current views are: 12

29 Δεκεμβρίου 2020
Δημοσίευση08:04

Γιατί τρέμουν τα ελληνικά Rafale οι Τούρκοι: Οι παράγοντες που θα προσδώσουν στρατηγική υπεροπλία στο Αιγαίο – Τα όπλα αιχμής

Ξεκάθαρη η υπεροχή της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο έχει θορυβήσει την Τουρκία. Το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Αθήνας εκνευρίζει την Άγκυρα που βλέπει τις ισορροπίες να διαταράσσονται.

Δημοσίευση 08:04’
fr9lml1608362991111

Ξεκάθαρη η υπεροχή της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο έχει θορυβήσει την Τουρκία. Το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Αθήνας εκνευρίζει την Άγκυρα που βλέπει τις ισορροπίες να διαταράσσονται.

Αν περίμενε κανείς ότι η επίσκεψη του Χουλουσί Ακάρ στη Λιβύη θα ήταν μόνο ένα μήνυμα στον Χαλίφα Χάφταρ τότε έπεσε έξω. Διότι, ναι μεν οι προειδοποιητικές βολές του Στρατάρχη θορύβησαν την Άγκυρα ωστόσο αυτό που δείχνει να την απασχολεί ιδιαίτερα είναι το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα της χώρας και ιδιαίτερα η απόκτηση των γαλλικών Rafale που όπως έγραφε και παλαιότερα το Newpost.gr πονάνε ιδιαίτερα τους Τούρκους.

To «deal» για την απόκτηση των 18 Γαλλικών μαχητικών Rafale όπως γνωρίζει η Άγκυρα αποτελεί απλά το πρώτο βήμα στην προσπάθεια για άμεση ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων, την ώρα που μια σειρά από άλλα μικρότερα ή μεγαλύτερα προγράμματα είτε απόκτησης οπλικών συστημάτων, είτε συντήρησης, εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης ήδη υφιστάμενων βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Ταυτόχρονα, η απόφαση για ενίσχυση και του έμψυχου δυναμικού των ΕΔ με προσλήψεις ΕΠΟΠ και ΟΒΑ, αλλά και η αύξηση του αριθμού των εισακτέων στις παραγωγικές σχολές δίνουν το στίγμα ότι η Αθήνα δεν μένει στα λόγια αλλά προχωρά σε στοχευμένες και άμεσες ενέργειες.

Όλες οι αναλύσεις που γίνονται για την εικόνα τα επόμενα χρόνια πάνω από το Αιγαίο αλλά και την Ανατολική Μεσόγειο συγκλίνουν ότι με την απόκτηση των Rafale, την αναβάθμιση των 84 F-16 block 52+ adv σε Viper, τον εκσυγχρονισμό των 83 F-16 block50 σε block 52+, τη συντήρηση των 24 Mirage 2000-5 και το σύνολο του αεροπορικού στόλου σε πλήρη ετοιμότητα δίνουν στην Πολεμική Αεροπορία ξεκάθαρη εναέρια υπεροχή απέναντι στους γείτονες.

Μετά την έξωση από το πρόγραμμα του F-35, η τουρκική Πολεμική Αεροπορία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα σε διαθεσιμότητες και φυσικά δέχτηκε ανεπανόρθωτο πλήγμα μετά το πραξικόπημα με την καρατόμηση χιλιάδων στελεχών της μεταξύ των οποίων εκατοντάδων ιπτάμενων.

Οι γείτονες κατ’ επανάληψη το τελευταίο διάστημα έχουν αντιληφθεί ότι η διαφορά της TuAF με την HAF όχι απλά υπάρχει αλλά και αυξάνεται κάτι που αποδεικνύεται και στην πράξη. Οι “αόρατες” πτήσεις Ελληνικών Comao στην Κύπρο, οι βαριές “ήττες” στην καθημερινή “μάχη” του Αιγαίου και στις εμπλοκές με τα Ελληνικά “γεράκια”, αλλά και οι αριθμοί των μαχητικών που απογειώνουν οι δύο αεροπορίες δείχνουν ότι η Πολεμική Αεροπορία κυριαρχεί. Σε πολλές περιπτώσεις σεις περισσότερα από 100 μαχητικά της HAF μπορεί να πετούν καθημερινά ενώ πάντα τα Ελληνικά “φτερά” έχουν το αριθμητικό πλεονέκτημα, όταν η ένταση χτυπά “κόκκινο”.

