current views are: 13

22 Απριλίου 2020
Δημοσίευση14:04

Στον «αέρα» η «Γαλάζια Πατρίδα»: Τα επικοινωνιακά πυροτεχνήματα της Άγκυρας – Με «Καταιγίδα» και μαζικές πτήσεις απαντούν οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις

Στον “αέρα” η τουρκική ναυτική άσκηση “Γαλάζια Πατρίδα”. Με την άσκηση “Καταιγίδα” και μαζικές πτήσεις απαντούν οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις στις προκλήσεις της Τουρκίας.

Δημοσίευση 14:04’

Στον “αέρα” η τουρκική ναυτική άσκηση “Γαλάζια Πατρίδα”. Με την άσκηση “Καταιγίδα” και μαζικές πτήσεις απαντούν οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις στις προκλήσεις της Τουρκίας.

Οι τυμπανοκρουσίες και οι πολεμικές ιαχές προηγούμενων ετών έδωσαν τη θέση τους στη σιωπή. Πάνω σε κάθε φρεγάτα πέρυσι και πρόπερσι βρισκόταν ένα τηλεοπτικό δίκτυο. Φέτος όμως φαίνεται ότι η “μεγαλύτερη τουρκική ναυτική άσκηση όλων των εποχών” όπως διαφημίστηκε από τους γείτονες η “Γαλάζια Πατρίδα” (Μavi Vatan) είναι εξαιρετικά αμφίβολο εάν θα πραγματοποιηθεί.

Και ενώ η Άγκυρα δείχνει το τελευταίο διάστημα να βρίσκεται με “λυμένο ζωνάρι”, επιχειρώντας όχι απλά να συντηρήσει την ένταση αλλά και να την κλιμακώσει, η φονική πανδημία του κορωνοϊού ρίχνει όπως φαίνεται βαριά τη σκιά της στις ένοπλες δυνάμεις της γείτονα.

Το μπαράζ υπερπτήσεων στο Αιγαίο, οι συνεχείς παρενοχλήσεις των Ελληνικών πλωτών από την τουρκική ακτοφυλακή και νωρίτερα η ασύμμετρη επίθεση στον Έβρο έδωσαν το στίγμα των προθέσεων της Τουρκίας να ρίξει “λάδι στη φωτιά”. Ταυτόχρονα, με την ρητορική υψηλών τόνων οι Τούρκοι αξιωματούχοι προβάλουν συνεχώς τις παράλογες αξιώσεις της χώρας. Ακόμα και αποστρατικοποίηση ελληνικών νησιών ζητούν την ώρα που τα απειλούν ενώ διεκδικούν θαλάσσιες ζώνες Ελληνικής κυριαρχίας.

Ωστόσο, το Ελληνικό Γενικό Επιτελείο αποτιμώντας ψύχραιμα την κατάσταση διακρίνει σοβαρή αδυναμία των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων τόσο για προβολή ισχύος όσο και για δυνατότητα να υποστηριχτούν στην πράξη οι αξιώσεις των γειτόνων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η “Γαλάζια Πατρίδα” η οποία επρόκειτο να έχει ήδη αρχίσει και να ολοκληρωθεί σε δύο εβδομάδες βρίσκεται στον “αέρα”. Τα τουρκικά πλοία στη συντριπτική τους πλειονότητα παραμένουν στους ναυστάθμους, οι γείτονες δεν έχουν εκδώσει navtex για ασκήσεις στο Αιγαίο ενώ στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης της χώρας δεν αναφέρεται το παραμικρό.

Εδώ και εβδομάδες στην Αθήνα φτάνουν πληροφορίες για σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει το τουρκικό ναυτικό από τον Covid-19. To γεγονός ότι η μεγαλύτερη ναυτική άσκηση των γειτόνων είναι αμφίβολο αν θα εκτελεστεί ακόμα και σε περιορισμένη κλίμακα ενδεχομένως δείχνει ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει από τον έλεγχο.

Δεν αποκλείεται πάντως έστω και με μικρό αριθμό πλοίων και ξεκάθαρα για λόγους επικοινωνίας οι γείτονες να προχωρήσουν στην εκτέλεση σεναρίου της άσκησης ακόμα και κοντά στις Τουρκικές ακτές. Σε κάθε περίπτωση οι Ελληνικές δυνάμεις παρακολουθούν σε πλήρη εγρήγορση τις εξελίξεις.

Αντίθετα, το τελευταίο διάστημα στο Αιγαίο η παρουσία του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού και μόνιμη είναι και επιβλητική. Τουλάχιστον 15 Μονάδες του Στόλου βρίσκονται συνεχώς στα ανατολικά θαλάσσια σύνορα της χώρας από τη Σαμοθράκη έως και το Καστελόριζο. Ταυτόχρονα και άλλα πλοία όσο και υποβρύχια παραμένουν σε επιφυλακή στο Αρχιπέλαγος ενώ η παρουσία του Πολεμικού Ναυτικού έχει ενισχυθεί και στην ευρύτερη περιοχή της Κρήτης. Κρούσμα κορονοϊού δεν υπάρχει σε κανένα πλοίο του Στόλου.

Το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού έχει ήδη σχεδιάσει την μεγάλη άσκηση “Καταιγίδα” και περιμένει τις αποφάσεις της πολιτείας για σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα προκειμένου να βγάλει σχεδόν ολόκληρο τον Στόλο στο Αιγαίο την πρώτη εβδομάδα του επόμενου μήνα. Σε κάθε περίπτωση το Πολεμικό Ναυτικό βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα με όλες τις Μονάδες του και τα πληρώματα διαθέσιμα.

Ανάλογη εικόνα επικρατεί και στην Πολεμική Αεροπορία. Σε καμία Πολεμική Μοίρα δεν έχει καταγραφεί έως τώρα κρούσμα του Covid-19. H ματαίωση της άσκησης “ΗΝΙΟΧΟΣ 2020” πραγματοποιήθηκε για λόγους προστασίας των ξένων αποστολών παρά το γεγονός ότι τα Ελληνικά ‘’γεράκια’’ ήταν πανέτοιμα. Καθημερινά ακόμα και εν μέσω πανδημίας πραγματοποιείται μεγάλος αριθμός πτήσεων τόσο για εκπαιδευτικές δραστηριότητες όσο και για αποστολές αναχαίτισης στο Αιγαίο.

Σε πλήρη επιφυλακή παραμένουν και οι δυνάμεις του Στρατού Ξηράς τόσο στον Έβρο -όπου έδωσαν επιτυχημένες εξετάσεις εξαναγκάζοντας σε άτακτη υποχώρηση τους γείτονες- όσο και στα νησιά.

Το μήνυμα που στέλνουν οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι ότι όχι μόνο αντιμετωπίζεται με άμεσα μέτρα και χωρίς συνέπειες η πανδημία αλλά και την ίδια ώρα η επιχειρησιακή δραστηριότητα παραμένει σε υψηλά επίπεδα.


σχετικα αρθρα