current views are: 17

19 Δεκεμβρίου 2021
Δημοσίευση14:59

Οι Belharra σε πρώτο πλάνο: Οι λόγοι που η γαλανόλευκη φρεγάτα κάνει φίλους και συμμάχους να τρέμουν

Ό,τι πετάει, από τον Έβρο μέχρι την Κυπριακή ΑΟΖ θα εντοπίζεται από τις ελληνικές Belharra. Και οι συνέπειες ενδέχεται να είναι καταστροφικές.

Δημοσίευση 14:59’

Ό,τι πετάει, από τον Έβρο μέχρι την Κυπριακή ΑΟΖ θα εντοπίζεται από τις ελληνικές Belharra. Και οι συνέπειες ενδέχεται να είναι καταστροφικές.

Επισπεύδονται οι διαδικασίες για την επικύρωση των συμφωνιών οι οποίες αφορούν την απόκτηση τριών Γαλλικών φρεγατών Belharra από το Πολεμικό Ναυτικό αλλά και την αγορά επιπλέον 6 Γαλλικών μαχητικών Rafale.

Ξεκάθαρη βούληση της κυβέρνησης είναι να μην χαθεί ούτε ημέρα ειδικά στο ζήτημα ενίσχυσης του Στόλου και προχωρήσουν τα εξοπλιστικά προγράμματα με διαδικασίες FastTrack αφού προηγουμένως θα έχουν πάρει το «πράσινο φως» και από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Είχαν προηγηθεί οι πυρετώδεις διαπραγματεύσεις των Επιτελών του Στόλου και των Στελεχών της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων με τους Γάλλους της Naval Group μέχρι οι δύο πλευρές να καταλήξουν στο προσχέδιο συμφωνίας (Draft) για την απόκτηση από το Πολεμικό τριών ψηφιακών φρεγατών Belharra με συνολικό κόστος 3,050 δις ευρώ. Με τον οπλισμό, την υποστήριξη και την εκπαίδευση να περιλαμβάνονται στο συνολικό «πακέτο». Συμφωνία που ικανοποιεί απόλυτα το Πολεμικό Ναυτικό αφού κατάφερε να «συμπιέσει» το συνολικό κόστος και να εξασφαλίσει επιπλέον χρήματα για την απόκτηση καινούργιων κορβετών.

Στα ναυπηγεία της Λοριάν στη Γαλλία ήδη κόπηκαν τα πρώτα ελάσματα για την πρώτη Ελληνική φρεγάτα Belharra με την επίσημη τελετή να σχεδιάζεται για τα μέσα Ιανουαρίου παρουσία του Νίκου Παναγιωτόπουλου και πιθανότατα και του υπουργού εξωτερικών Νίκου Δένδια. Χθες στα Γαλλικά ναυπηγεία σε μια τελετή με υψηλό συμβολισμό η Naval Group τοποθέτησε την τρόπιδα της πρώτης Γαλλικής Belharra η οποία θα ονομαστεί Amiral Monarc’h και θα παραδοθεί στο Marine Nationale το 2024. Ακριβώς δηλαδή ένα χρόνο πριν το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό παραλάβει την πρώτη FDI του Στόλου. Με τους Γάλλους να μιλούν με τα πλέον θερμά λόγια για την ιστορική όπως τόνιζαν συμφωνία με την Ελλάδα και το ΠΝ παρουσία του Συμβούλου Ασφάλειας του Πρωθυπουργού Θάνου Ντόκου. «Ελλάδα και Γαλλία, Ελληνικό και Γαλλικό Ναυτικό προχωρούν πλέον μαζί βήμα-βήμα» ανέφεραν χαρακτηριστικά τα Στελέχη της Νaval Group η οποία διεκδικεί και το πρόγραμμα των Ελληνικών κορβετών με την Gowind για το οποίο οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.
Την ίδια ώρα νοτιότερα του Γαλλικού λιμανιού, στο Mερινιάκ του Μπορντό η Πολεμική μας Αεροπορία παραλάμβανε το 6ο μεταχειρισμένο Γαλλικό μαχητικό Rafale. Τέσσερα μονοθέσια και δύο διθέσια αεροσκάφη βάφτηκαν ήδη στα χρώματα της HAF και χρησιμοποιούνται από τους Έλληνες ιπτάμενους οι οποίοι εκπαιδεύονται εντατικά στους Γαλλικούς ουρανούς ενώ μαζί τους βρίσκονται και τεχνικοί της ΠΑ οι οποίοι μυούνται στα μυστικά των «ριπών».έξι Rafale αναμένεται να πετάξουν για την Ελλάδα μέσα στην τρίτη εβδομάδα του Ιανουαρίου με τα «γεράκια» της HAF μέσα στα κόκπιτ. Για να συνεχιστεί η εντατική εκπαίδευση των ιπτάμενων στο Ελληνικό FIR μέχρι να αρχίσουν από τον Σεπτέμβριο του 2022 να προσγειώνονται στην 114 Πτέρυγα Μάχης οι υπόλοιπες «ριπές».