Οι «φονικοί» meteor

Μαζί με τα Rafale η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία αποκτά πλήρη φόρτο όπλων μεταξύ των οποίων και οι ‘’φονικοί’’ Meteor. Πρόκειται για πυραύλους εφιάλτη για την Τουρκία καθώς στη διάρκεια άσκησης είχαν εικονικά καταρρίψει στο Ικόνιο οκτώ Τουρκικά F-16 πριν καν προλάβουν οι Τούρκοι ιπτάμενοι να χρησιμοποιήσουν με δραστικό τρόπο έστω και έναν από τους δικούς τους πυραύλους.

Με βεληνεκές που σύμφωνα με τους Γάλλους κατασκευαστές φτάνει τα 100 χλμ ενώ μέσα από τα 60 χλμ ουσιαστικά η περιοχή να μετατρέπεται σε no escape zone χωρίς κανένα περιθώριο επιβίωσης για το εχθρικό μαχητικό οι Meteor των 4 mach μέγιστης ταχύτητας, αποτελούν το πιο προηγμένο βλήμα μαχητικού. Απέναντί του το Αμερικανικό AMRAAM C7-το ισχυρότερο βλήμα που διαθέτει η Τουρκική αεροπορία-βλήμα που έχει αποκτήσει και η HAF,με βεληνεκές σαφώς μικρότερο και no escape zone στα 30 χιλιόμετρα υπολείπεται σαφώς της Γαλλικής ‘’σφαίρας’’. Τα 30 χιλιόμετρα περιθώριο που διαθέτει ο πιλότος κάθε Rafale για να εξαπολύσει τους δύο Meteor που κουβαλά κάτω από τα  φτερά του δίνουν το απόλυτο πλεονέκτημα στην εναέρια μάχη ειδικά στα μεγάλα ύψη.

Πακέτο με… έξυπνες βόμβες

Τα υπερσύγχρονα αεροσκάφη έχουν τη δυνατότητα να «φορούν» όπλα τελευταίας τεχνολογίας που μπορούν να εξασφαλίσουν την απόλυτη κυριαρχία στους αιθέρες.

Πρόκειται για τις βόμβες HAMMER ή αλλιώς «έξυπνες» βόμβες που έχουν ακτίνα 60 χιλιομέτρων. Είναι ένα έξυπνο όπλο το οποίο κατευθύνεται δορυφορικά από μεγάλη απόσταση και δημιουργεί προστιθέμενη δύναμη στο αεροπλάνο.

Το συγκεκριμένο όπλο είναι γνωστό στην Τουρκία γιατί, όπως μετέδωσε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha, γιατί μία τέτοια βόμβα δέχθηκαν από το Γαλλικό Rafale στη Λιβύη και ισοπεδώθηκε η ναυτική βάση της Τουρκίας.

Τι γνωρίζουμε για τις βόμβες HAMMER

Οι HAMMER εντάχθηκαν σε υπηρεσία, από τη Γαλλική Πολεμική Αεροπορία και την Αεροπορία Ναυτικού, το 2008 (το όνομα HAMMER τους αποδόθηκε το 2011). Πρόκειται για κατευθυνόμενες βόμβες σπονδυλωτής σχεδίασης, καθώς μπορούν να ενσωματώσουν διαφορετικής ισχύος βόμβες ελεύθερης πτώσης και συστήματα καθοδήγησης, ενώ δεν υπάγονται στους κανονισμούς ITAR (International Traffic in Arms Regulations), δηλαδή η απόκτηση τους δεν χρειάζεται την έγκριση της αμερικανικής κυβέρνησης.

Η ανάπτυξη των HAMMER ξεκίνησε το 2000 στη βάση των απαιτήσεων της Γαλλίας για ένα κατευθυνόμενο πυρομαχικό προσβολής πολλαπλού ρόλου, κατά στόχων στο έδαφος, αλλά και τη θάλασσα. Η πρώτη έκδοση (με σύστημα καθοδήγησης INS/GPS) εντάχθηκε σε υπηρεσία το 2008. Ακολούθησε η ένταξη σε υπηρεσία της έκδοσης με σύστημα καθοδήγησης INS/GPS και επιπλέον υπέρυθρο, το 2011, ενώ το 2013 εντάχθηκε σε υπηρεσία η έκδοση με σύστημα καθοδήγησης INS/GPS και επιπλέον λέιζερ. Το 2016 ξεκίνησε η μελέτη του προγράμματος αναβάθμισης μέσης ζωής των HAMMER, ενώ το 2017 το αντικείμενο της μελέτης διευρύνθηκε για να συμπεριλάβει και την ανάπτυξη νέων εκδόσεων. Ως προς το κόστος των HAMMER, στο γαλλικό αμυντικό προϋπολογισμό του έτους 2012 η εγγεγραμμένη δαπάνη, για την προμήθεια 2.348 συλλογών, ήταν της τάξεως των € 592,2 εκατομμυρίων, δηλαδή € 252.000 ανά συλλογή.

