6 Σεπτεμβρίου 2022
Δημοσίευση18:00

Ανεβάζει την ένταση στο Αιγαίο η Τουρκία – Το «Lock» των «γερακιών» η απάντηση στις απειλές και τα τελεσίγραφα Ερντογάν – Η εκτίμηση του Ελληνικού επιτελείου

Η εικόνα που διαθέτει το Ελληνικό Επιτελείο παραπέμπει σε αύξηση της έντασης στον αέρα το επόμενο διάστημα με μαζικές παραβιάσεις οπλισμένων μαχητικών, υπερπτήσεις πάνω από Ελληνικά νησιά και τους Τούρκους πιλότους να δείχνουν επιθετική διάθεση λες και πετούν στον δικό τους εναέριο χώρο.

Δημοσίευση 18:00’
9ooumd1662484857513

Η εικόνα που διαθέτει το Ελληνικό Επιτελείο παραπέμπει σε αύξηση της έντασης στον αέρα το επόμενο διάστημα με μαζικές παραβιάσεις οπλισμένων μαχητικών, υπερπτήσεις πάνω από Ελληνικά νησιά και τους Τούρκους πιλότους να δείχνουν επιθετική διάθεση λες και πετούν στον δικό τους εναέριο χώρο.

«Σιγή ασυρμάτου» σχετικά με τα Τουρκικά αντίμετρα στο «Lock» των Ελληνικών μαχητικών τηρεί προς το παρόν η Άγκυρα την ώρα που ο Ταγίπ Ερντογάν σε κάθε του ομιλία προχωρά σε πολεμικές απειλές. Αν και τα Μέσα Ενημέρωσης της Τουρκίας είχαν προαναγγείλει ότι με το πέρας του υπουργικού συμβουλίου θα ακολουθούσαν ανακοινώσεις έως και τελεσίγραφο προς την Αθήνα ο Τούρκος πρόεδρος περιορίστηκε σε ένα νέο ανθελληνικό παραλήρημα το οποίο συνέχισε σήμερα από το Σεράγεβο.

«Αν πούμε ότι μπορούμε να έρθουμε ξαφνικά το βράδυ, τι εννοώ. Μπορούμε να έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ, που θα έρθει η ώρα. Γιατί; Σε αυτά τα νησιά έχουν βάσεις και αν συνεχιστούν οι παράνομες απειλές, θα υπάρχει ένα τέλος στην υπομονή. Όταν έρθει το τέλος της υπομονής, το τέλος της υπομονής είναι η λύτρωση. Από τη στιγμή που βλέπουμε τη λύτρωση, πιστεύω ότι το ξέρει και η Ελλάδα. Όταν θα έρθει η ώρα, τότε θα γίνουν τα απαραίτητα. Το κλείδωμα των ραντάρ είναι αυτό, αυτά τα βήματα δεν είναι καλός οιωνός» υποστήριξε ο Ταγίπ Ερντογάν αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Τουρκική αεροπορία θα αντιδράσει. Με στόχο όπως εκτιμά η Αθήνα να αυξήσει την πίεση και να αναγκάσει τα «γεράκια» της HAF σε παθητική στάση υπό το φόβο ενός επεισοδίου. 

mh94vp1662484869042

Όμως η Αθήνα φαίνεται πλέον ότι έχει αποφασίσει να τηρήσει σκληρή γραμμή τόσο σε επίπεδο δηλώσεων όπως φάνηκε και από όσα τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας αλλά και επί του πεδίου δηλαδή πάνω από το Αιγαίο. «Απορρίπτουμε πλήρως τα νεοοθωμανικά νταηλίκια. Να θυμίσω πως απέναντί μας υπάρχει ο μεγαλύτερος αποβατικός στόλος της Ευρώπης καθώς και μία πλήρη στρατιά» ανέφερε χαρακτηριστικά ο ΥΠΕΞ. Την ίδια ώρα  οι Έλληνες ιπτάμενοι έχουν σαφείς εντολές αν χρειαστεί να εγκλωβίσουν και πάλι τα Τουρκικά μαχητικά στα ραντάρ και στα όπλα τους ειδικά όταν αυτά παραβιάζουν προκλητικά τον Εθνικό Εναέριο Χώρο και πετούν κοντά σε Ελληνικά νησιά πόσο μάλλον στην Κρήτη όπου βρίσκεται η Βάση των αντιαεροπορικών πυραύλων S-300.

Η εικόνα που διαθέτει το Ελληνικό Επιτελείο παραπέμπει σε αύξηση της έντασης στον αέρα το επόμενο διάστημα με μαζικές παραβιάσεις οπλισμένων μαχητικών, υπερπτήσεις πάνω από Ελληνικά νησιά και τους Τούρκους πιλότους να δείχνουν επιθετική διάθεση λες και πετούν στον δικό τους εναέριο χώρο. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο το μπαράζ δηλώσεων και δημοσιευμάτων του Τουρκικού τύπου που παρουσιάζει την HAF ως παραβάτη με στόχο να εμφανίσει την Τουρκική αεροπορία ως αμυνόμενη.

Ήδη τόσο στις Πολεμικές Μοίρες όσο και στα αεροδρόμια επιφυλακής σε Σκύρο, Λήμνο και Καστέλι το επίπεδο εγρήγορσης έχει ανέβει και εάν χρειαστεί αυτό θα γίνει ακόμα πιο έντονο. Άλλωστε το Αεροπορικό Επιτελείο γνωρίζει καλά τις κινήσεις των γειτόνων πριν καν απογειώσουν τα μαχητικά τους και λαμβάνει τα αντίστοιχα μέτρα. Με τις εντολές στους Έλληνες ιπτάμενους να είναι ξεκάθαρες και να περικλείονται στο τρίπτυχο «ψυχραιμία-αποφασιστικότητα-επιθετικό πνεύμα νικητή». Και εάν απαιτηθεί να μην διστάσουν να «λοκάρουν» ξανά τα Τουρκικά μαχητικά παρά τα «νταηλίκια» και τις απειλές του Ερντογάν.


σχετικα αρθρα