current views are: 15

18 Ιουνίου 2022
Δημοσίευση18:00

F-35 «γιοκ» για την Άγκυρα: Με Stealth μαχητικά 5ης γενιάς, Rafale, Viper, αναβαθμισμένα F-16 και Mirage 2000-5 τα Ελληνικά «γεράκια» βουλιάζουν τη «Γαλάζια Πατρίδα»

«Μπαίνει στις ράγες» και το σημαντικό πρόγραμμα αναβάθμισης των 38 μαχητικών F-16 block 50 το οποίο φέρνει τις επόμενες ημέρες στην αρμόδια επιτροπή της βουλής ο ΥΕΘΑ Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Δημοσίευση 18:00’

«Μπαίνει στις ράγες» και το σημαντικό πρόγραμμα αναβάθμισης των 38 μαχητικών F-16 block 50 το οποίο φέρνει τις επόμενες ημέρες στην αρμόδια επιτροπή της βουλής ο ΥΕΘΑ Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Τα «χαστούκια» διαδέχονται το ένα το άλλο και τα νεύρα των γειτόνων γίνονται πλέον ανεξέλεγκτα. Δεν σεβάστηκαν ούτε τη μνήμη του ήρωα Υποσμηναγού Σιαλμά και εισέβαλαν μαζικά στο βορειοανατολικό Αιγαίο την ώρα που η Ελληνική Πολιτεία απέδιδε τιμές στον θαρραλέο ιπτάμενο ο οποίος δεν υπολόγισε τίποτα ούτε καν τη ζωή του προκειμένου να στήσει «τείχος» αποτροπής με το γερασμένο του F-1 στα Τουρκικά F-16. Άλλωστε τέτοιους μαχητές ούτε είχε ούτε φαίνεται να διαθέτει η Τουρκική αεροπορία, παρά επικίνδυνους -το περιστατικό με την δολοφονία Ηλιάκη το καταδεικνύει- και θρασείς χειριστές που όταν τα βρίσκουν δύσκολα στρέφουν ανατολικά, εκτοξεύουν flares στα Ελληνικά «γεράκια» που ήδη βρίσκονται στην ώρα «6» και επιστρέφουν στις βάσεις τους.

Το μόνο αποτέλεσμα που είχε χθες η νέα Τουρκική πρόκληση και ενώ είχε προηγηθεί η παρενόχληση μέσω ασυρμάτου στο Chinook που μετέφερε τον ΥΦΕΘΑ Νίκο Χαρδαλιά και τον ΑΓΕΑ Αντιπτέραρχο Θεμιστοκλή Μπουρολιά στον Αη Στράτη ήταν να προστεθούν ακόμα τέσσερα εικονικά «kills» στους Έλληνες ιπτάμενους οι οποίοι ενεπλάκησαν με τους «εισβολείς». Και με αυτό τον τρόπο απέτισαν φόρο τιμής στον συνάδελφο τους που έδωσε τη ζωή του ακριβώς πριν από 30 χρόνια στις 18 Ιουνίου 1992 και έγινε για πάντα ένα με το Αιγαίο.

Η είδηση που ήρθε από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού ότι οι ΗΠΑ βάζουν οριστική «ταφόπλακα» στα Τουρκικά όνειρα για επιστροφή στο πρόγραμμα του «αόρατου» μαχητικού F-35 αποτέλεσε ένα ακόμη ράπισμα στους αλαζόνες γείτονες. Με τον πρόεδρο της Επιτροπής Ένοπλων Υπηρεσιών της Βουλής των Αντιπροσώπων να ξεκαθαρίζει ότι «η Τουρκία δεν επανέρχεται στο πρόγραμμα του F-35» από το οποίο αποπέμφθηκε έπειτα από την απόκτηση των Ρωσικών S-400. Και αυτό την ώρα που είναι πλέον θέμα ημερών η αποστολή από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας της LOR προς τις ΗΠΑ η οποία ουσιαστικά βάζει την Πολεμική μας Αεροπορία σε εποχή F-35 με την απόκτηση μιας τουλάχιστον Μοίρας μαχητικών 5ης γενιάς. Με πολύ σοβαρές πιθανότητες πλέον αν η διαδικασία εξελιχθεί γρήγορα τα πρώτα «μπλε» F-35 να προσγειώνονται σε Ελληνικό αεροδρόμιο ακόμα και εντός του 2027.

Έως τότε όμως ήδη η ποιοτική διαφορά ανάμεσα στα μαχητικά της HAF και τα αεροσκάφη της TuAF θα είναι ήδη σημαντική. Αφού θα έχει ήδη ολοκληρωθεί η αναβάθμιση των 83 F-16 block 52+ και block 52+ adv σε Viper. H  πρώτη δοκιμαστική πτήση την εβδομάδα που πέρασε των δύο μονοθέσιων μαχητικών στα οποία ήδη ολοκληρώθηκαν οι εργασίες στη ΕΑΒ, σκόρπισε χαμόγελα στην Πολεμική Αεροπορία. Περιμένει από τον Σεπτέμβριο στη Σούδα τα πρώτα μαχητικά ώστε να αρχίσει η εντατική εκπαίδευση των Ελλήνων ιπτάμενων πάνω στις «Οχιές». 

Όπως εντατική είναι εδώ και περισσότερο από τέσσερις μήνες η εκπαίδευση των «γερακιών» με τα πρώτα έξι Γαλλικά Rafale. Πλησιάζουν ήδη τις 400 εξόδους, συμμετέχουν σταδιακά σε όλο και πιο σύνθετα σενάρια ενώ δοκιμάζουν και τον πανίσχυρο πύραυλο «Meteor», τον μεγαλύτερο εφιάλτη ίσως αυτή τη στιγμή για την Τουρκική αεροπορία.

Ενώ την ίδια ώρα φαίνεται ότι «μπαίνει στις ράγες» και το σημαντικό πρόγραμμα αναβάθμισης των 38 μαχητικών F-16 block 50 το οποίο φέρνει τις επόμενες ημέρες στην αρμόδια επιτροπή της βουλής ο ΥΕΘΑ Νίκος Παναγιωτόπουλος.


σχετικα αρθρα