current views are: 15

14 Μαΐου 2021
Δημοσίευση18:45

«ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ» – Άσκηση μήνυμα στην Άγκυρα: Αρματομαχίες με Αμερικανούς και Γάλλους στη Θράκη – Leclerc και Abraams απέναντι στα Ελληνικά Leopard

Το υψηλό επίπεδο των Ελλήνων αρματιστών αντιλήφθηκαν με τον πλέον εμφατικό τρόπο οι Αμερικανοί. Οι Αμερικανοί οι οποίοι είχαν χάσει στον προηγούμενο διαγωνισμό αφού την πρώτη θέση κατέκτησε το Ελληνικό πλήρωμα του Leopard 2 A4.

Δημοσίευση 18:45’

Το υψηλό επίπεδο των Ελλήνων αρματιστών αντιλήφθηκαν με τον πλέον εμφατικό τρόπο οι Αμερικανοί. Οι Αμερικανοί οι οποίοι είχαν χάσει στον προηγούμενο διαγωνισμό αφού την πρώτη θέση κατέκτησε το Ελληνικό πλήρωμα του Leopard 2 A4.

Η στρατιωτική συνεργασία των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με τους Γάλλους όχι απλά συνεχίζεται αλλά και διευρύνεται με τον Στρατό Ξηράς να ακολουθεί το δρόμο που χάραξε η  Πολεμική μας Αεροπορία αλλά και το Πολεμικό Ναυτικό. Σύμφωνα με πληροφορίες o Armee De Terre,o Στρατός Ξηράς των Γαλλικών Ενόπλων Δυνάμεων έχει αποδεχτεί την πρόταση-πρόσκληση του Γενικού Επιτελείου Στρατού και αναμένεται εκτός απροόπτου το ερχόμενο Φθινόπωρο να δούμε Γαλλικά άρματα μάχης Leclerc στη Θράκη να συνεκπαιδεύονται μαζί με τους Έλληνες «μαυροσκούφηδες».

Πιο συγκεκριμένα στον προγραμματισμό του ΓΕΣ περιλαμβάνεται νέος διαγωνισμός αρμάτων ανάλογος με αυτόν που είχε πραγματοποιηθεί τον περασμένο Σεπτέμβριο στο Πετροχώρι της Ξάνθης όπου συμμετείχαν Ελληνικά Leopard 2 HEL,Leopard2 A4 και Abraams M1A2 από την 1ηΤεθωρακισμένη Μεραρχία της Διοίκησης Αμερικανικών Δυνάμεων Ευρώπης-Αφρικής. 

Οι Αμερικανοί οι οποίοι είχαν χάσει στον προηγούμενο διαγωνισμό αφού την πρώτη θέση κατέκτησε το Ελληνικό πλήρωμα του Leopard 2 A4 από την 211 ΕΜΑ ήδη προετοιμάζονται εντατικά για διεκδικήσουν αυτή τη φορά την κορυφή. Όμως πλέον εκτός από τα Ελληνικά πληρώματα όπως φαίνεται αυτή τη φορά θα έχουν απεναντί τους και Γαλλικό Leclerc αφού φαίνεται ότι έχει «κλειδώσει» η συμμετοχή των Γάλλων με το δικό τους άρμα μάχης. Leopard, Abraams και  Leclerc περιλαμβάνονται στα πλέον σύγχρονα άρματα μάχης στον κόσμο. Ωστόσο πέρα από τα τεχνικά χαρακτηριστικά και τις δυνατότητες των αρμάτων, η ποιότητα των πληρωμάτων και η εκπαίδευσή τους φαίνεται ότι παίζουν εξίσου αν όχι πιο σημαντικό ρόλο στον διαγωνισμό.Άλλωστε στο όπλο των τεθωρακισμένων αυτό που αναφέρεται χαρακτηριστικά είναι ότι «κάθε άρμα είναι τόσο καλό όσο και το πλήρωμά του». 

75yh61621008392893

Το υψηλό επίπεδο των Ελλήνων αρματιστών αντιλήφθηκαν με τον πλέον εμφατικό τρόπο οι Αμερικανοί τόσο κατά τις αρματομαχίες όταν  τα πληρώματα των Leo 2 HEL και Leo 2A4 όχι απλά στάθηκαν σε όλες τις δοκιμασίες ως ίσος προς ίσο απέναντι στο αμιγώς Αμερικανικό επαγγελματικό πλήρωμα αλλά κυριαρχήσαν,με τους «μαυροσκούφηδες» της 211 να κόβουν πρώτοι το νήμα αλλά και τον περασμένο Μάρτιο κατά τη διάρκεια της «THRACIAN COOPERATION 2021». Το  ΓΕΕΘΑ τα τελευταία χρόνια καταβάλει προσπάθειες ώστε στο πλαίσιο του δυνατού να πραγματοποιούνται όλο και περισσότερες κοινές ασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις και των τριών όπλων με Συμμαχικές και φιλικές χώρες. Σε αυτή την κατεύθυνση θα δοθεί έμφαση και σε ασκήσεις δυνάμεων του Στρατού Ξηράς με δεδομένο πάντα  ότι σε σχέση με το Πολεμικό Ναυτικό και με την  Πολεμική Αεροπορία είναι σαφέστατα πιο δύσκολη η μεταφορά χερσαίων δυνάμεων. 

j26d3q1621008392894

Ειδικά το ΓΕΣ και ο Αρχηγός Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης έχουν αποφασίσει να βάλουν  στο επίκεντρο των κοινών ασκήσεων την ευρύτερη περιοχή της Θράκης όπου άλλωστε έχει αναπτυχθεί και ο πιο ισχυρός σχηματισμός του Στρατού Ξηράς, το Δ’ Σώμα Στρατού. Έτσι το επόμενο διάστημα αναμένεται να δούμε μια σειρά από ασκήσεις στην περιοχή όπως η «TRHACIAN COOPERATION». Στην ίδια λογική περιλαμβάνεται και η άσκηση «ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ 2021» η οποία αρχίζει την επόμενη εβδομάδα στη Θράκη με συμμετοχή Ελληνικών και Αμερικανικών Δυνάμεων και θα ολοκληρωθεί με μια εντυπωσιακή επίδειξη στο Πετροχώρι. Τεθωρακισμένα και μηχανοκίνητο πεζικό από Ελλάδα και ΗΠΑ θα πραγματοποιήσουν μια σειρά από κοινά σενάρια με αποκορύφωμα το τελικό στάδιο της άσκησης. 


σχετικα αρθρα