Ως προς τα συστήματα καθοδήγησης οι επιλογές είναι τρείς (3): Αδρανειακό σύστημα πλοήγησης (INS : Inertial Navigation System) και σύστημα παγκόσμιου προσδιορισμού θέσης (GPS : Global Positioning System), σύστημα INS/GPS και επικουρικά υπέρυθρο σύστημα καθοδήγησης ή σύστημα INS/GPS και επικουρικά σύστημα καθοδήγησης λέιζερ. Να σημειωθεί ότι οι HAMMER έχουν την ικανότητα κατακόρυφου πλήγματος (Top Attack). Τα διαφορετικά σύστημα καθοδήγησης επιτρέπουν στις HAMMER την εμπλοκή στόχων με διαφορετικά χαρακτηριστικά: Στατικός, κινούμενος με μέγιστη ταχύτητα 120 χιλιόμετρα την ώρα, στόχους εδάφους και θαλάσσης, ελαφρά ή καλά προστατευμένους κ.ά. Ένα πλεονέκτημα των HAMMER είναι το μέγιστο βεληνεκές τους, το οποίο είναι της τάξεως των 15-60 χιλιομέτρων (ανάλογα με το ύψος άφεσης) και η δυνατότητα εμπλοκής στόχων εκτός του οπτικού πεδίου του πιλότου (Off-Boresight και Over-the-Shoulder).

Ένα εξίσου σημαντικό χαρακτηριστικό των HAMMER είναι η ικανότητα εκτόξευσης τους από οποιαδήποτε γωνία προσβολής, δηλαδή η εκτόξευση δεν εξαρτάται από τη θέση του αεροσκάφους (οριζόντια, με κλίση ή κάθετη). Επίσης δεν εξαρτάται από την ταχύτητα ή το υψόμετρο από το οποίο επιχειρεί το αεροσκάφος (το ύψος της άφεσης επηρεάζει το μέγιστο βεληνεκές). Τα χαρακτηριστικά αυτά προσδίδουν στις βόμβες μεγάλη Περιοχή Αποδοχής Εκτόξευσης (LAR : Launch Acceptability Region). Η LAR ορίζεται ως μια περιοχή μέσα στην οποία επικρατούν οι συνθήκες εκείνες όπου ένα πυρομαχικό μπορεί να εκτοξευτεί και να προσεγγίσει-προσβάλει το στόχο επιτυχώς. Οι δύο (2) σημαντικότεροι παράγοντες που επηρεάζουν τη LAR είναι οι κινηματικές επιδόσεις του πυρομαχικού και η ικανότητα του ερευνητή. Η περιοχή μέσα στην οποία ένα πυρομαχικό μπορεί να προσεγγίσει-προσβάλει έναν στόχο σε συγκεκριμένη απόσταση ορίζεται ως LAR.

Σ’ όλες τις εκδόσεις τους οι βόμβες ενσωματώνουν προωθητή (Booster) στερεού καυσίμου και τέσσερα (4) πτυσσόμενα πτερύγια, στο ουραίο τμήμα για σταθερότητα και καλύτερο έλεγχο της πτήσης. Οι επιλογές, ως προς τις πολεμικές κεφαλές (βόμβες ελεύθερης πτώσης), είναι μεταξύ της βόμβας Mk.82 των 500 λιβρών (250 κιλά), της Mk.84 των 2.000 λιβρών (1.000 κιλά) και της διατρητικής BLU-109 των 2.000 λιβρών. Υπάρχει και δυνατότητα πολλαπλής εκτόξευσης HAMMER έναντι του ίδιου στόχου (Salvo) με ταυτόχρονη προσέγγιση και προσβολή του στόχου αυτού από πολλαπλές HAMMER (MRSI : Multiple Round Simultaneous Impact). Η ικανότητα αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική για την προσβολή στόχων μεγάλης ή στρατηγικής σημασίας. Εν κατακλείδι, οι HAMMER είναι πυρομαχικά σχεδιασμένα να καλύπτουν τις ανάγκες σειράς επιχειρήσεων προσβολών και θα αποτελούσαν μια εξαιρετική προσθήκη για τα ελληνικά Rafale.


σχετικα αρθρα