current views are: 14

14 Απριλίου 2022
Δημοσίευση18:00

Η Άγκυρα εκβιάζει Ευρώπη και ΗΠΑ και επιχειρεί να απομονώσει την Αθήνα – Η «Γαλάζια Πατρίδα» παραπέμπει σε μέρες κρίσης

Περισσότερες από 150 παραβιάσεις έχουν ήδη καταγραφεί από το ξεκίνημα της «Γαλάζιας Πατρίδας» η οποία συνεχίζεται έως και τη Μεγάλη Παρασκευή 22 Απριλίου.

Δημοσίευση 18:00’
yulew71649957856867

Περισσότερες από 150 παραβιάσεις έχουν ήδη καταγραφεί από το ξεκίνημα της «Γαλάζιας Πατρίδας» η οποία συνεχίζεται έως και τη Μεγάλη Παρασκευή 22 Απριλίου.

Οι τρεις πρώτες ημέρες της γνωστής άσκησης του Τουρκικού πολεμικού ναυτικού «Γαλάζια Πατρίδα» φαίνεται ότι δείχνουν την ξεκάθαρη αλλαγή γραμμής από την Άγκυρα η οποία εκμεταλλεύεται στο έπακρο την παγκόσμια συγκυρία και επαναφέρει πάνω από το Αιγαίο κατάσταση του 2020. Με αποκορύφωμα τις 3 σημερινές και τις 11 χθεσινές υπερπτήσεις που καταγράφηκαν πάνω από πέντε Ελληνικά ακριτικά νησιά και μάλιστα κατ’ επανάληψη. 

Με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι οι Τούρκοι ιπτάμενοι θύμισαν κάτι από τα παλιά με τον τρόπο που προχώρησαν στις προκλήσεις εκτελώντας διαταγές. Παρά το γεγονός ότι από την πρώτη στιγμή τα Ελληνικά μαχητικά αναχαίτισης είχαν φτάσει στα όρια του FIR Αθηνών και ουσιαστικά περίμεναν τους «εισβολείς», αυτοί όχι απλά δεν «πάτησαν φρένο» αλλά αντίθετα επιτάχυναν τα μαχητικά τους για να προχωρήσουν ξανά και ξανά στις… προγραμματισμένες τους πτήσεις πάνω από τα ακριτικά μας νησιά. Αν και  σε όλες τις περιπτώσεις τα «Γεράκια» της HAF είχαν το πάνω χέρι κινούμενα σταθερά στην «ώρα 6» των γειτόνων, οι Τούρκοι ιπτάμενοι δεν πτοήθηκαν και εκτέλεσαν στο ακέραιο τις «αποστολές» τους.

Είχε προηγηθεί προχθές, ημέρα μνήμης για την Πολεμική Αεροπορία αφού συμπληρώθηκαν ακριβώς τέσσερα χρόνια από την απώλεια του Σμηναγού Γεώργιου Μπαλταδώρου, νέο μπαράζ προκλήσεων. Περισσότερες από 150 παραβιάσεις έχουν ήδη καταγραφεί από το ξεκίνημα της «Γαλάζιας Πατρίδας» η οποία συνεχίζεται έως και τη Μεγάλη Παρασκευή 22 Απριλίου. Με τους γείτονες να έχουν βγάλει στο Αιγαίο σημαντικό αριθμό πολεμικών πλοίων και τον Ελληνικό Στόλο να παρακολουθεί κάθε Τουρκική κίνηση. Άλλωστε η Άγκυρα φροντίζει όταν θέλει να ανεβάσει την ένταση να εντείνουν τις προκλήσεις τους παραμονές Εθνικών και θρησκευτικών εορτών.

Η παραδοχή χθες στο κοινοβούλιο του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου ότι «δεν είναι η καλύτερη εποχή να λες πράγματα εναντίον της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ» αποτελεί ουσιαστικά την απάντηση γιατί η Άγκυρα το τελευταίο διάστημα έχει πάρει αέρα όπως ανέφερε πρόσφατα το Newpost, «διαβάζοντας» όσα θα ακολουθήσουν. Ουσιαστικά η Άγκυρα αυτό που κάνει είναι έναν σιωπηρό εκβιασμό σε Ευρώπη και ΗΠΑ αφού βλέπει ότι την έχουν ανάγκη για να προχωρήσει ο σχεδιασμός αντιμετώπισης της Ρωσίας. Οι γείτονες εξαγοράζουν τη σιωπή των Συμμάχων για όσα η Άγκυρα προκλητικά διεκδικεί σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο με αντάλλαγμα το ρόλο που θα παίξει την επόμενη ημέρα στην περιοχή. Με δεδομένο το νέο ψυχρό πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Δύσης ο οποίος μπορεί να λάβει απρόβλεπτες διαστάσεις.

Οι σημερινές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου για τη  ενεργειακή θέση της Τουρκίας στη «νέα τάξη» πραγμάτων και στους αγωγούς της Ανατολικής Μεσογείου είναι αποκαλυπτικές των προθέσεων της Άγκυρας. Πρέπει οι αγωγοί να περάσουν από το Τουρκικό έδαφος τονίζει ο επικεφαλής της Τουρκικής διπλωματίας και φυσικά από την Κύπρο νομιμοποιώντας την εισβολή και παρουσία στη Μεγαλόνησο.

Αυτό στο οποίο στοχεύουν οι γείτονες είναι πλέον ξεκάθαρο. Να ηγηθούν των γεγονότων τα επόμενα χρόνια αποτελώντας τη χώρα «πυλώνα» στην περιοχή και να απομονώσουν την Ελλάδα. Ενώ παράλληλα να μετατρέψουν τις διεκδικήσεις τους και την αμφισβήτηση Ελληνικών Κυριαρχικών Δικαιωμάτων σε καθαρά διμερές ζήτημα με την Αθήνα, χωρίς την παραμικρή παρέμβαση τρίτων και ειδικά των ισχυρών της Δύσης τα συμφέροντα των οποίων θα εξυπηρετεί η Άγκυρα.

 


σχετικα αρθρα