current views are: 15

7 Δεκεμβρίου 2021
Δημοσίευση18:59

Μήνυμα αποτρεπτικής ισχύος προς την Τουρκία: Ετοιμοπόλεμη η Πολεμική Αεροπορία ανεβάζει ρυθμούς – Rafale και Mirage 2000-5 θα δώσουν «ανάσες» στα F-16 Viper

Κάτι παραπάνω πάντως από «ανάσα» αναμένεται να είναι η έλευση των πρώτων έξι Rafale μέσα στον Ιανουάριο τα οποία εντός του 2022 θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο.

Δημοσίευση 18:59’

Κάτι παραπάνω πάντως από «ανάσα» αναμένεται να είναι η έλευση των πρώτων έξι Rafale μέσα στον Ιανουάριο τα οποία εντός του 2022 θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο.

Σε «after burner» ρυθμούς είναι υποχρεωμένα να κινηθούν τα επόμενα χρόνια τα  «μπλε» φτερά προκειμένου όχι απλά να διατηρούν καθημερινά μεγάλο αριθμό ετοιμοπόλεμων μαχητικών αλλά να αυξήσουν ακόμη περισσότερο τις διαθεσιμότητες με δεδομένο ότι από τα τέλη του 2022 αναμένεται να κορυφωθεί το πρόγραμμα αναβάθμισης των 83 αεροσκαφών F-16 block 52+ και block52+ adv σε διαμόρφωση Viper. Ήδη και οι πέντε Πολεμικές Μοίρες οι οποίες εμπλέκονται στο γιγαντιαίο πρόγραμμα έχουν αρχίσει να διαθέτουν τα πρώτα μαχητικά στην ΕΑΒ ενώ το πρωτότυπο F-16 με s/n «005» βρίσκεται επί  Αμερικανικού εδάφους για να ολοκληρώσει τις τελικές δοκιμές.

Τόσο η εξαιρετικά ρευστή κατάσταση στην περιοχή με την προκλητική και απρόβλεπτη Τουρκία όσο και οι τεράστιες εκπαιδευτικές ανάγκες   που έχει η Πολεμική Αεροπορία  με την πήχη να ανεβαίνει συνεχώς την υποχρεώνουν να διαθέτει στη «φαρέτρα» της ανά πάσα στιγμή διαθέσιμο πολύ μεγάλο αριθμό μαχητικών. Και παρά το γεγονός ότι η Τουρκική αεροπορία δείχνει αποδυναμωμένη τόσο σε αεροσκάφη όσο και σε έμψυχο δυναμικό τα Ελληνικά «γεράκια» κάθε άλλο παρά εφησυχάζουν. Άλλωστε νωπές παραμένουν οι μνήμες από το καλοκαίρι του 2020 και την κρίση του «Oruc Reis», όταν ήχησε «κόκκινος» συναγερμός με διαταγή το σύνολο της αεροπορικής Δύναμης να φορτωθεί με όπλα και να βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα απέναντι στην Τουρκική απειλή.

9lafu1638898029711

Επιπλέον το καθημερινό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τα «μπλε» φτερά είναι κάτι παραπάνω από φορτωμένο και κατά συνέπεια απαιτείται σημαντικός αριθμός μαχητικών προκειμένου να «γράψουν» στον αέρα τις απαραίτητες ώρες τα «γεράκια»  της HAF.

Όμως και το γεγονός ότι η Πολεμική Αεροπορία έχει ανοίξει τα φτερά της και συμμετέχει σε κάθε συμμαχική αεροπορική δραστηριότητα ενώ ασταμάτητες είναι και οι συνεκπαιδεύσεις με φιλικές και συμμαχικές αεροπορίες αυξάνουν ακόμη περισσότερο τις ανάγκες για «ετοιμοπόλεμα» μαχητικά. Μέσα στους τελευταίους μήνες  τα Ελληνικά «φτερά» πέταξαν και συνεκπαιδεύτηκαν από τον Περσικό Κόλπο, τη Μέση Ανατολή και την Κεντρική Μεσόγειο έως τον Ατλαντικό Ωκεανό. Ενώ φιλοξένησαν ξένες αεροπορίες στις Βάσεις τους για αρκετές εβδομάδες.

Στο Επιτελείο όλα τα Στελέχη βρίσκονται επί ποδός με στόχο να εφαρμοστεί  τα επόμενα χρόνια μέχρι να παραδοθεί και το τελευταίο Viper ένα ρεαλιστικό σχέδιο ώστε οι διαθεσιμότητες σε μαχητικά να βρεθούν στο μέγιστο. Ήδη στην 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα οι ρυθμοί χτυπούν «κόκκινο» ώστε  τους επόμενους μήνες τα ανταλλακτικά που φτάνουν από τη Γαλλία να εκτινάξουν  τον αριθμό των διαθέσιμων «Δελταπτέρυγων» τα οποία καθηλώθηκαν τα τελευταία δέκα χρόνια. Επιπλέον οι εντολές που έχουν δοθεί σε όλες τις Πτέρυγες Μάχης και στις Πολεμικές Μοίρες είναι να διατηρούν συνεχώς υψηλό αριθμό ετοιμοπόλεμων μαχητικών ώστε να καλύπτεται το κενό που θα  προκύπτει από τα υπό αναβάθμιση F-16. Άλλωστε η κατάσταση γρήγορα θα ισορροπήσει όταν οι Μοίρες αρχίσουν να παραλαμβάνουν τα πρώτα Viper.

Κάτι παραπάνω πάντως από «ανάσα» αναμένεται να είναι η έλευση των πρώτων έξι Rafale μέσα στον Ιανουάριο τα οποία εντός του 2022 θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο. Μέχρι να παραλάβει η Πολεμική Αεροπορία και τις 24 «ριπές» και ενώ ήδη στα σέλτερ θα βρίσκεται και μέγαλος αριθμός αναβαθμισμένων Viper.


σχετικα αρθρα