tj7zi1639246824091

Belharra: Αναλύοντας τις δυνατότες του «θαλάσσιου κήτους»

Τα πλοία που θα αποτελούν την αιχμή του δόρατος των Ενόπλων Δυνάμεων, με την έλευση τους, θα στήσουν ένα αδιαπέραστο τείχος αποτροπής σε αέρα και θάλασσα. Ό,τι πετάει, από τον Έβρο μέχρι την Κυπριακή ΑΟΖ θα εντοπίζεται από τις ελληνικές Belharra.

Το πανίσχυρο ραντάρ Sea Fire που διαθέτουν δημιουργεί έναν θόλο γύρω από το πλοίο και μπορεί να εγκλωβίσει εναέριους στόχους ακόμη και σε απόσταση 200 χιλιομέτρων, πολύ πριν εκείνοι αντιληφθούν την ύπαρξη της φρεγάτας. Στη συνέχεια αναλαμβάνουν δράση οι πύραυλοι ASTER 30 με βεληνεκές που φτάνει τα 120 χιλιόμετρα και φήμη ότι δεν αστοχούν ποτέ.

Αντιναύαρχος ε.α. Στέλιος Φενέκος εξήγησε στον ΣΚΑΪ ότι «ειδικά ο συνδυασμός του ραντάρ με τους 32 Aster που θα φέρει του δίνουν τη δυνατότητα να δημιουργεί μια ομπρέλα ασφαλείας γύρω του πάνω από 100 χιλιόμετρα».

Παράλληλα, ο Βασίλης Πολίτης Υποναύαρχος ε.α., τόνισε ότι «αν έχουμε ένα στο Β. Αιγαίο, ένα στην περιοχή της Κρήτης και ένα στην Κύπρο, με τις τρεις φρεγάτες καλύπτουμε πλέον όλη τη θαλάσσια περιοχή».

Οι γαλλικές φρεγάτες διαπρέπουν και στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο, καθώς διαθέτουν κορυφαία συστήματα που μπορούν να εντοπίσουν ακόμη και τα πιο αθόρυβα υποβρύχια.

Οι Belharra διαθέτουν δύο σόναρ, το Kingklip που είναι εγκατεστημένο πάνω στο πλοίο και το συρόμενο CAPTAS. Ακόμη είναι εφοδιασμένες με τορπίλες νέας γενιάς ενώ θα μεταφέρουν τα ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα ROMEO, καθιστώντας τον ελληνικό Στόλο απρόσβλητο από υποθαλάσσιες απειλές.

prbt61639759811546

Όπως είπε ο κ. Φενέκος, «έχει ικανότητες πολλών συχνοτήτων που σημαίνει ότι και τα πλέον αθόρυβα υποβρύχια έχει πιθανότητες να τα πιάσει».

Οι ελληνικές Belharra θα διαθέτουν βαρύτερο οπλισμό από τις αντίστοιχες γαλλικές, καθώς θα είναι εφοδιασμένες με νέας γενιάς πυραύλους EXOCET που θα μπορούν να πλήξουν εχθρικά πλοία αλλά και παράκτιους στόχους, πυροβόλο 76 χιλιοστών, σύστημα αυτοπροστασίας RAM 21 πυραύλων και όλα αυτά θα ελέγχονται από το κορυφαίο σύστημα μάχης SETIS.

Σύμφωνα με τον κ. Πολίτη πρόκειται για «πλοία τα οποία μπορούν να επιχειρήσουν και σε ανοιχτές Θάλασσες όπως η Αν. Μεσόγειος αλλά και σε κλειστές όπως το Αιγαίο».

Ο Στρατιωτικός Αναλυτής Βασίλης Κοψαχείλης διευκρίνισε ότι «θα έχουμε πυραύλους επιφανείας πολύ εξελιγμένους, συνολικά οπλικά συστήματα με σημαντικές προσθήκες. Είναι η καλύτερη επιλογή που θα μπορούσαμε να έχουμε».


σχετικα αρθρα