current views are: 19

20 Ιανουαρίου 2020
Δημοσίευση07:02

Συμφωνία «ανάσα» με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για τα Ελληνικά Apache AH-64A+ και στο βάθος εκσυγχρονισμός από το Ισραήλ

«Χρυσή» ευκαιρία για την Αεροπορία Στρατού

Δημοσίευση 07:02’

«Χρυσή» ευκαιρία για την Αεροπορία Στρατού

Σε διακρατική συμφωνία με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προχωρά η Ελλάδα για την συντήρηση των πανίσχυρων επιθετικών ελικοπτέρων Apache AH-64A+, τα οποία κλείνουν αισίως 25 χρόνια στις τάξεις της Αεροπορίας Στρατού.

Οι επαφές άρχισαν σχεδόν αμέσως μόλις η αεροπορία των ΗΑΕ προχώρησε στην αναβάθμιση των Αpache που διαθέτει, από AH-64A σε διαμόρφωση AH-64D, ενώ ήδη παρήγγειλε και 17 νέα Apache AH-64E.

Αυτή ήταν η “χρυσήευκαιρία για την Αεροπορία Στρατού ώστε να εξασφαλίσει ανταλλακτικά και κρίσιμα εξαρτήματα για τα Ελληνικά επιθετικά ελικόπτερα. Άλλωστε η Αμερικανική κατασκευάστρια εταιρία από το 2011 έχει ήδη ενημερώσει την ΑΣ ότι πλέον δεν μπορεί να υποστηρίξει τα Apache AH-64A+ αφού πλέον όλο το βάρος έχει πέσει στα εκσυγχρονισμένα AH-64D και E.

Στελέχη από την Ταξιαρχία Αεροπορίας Στρατού μετέβησαν το προηγούμενο διάστημα στο Dubai και συγκεκριμένα στην αεροπορική βάση Al-Hamra και βρήκαν στις αποθήκες “θησαυρό” από ανταλλακτικά και εξαρτήματα τα οποία έχουν άμεση ανάγκη τα Ελληνικά Apache για να παραμείνουν “ζωντανά” μέχρι να αναβαθμιστούν. 

Η συμφωνία θα ολοκληρωθεί όταν εξασφαλιστούν οι απαραίτητες πιστώσεις, με την Αεροπορία Στρατού να έχει λάβει από την πολιτική ηγεσία τη διαβεβαίωση ότι το θέμα θα προχωρήσει άμεσα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προσφέρουν πολύτιμη βοήθεια στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις

Το 2014 η Αραβική χώρα είχε δώσει δωρεάν στο Πολεμικό μας Ναυτικό ανταλλακτικά αξίας άνω των 100 εκ δολαρίων για τις Ελληνικές φρεγάτες S. Τη συμφωνία είχε κλείσει ο τότε Αρχηγός του ΓΕΝ και μετέπειτα Αρχηγός ΓΕΕΘΑ και υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης. 

Μαζί με Επιτελείς του ΠΝ είχαν μεταβεί στα Εμιράτα και εντόπισαν τα ανταλλακτικά καθώς το πολεμικό ναυτικό της Αραβικής χώρας αποφάσισε να αποσύρει τις φρεγάτες που διέθετε και να τις μετατρέψει σε πολυτελή κρουαζιερόπλοια.

Οι σχέσεις Ελλάδας και ΗΑΕ είναι άριστες και μάλιστα πέρυσι πέντε μαχητικά Μirage 2000-9 των Αράβων έλαβαν μέρος στη μεγάλη αεροπορική άσκηση ΗΝΙΟΧΟΣ 2019 κάτι που είναι πιθανό να επαναληφθεί και φέτος.

Το Ισραήλ θ’ αλλάξει εποχή στα Ελληνικά Apache

Πέρα όμως από την συντήρηση των Apache οι Επιτελείς της Αεροπορίας Στρατού και η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων ήδη επεξεργάζονται προτάσεις και σχέδια για τον εκσυγχρονισμό τους τα επόμενα χρόνια. Στο πλαίσιο αυτό καθοριστική ήταν η πρόσφατη επίσκεψη στο Ισραήλ του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου, ο οποίος συνοδεύονταν από το νέο Διευθυντή Εξοπλισμών Θεόδωρο Λάγιο. Η Ισραηλινή πολεμική βιομηχανία εδώ και χρόνια έχει αναπτύξει δικά της συστήματα τόσο σε ότι αφορά τον εκσυγχρονισμό στα ηλεκτρονικά και στις επικοινωνίες των Apache όσο και στον οπλισμό. 

Άλλωστε μόνο το Ισραήλ και η Ελλάδα διαθέτουν πλέον στον κόσμο Apache ΑΗ-64Α αν και το Τελ Αβίβ από τα 48 έχει εκσυγχρονίσει τα 22 σε AH-64D.

Ήδη η Ισραηλινή εταιρία η οποία αναβάθμισε τα 22 Apache έχει προχωρήσει σε πρόταση προς την αρμόδια διεύθυνση του Ελληνικού υπουργείο Άμυνας για πακέτο εκσυγχρονισμού των Ελληνικών AH-64A+ κυρίως σε ότι αφορά τα ηλεκτροοπτικά συστήματα απαραίτητα για νυχτερινές επιχειρήσεις.

Τα επιθετικά ελικόπτερα Apache – τα καλύτερα επιθετικά ελικόπτερα στον κόσμο – αποτελούν δίχως άλλο σημαντικό πολλαπλασιαστή ισχύος για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, αφού πρόκειται για οπλικό σύστημα το οποίο δεν διαθέτουν οι γείτονες Τούρκοι. Έχουν τρομακτική ισχύ πυρός και τη δυνατότητα να επιχειρούν ημέρα και νύχτα εξαπολύοντας με ακρίβεια τόσο τους “φονικούς” Hellfire σε εχθρικά άρματα μάχης όσο και ρουκέτες σε στόχους με μικρή ή ανύπαρκτη θωράκιση.

Τόσο το περιβάλλον του Έβρου όσο και των νησιών τους δίνει μεγάλο τακτικό πλεονέκτημα αφού μπορούν ακόμα και καλυμμένα από φυσικούς όγκους να βάλουν εναντίον στόχων. Ειδικά μάλιστα στα ακριτικά νησιά μια από τις αποστολές που έχουν τη δυνατότητα να αναλάβουν είναι να προσβάλουν εχθρικές αποβατικές δυνάμεις.

Η Αεροπορία Στρατού διαθέτει συνολικά 28 επιθετικά ελικόπτερα Apache .Από αυτά τα 19 είναι AH-64A+ τα οποία ανήκουν στο 1οΤάγμα Επιθετικών Ελικοπτέρων ενώ τα υπόλοιπα 9 AH-64D αποκτήθηκαν το 2006 και συγκροτούν το 2Ο Τάγμα.


σχετικα αρθρα