μοναδική στην αγορά που προτείνει η Naval Group.

Οι φυσικές και ψηφιακές υποδομές της Belhara, εγγυώνται ένα εξελικτικό δυναμικό που θα διασφαλίσει ότι το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει αναδυόμενες και μελλοντικές απειλές κατά τη διάρκεια ζωής του πλοίου, (UAVs, Cyber, αντιπλοϊκοί βαλλιστικοί πύραυλοι, υπερηχητικοί πύραυλοι, απειλές επιφανείας αλλά και κάτω από τη θάλασσα κ.λπ.).

Ποια είναι η πανίσχυρη «Hellenic Frigate 2»

Πρόκειται για τη νέα ονομασία που έχει δώσει στα συγκεκριμένα πολεμικά πλοία η κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin.

Η αμερικανική πλευρά, στο ζήτημα της κατασκευής των φρεγατών, έκανε γνωστό πως το πρώτο από τα τέσσερα πολεμικά πλοία θα κατασκευαστεί στην Ιταλία και συγκεκριμένα στα ναυπηγεία της Fincantieri, και τα υπόλοιπα τρία σε ελληνικά ναυπηγεία. Σύμφωνα μάλιστα με τα στελέχη της αμερικανικής αμυντικής βιομηχανίας, η επιλογή αυτή θα επιτρέψει την καλύτερη μεταφορά τεχνογνωσίας στους Έλληνες ναυπηγούς, που θα αναλάβουν στη συνέχεια τη ναυπήγηση των τριών φρεγατών σε ελληνικά ναυπηγεία, εφόσον η εταιρεία πάρει το συμβόλαιο.

Τα πλεονεκτήματα των αμερικανικών φρεγατών

Ένα από πλεονεκτήματα των αμερικανικών φρεγατών, στο οποίο ποντάρουν οι κατασκευαστές, είναι η ομογένεια που θα διαθέτουν οι νέες φρεγάτες με τις ΜΕΚΟ, όταν αυτές αναβαθμιστούν.

Σε ό,τι αφορά τον οπλισμό που θα φέρουν οι HF2, έγινε γνωστό πως θα διαθέτουν 11 κελιά για αντιαεροπορικά βλήματα με δυνατότητα χρήσης έως και τεσσάρων πυραύλων το καθένα. Επιπλέον, ο οπλισμός περιλαμβάνει RAM εγγύς προστασίας με 21 πυραύλους, 8 εκτοξευτές αντιπλοϊκών NSM και πυροβόλο Strales 76mm. Ενα ακόμα σημαντικό στοιχείο στο οποίο γίνεται αναφορά είναι πως οι HF2 είναι πως συνεργάζονται με τα ελικόπτερα Romeo. Υπενθυμίζεται πως η Ελλάδα έχει ήδη παραγγείλει 7 Romeo.

Η δελεαστική πρόταση της Ολλανδίας

Έχοντας αντίπαλο τις ΗΠΑ, την παραχώρηση των μεταχειρισμένων φρεγατών Μ σε πιο σύντομο χρόνο και με μειωμένη τιμή φαίνεται ότι συνδυάζουν πλέον ξεκάθαρα οι Ολλανδοί με συμφωνία για τις καινούργιες φρεγάτες Sigma 11515.

Όπως έχει ήδη γράψει το Newpost οι Ολλανδοί δείχνουν διατεθειμένοι τόσο να μειώσουν το κόστος για την παραχώρηση των Μ στο Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό όσο και να επισπεύσουν το χρόνο παράδοσης νωρίτερα από την ολοκλήρωση της κατασκευής νέων πλοίων για το ναυτικό τους. Αρκεί η Ελλάδα να επιλέξει τη Sigma 11515 ως την καινούργια φρεγάτα του Ελληνικού Στόλου.Το αρχικό κόστος των περίπου 70 εκ για κάθε φρεγάτα Μ μπορεί να πέσει στα 50 εκ ενώ το ίδιο κόστος θα έχουν για το Πολεμικό Ναυτικό και οι δύο Βελγικές Μ. Συνολικά δηλαδή το κόστος για τέσσερα πλοία δεν θα ξεπεράσει τα 200 εκ ευρώ.

Επιπλέον οι Ολλανδοί φέρονται να δηλώνουν έτοιμοι να συζητήσουν την παράδοση των μεταχερισμένων πλοίων πιο γρήγορα και να μην περιμένουν την κατασκευή για το ναυτικό τους των καινούργιων Μονάδων οι οποίες θα αντικαταστήσουν τις Μ. Σε περίπτωση πάντως που το ΠΝ επιλέξει άλλη πρόταση για την καινούργια φρεγάτα του Στόλου το κόστος για τις μεταχειρισμένες Μ θα ανέβει σημαντικά ενώ και ο χρόνος παράδοσης εκτινάσσεται. Οι συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη αφού η Ολλανδική πρόταση μαζί με τη Γαλλική, την Ιταλική και την Αμερικανική παρουσιάζονται ως οι πιο ισχυρές.

Δυνατά στο κόλπο με Fremm οι Ιταλοί

Εκπρόσωποι της εταιρίας Fincantieri & Leonardo, κατέθεσαν τη δική τους πρόταση τους για τέσσερις πολλαπλού ρόλου Fremm.

Η ιταλική πλευρά εδώ και καιρό έχει εμφανιστεί πρόθυμη να συζητήσει το Ελληνικό αίτημα για πλοία ενδιάμεσης λύσης, με παλαιότερες φρεγάτες κλάσης Maestrale οι οποίες έχουν εκσυγχρονιστεί πρόσφατα.

Στο Πολεμικό Ναυτικό βλέπουν θετικά την πρόταση, αφού μπορούν να δέσουν το πρόγραμμα με τις αμερικανικές FREMM (FFG-X),ενώ τα πλοία μπορούν να κατασκευαστούν σε αμερικανικών συμφερόντων ναυπηγεία στην Ελλάδα.


σχετικα αρθρα