current views are: 16

4 Νοεμβρίου 2021
Δημοσίευση19:00

Αμερικανοί στη Θράκη – Νευρικός κλονισμός στην Άγκυρα – Η εντυπωσιακή «Tank Challenge» Leopard εναντίον Abrams – «Δύναμη πυρός» στην Αλεξανδρούπολη

Συσσώρευση Αμερικανικών δυνάμεων στην Αλεξανδρούπολη. Εντυπωσιακές εικόνες από τη συνεκπαίδευση αμερικανικών Abrams με τα Ελληνικά Leopard. Ενοχλημένη η Τουρκία.

Δημοσίευση 19:00’
m5tat51636048853379

Συσσώρευση Αμερικανικών δυνάμεων στην Αλεξανδρούπολη. Εντυπωσιακές εικόνες από τη συνεκπαίδευση αμερικανικών Abrams με τα Ελληνικά Leopard. Ενοχλημένη η Τουρκία.

Νευρικό κλονισμό στην Άγκυρα έχουν προκαλέσει οι εικόνες που φτάνουν από τη Θράκη τα τελευταία 24ωρα και δείχνουν τα Αμερικανικά Abrams να εκπαιδεύονται μαζί με τα Ελληνικά Leopard. Την ώρα που στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης αποβιβάζονται δυνάμεις των Αμερικανών όχι απλά για να κατευθυνθούν προς άλλες βαλκανικές χώρες αλλά για μόνιμη παραμονή στη ακριτική πόλη.

Η εντυπωσιακή αλλά και ταυτόχρονα υψηλού συμβολισμού Tank Challenge η οποία βρίσκεται από τις αρχές της εβδομάδας σε εξέλιξη στο στρατόπεδο Τριανταφυλλίδη στην Ξάνθη πραγματοποιείται για δεύτερη συνεχή χρονιά στη Θράκη. Στις Ελληνο-Αμερικανικές αρματομαχίες συμμετέχει ουλαμός M1A2 Abrams της 1ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας. Απέναντί του έχει τρεις Ελληνικούς ουλαμούς αρμάτων Leo 2 HEL και Leo 2A4 από Μονάδες της Ξάνθης, της Αλεξανδρούπολης και της Ορεστιάδας. Οι διαγωνιζόμενοι δίνουν ‘’μάχη’’ σε όλα τα αντικείμενα που αφορούν επιχειρήσεις τεθωρακισμένων όπως μεταξύ άλλων βολές από στάση και κίνηση, συντήρηση άρματος, αντιμετώπιση βλαβών μέσα σε προκαθορισμένο χρόνο. Πέρυσι νικητής αναδείχθηκε Ελληνικός ουλαμός έτσι οι Αμερικανοί φέτος επιχειρούν να πάρουν μια άτυπη ρεβάνς και έστειλαν στην Ελλάδα κάποια από τα  καλύτερα πληρώματα που διαθέτουν.

qtdzne1636048743919

Όμως πέρα από την άμιλλα η εικόνα των Ελληνικών και Αμερικανικών αρμάτων μαζί όπως  και οι σημαίες των δύο κρατών στα χέρια των ‘’μαυροσκούφηδων’’ φαίνεται ότι είναι αυτή που ενοχλεί την Άγκυρα. Άλλωστε τα τελευταία χρόνια οι Αμερικανοί είναι ξεκάθαρο ότι έχουν θέσει τη Τουρκία εκτός του σχεδιασμού τους για κοινές ασκήσεις όχι μόνο στην ξηρά αλλά σε αέρα και θάλασσα.

Ταυτόχρονα με τις αρματομαχίες στην Ξάνθη μια ακόμα εικόνα στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης με τα πλοία των ΗΠΑ να δένουν και να ξεφορτώνουν συνεχώς στρατιωτικό υλικό, από άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα έως ελικόπτερα αλλά και δεκάδες κοντέινερ είναι για τους γείτονες ‘’κόκκινο πάνι’’. Το επόμενο διάστημα το στρατόπεδο ‘’Γιαννούλη’’ θα αποτελέσει σύμφωνα με την πρόσφατη Ελληνο-Αμερικανική αμυντική συμφωνία βάση των ΗΠΑ στον Έβρο μόλις μια ‘’ανάσα’’ από τα Ελληνο-Τουρκικά σύνορα. Με ότι μπορεί αυτό να συμβολίζει για την διάθεση των Αμερικανών να στείλουν το δικό τους μήνυμα στην Τουρκία.

3v4vzr1636048743920

Χαρακτηριστικά είναι τα δημοσιεύματα από το σύνολο του Τουρκικού τύπου και όχι μόνο από τα γνωστά εθνικιστικά μέσα.’’Τι ετοιμάζουν οι γείτονες 20 χιλιόμετρα από τα Τουρκικά σύνορα στον Έβρο’’ είναι το ερώτημα που κυριαρχεί με παραπομπές στην Ελληνο-Αμερικανική αμυντική συμφωνία. Για ‘’γιγαντιαίο στρατιωτικό εξοπλισμό των Αμερικανών στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης’’ κάνει λόγο η Hurriyet ενώ η Μilliyet τονίζει ότι ‘’οι ΗΠΑ θα παραχωρήσουν στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις οπλικά συστήματα’’ αναφέροντας χαρακτηριστικά ελικόπτερα Apache, τεθωρακισμένα και εκτοξευτές ρουκετών.

Εκτός όμως από την έντονη δραστηριότητα των Αμερικανών στη Θράκη ήδη φαίνεται ότι η συμφωνία έχει ήδη αρχίσει να ‘’τρέχει’’ συνολικά με τα πρώτα αποτελέσματα να είναι ορατά το επόμενο διάστημα. Μια σειρά από υποδομές έχουν σχεδιαστεί να πραγματοποιηθούν από τις ΗΠΑ σε Στεφανοβίκειο, Λιτόχωρο και Σούδα. Έργα τα οποία αποφασίστηκαν από κοινού μεταξύ του ΓΕΕΘΑ και του Αμερικανικού Επιτελείου. Ταυτόχρονα  σύμφωνα με τον σχεδιασμό η παρουσία Αμερικανικών δυνάμεων στην Ελλάδα για κοινές ασκήσεις τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και πολυεθνικές αναμένεται να είναι ακόμη πιο έντονη μέσα στο 2022.


σχετικα αρθρα