current views are: 17

29 Αυγούστου 2022
Δημοσίευση18:12

Στα «κάγκελα» η Άγκυρα: Αφόρητη η πίεση των Αμερικανών στον Ερντογάν – Δυο αεροπλανοφόρα των ΗΠΑ στο Ιόνιο – Γιατί παίζει το «χαρτί» των S-300 η Τουρκία

Τα μαύρα «μαντάτα» που στέλνει σε κάθε αφορμή η Ουάσιγκτον προς την Άγκυρα ανεβάζουν τους γείτονες στα «κάγκελα» και τους οδηγούν όπως φαίνεται σε προκλητικό ξέσπασμα πάνω από το Αιγαίο με τις υπερπτήσεις πάνω από Ελληνικά νησιά να βρίσκονται πλέον σε ημερήσια διάταξη.

Δημοσίευση 18:12’

Τα μαύρα «μαντάτα» που στέλνει σε κάθε αφορμή η Ουάσιγκτον προς την Άγκυρα ανεβάζουν τους γείτονες στα «κάγκελα» και τους οδηγούν όπως φαίνεται σε προκλητικό ξέσπασμα πάνω από το Αιγαίο με τις υπερπτήσεις πάνω από Ελληνικά νησιά να βρίσκονται πλέον σε ημερήσια διάταξη.

Σε επικίνδυνα μονοπάτια με μπαράζ fake news, εμπρηστικές δηλώσεις και συμπεριφορά στα όρια νευρικού κλονισμού μπαίνει η Άγκυρα αντιδρώντας με πανικό στην αφόρητη πίεση που δέχεται από τους Αμερικανούς. Με την Ουάσιγκτον να δείχνει όλο και πιο εμφατικά την Αθήνα ως τον πιστό της σύμμαχο στην περιοχή ενώ ταυτόχρονα να ξεκαθαρίζει στην Άγκυρα ότι το «μπαιράκι» που έχει σηκώσει όχι απλά δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό αλλά επιφέρει συνέπειες με πιο άμεση το «μπλόκο» στην πώληση και αναβάθμιση μαχητικών F-16.

Το τελευταίο τουρκικό αφήγημα επικεντρώνεται στην προσπάθεια των γειτόνων να βάλουν ουσιαστικά στην ίδια «ζυγαριά» τους Ελληνικούς αντιαεροπορικούς πυραύλους Ρωσικής κατασκευής S-300 με τους αντίστοιχους Τουρκικούς S-400, η απόκτηση των οποίων εξελίσσεται σε ολέθριο λάθος που καταδικάζει σε ρόλο κομπάρσου την Τουρκική αεροπορία. Πυραύλους που κατέληξαν στο Ελληνικό οπλοστάσιο στα τέλη της δεκαετίας του 90′ ως λύση ανάγκης την ώρα που η Τουρκία απειλούσε με πόλεμο την Κυπριακή Δημοκρατία. Σε αντίθεση με τους S-400 οι οποίοι αποτελούν επιλογή της Άγκυρας και του ίδιου του Ταγίπ Ερντογάν στη λογική του «απογαλακτισμού» από τη Δύση αλλά και της τακτικής εκβιασμού που ακολουθούν οι γείτονες προκειμένου να κερδίσουν τα μέγιστα μέσω του γνωστού «ανατολίτικου παζαριού». Για «κραυγαλέα αυθάδεια και απερισκεψία» της Ελλάδας έκανε λόγο ο Τούρκος υπουργός άμυνας Χουλουσί Ακάρ αναφερόμενος στον δήθεν εγκλωβισμό των τουρκικών F-16 από τους Ελληνικούς S-300 συντηρώντας το κλίμα έντασης και χαρακτήρισε την Ελλάδα ως «κακό γείτονα». Και όλα αυτά την ώρα που η Τουρκική αντιπροσωπεία στις ΗΠΑ δίνει μάχη προκειμένου να αντιστρέψει το εξαιρετικά αρνητικό κλίμα -ενδεικτικές οι πρόσφατες δηλώσεις Μενέντεζ- και να πάρει το πράσινο φως για πώληση και αναβάθμιση μαχητικών F-16.

Η πρωτόγνωρη εικόνα δύο Αμερικανικών αεροπλανοφόρων, του USS Harry S. Truman(CVN 75) και του USS George H.W. Bush (CVN 77) να πλέουν δίπλα-δίπλα στο Ιόνιο με τα μαχητικά τους να συνεκπαιδεύονται με τα «γεράκια» της Πολεμικής μας Αεροπορίας είναι το τελευταίο «ράπισμα» της Ουάσιγκτον προς την Άγκυρα με τους Αμερικανούς και διαθέτουν πλέον μόνιμη παρουσία στις Ελληνικές θάλασσες την ώρα που αποφεύγουν ούτε καν να πλησιάσουν τις Τουρκικές ακτές στη Μεσόγειο.

Ενώ ταυτόχρονα στέλνουν ένα ακόμη ηχηρό μήνυμα επιλέγοντας τα Ελληνικά «φτερά» προκειμένου να συνοδεύσουν τα σύμβολα ισχύος στρατηγικά βομβαρδιστικά B-52 πάνω από τη Ρουμανία. Με τα F-16 της 337 Πολεμικής Μοίρας «Φάντασμα» να πετούν φτερό-φτερό με τα θηριώδη αεροσκάφη της USAF. Είναι τα ίδια βομβαρδιστικά τα οποία η Τουρκική πολεμική αεροπορία επιχείρησε να προσεγγίσει και να συνοδεύσει με το «έτσι θέλω» την περασμένη εβδομάδα εντός του FIR Αθηνών κοντά στο Καστελόριζο για να προσθέσει μια ακόμη βαριά «ήττα» όταν ήρθε αντιμέτωπη με τα «γεράκια» της Κρήτης.

Τα μαύρα «μαντάτα» που στέλνει σε κάθε αφορμή η Ουάσιγκτον προς την Άγκυρα ανεβάζουν τους γείτονες στα «κάγκελα» και τους οδηγούν όπως φαίνεται σε προκλητικό ξέσπασμα πάνω από το Αιγαίο με τις υπερπτήσεις πάνω από Ελληνικά νησιά να βρίσκονται πλέον σε ημερήσια διάταξη. Όλη νύχτα πετούσε πάνω από το Αιγαίο Τουρκικό Anka ενώ το μεσημέρι ένα άλλο Τουρκικό UAV έφτασε στην «καρδιά» του Αρχιπελάγους και πέταξε πάνω από τη νησίδα Καλόγεροι μεταξύ Άνδρου και Χίου.


σχετικα αρθρα