28 Αυγούστου 2020
Δημοσίευση12:17

Προκαλεί Τούρκος Συνταγματάρχης: «Η Τουρκία αντέχει τον πόλεμο – Η Ελλάδα θα χάσει»

Τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα, η Ελλάδα δεν έχει κανένα δικαίωμα στην Ανατολική Μεσόγειο, υποστήριξε μεταξύ άλλων ο Συνταγματάρχης εν αποστρατεία στη φιλοκυβερνητική Γενί Σαφάκ.

Δημοσίευση 12:17’
svpfi1598617370652

Τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα, η Ελλάδα δεν έχει κανένα δικαίωμα στην Ανατολική Μεσόγειο, υποστήριξε μεταξύ άλλων ο Συνταγματάρχης εν αποστρατεία στη φιλοκυβερνητική Γενί Σαφάκ.

Δεν υπάρχει κάτι προς διαπραγμάτευση στο Αιγαίο δήλωσε στην Γενί Σαφάκ ο Συνταγματάρχης εν αποστρατεία, ειδικός σε θέματα ασφάλειας, Ουνάλ Αταμπάι που σημείωσε ότι «το Casus belli ισχύει ακόμα».

Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα που γράφει ότι είναι αβέβαιο το αν θα υπάρξει αποτέλεσμα στην μεσολάβηση της Γερμανίας και πως η κοινή τετραμερής άσκηση Ελλάδας, Κύπρου, Γαλλίας και Ιταλίας «έκλεισε την πόρτα της διπλωματίας», φιλοξενεί τις δηλώσεις του Αταμπάι που υποστηρίζει ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα, η Ελλάδα δεν έχει κανένα δικαίωμα στην Ανατολική Μεσόγειο, ούτε υφαλοκρηπίδα και πως σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας «δεν μπορεί να υπάρξει δικαίωμα υφαλοκρηπίδας στα νησιά». Υποστηρίζεται, πρόσθεσε, ότι η Κρήτη, η Κάρπαθος, η Ρόδος έχουν υφαλοκρηπίδα, αλλά τέτοιο δικαίωμα δεν υπάρχει και «γι’ αυτό η Τουρκία δεν έχει κάτι να διαπραγματευτεί».

Η εφημερίδα δημοσιεύει στην ιστοσελίδα της και δύο χάρτες που αφορούν την ΑΟΖ της Τουρκίας, όπως αυτή υποστηρίζει, στο Αιγαίο, όπου επηρεάζονται όλα τα νησιά του δυτικού Αιγαίου, αλλά και μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, όπου και πάλι το Καστελλόριζο δεν υπάρχει καν.

972oqq1598617133609

k25z71598617133608

Ο εν αποστρατεία Συνταγματάρχης υποστήριξε επίσης ότι η Ελλάδα ετοιμάζει τα νησιά του Αιγαίου για πόλεμο, λέγοντας ότι από το 1830 η Ελλάδα έχει αυξήσει τα εδάφη της όχι με πόλεμο, αλλά στο τραπέζι των συνομιλιών. «Αυτό έχει συνηθίσει και αυτό θέλει να κάνει. Προσπαθεί να σφετεριστεί τα δικαιώματα της Τουρκίας και να δημιουργήσει μια κατάσταση επί του εδάφους (τετελεσμένο). Εάν αυτό συμβεί, η Τουρκία θα αναλάβει τον κίνδυνο του πολέμου».

Η Τουρκία, συνέχισε, είναι υπέρ του διαλόγου για να λυθούν όλα τα προβλήματα, ενώ η Ελλάδα λέει ότι συζητά μόνο ΑΟΖ και χωρικά ύδατα. Η Ελλάδα, πρόσθεσε, εξοπλίζει νησιά, επεκτείνει τα χωρικά ύδατα από 6 σε 12 μίλια και συνεχίζει να χρησιμοποιεί εναέριο χώρο 10 μιλίων ενώ έπρεπε να είναι στα 6, όπως είπε.

«Η Τουρκία, την στιγμή που επηρεαστούν τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της, εάν χρειαστεί αντέχει τον πόλεμο, αλλά εδώ αυτή που θα χάσει είναι η Ελλάδα. Θα χάσει και πολλά από τα νησιά και θα χαθεί και η Δυτική Θράκη» ανέφερε ο Αταμπάι.

Πηγή: ΚΥΠΕ


σχετικα αρθρα