current views are: 12

15 Σεπτεμβρίου 2021
Δημοσίευση04:04

«Βέρτιγκο» στην Τουρκία για τα 24 Rafale – Ενοχλεί τον Ερντογάν η ελληνική κυριαρχία στους αιθέρες – Φρεγάτες και τορπίλες στη «φαρέτρα»

Τα έξι επιπλέον Rafale θα είναι καινούργια και αναμένεται να αποκτηθούν σε βάθος χρόνου. Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία επιλογής και αξιολόγησης των νέων φρεγατών με τις οποίες θα ενισχυθεί το Πολεμικό Ναυτικό.

Δημοσίευση 04:04’

Τα έξι επιπλέον Rafale θα είναι καινούργια και αναμένεται να αποκτηθούν σε βάθος χρόνου. Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία επιλογής και αξιολόγησης των νέων φρεγατών με τις οποίες θα ενισχυθεί το Πολεμικό Ναυτικό.

Συναγερμό προκάλεσε στην Άγκυρα η προαναγγελία του Κυριάκου Μητσοτάκη από το βήμα της ΔΕΘ για την απόκτηση έξι επιπλέον μαχητικών Rafale. Η ανησυχία της Άγκυρας αποτυπώθηκε ήδη στον τουρκικό Τύπο. Τόσο το πρακτορείο Anadolu, αλλά και εφημερίδες έκαναν εκτενή αναφορά στην είδηση για τα 24 Rafale που θα διαθέτει η Πολεμική Αεροπορία της Ελλάδας.

Είναι πλέον πρόδηλο ότι η Τουρκία φοβάται πως πολύ σύντομα μπορεί να αλλάξει η ισορροπία ισχύος στον αέρα υπέρ της Ελλάδας. Δεν θα πρέπει να λησμονείται ότι η Τουρκία αποπέμφθηκε από τις ΗΠΑ από το πρόγραμμα συμπαραγωγής των F-35 και από την απόκτηση των Stealth μαχητικών 5ης γενιάς, έπειτα από την απόφαση της τουρκικής ηγεσίας να αγοράσει τους ρωσικούς πυραύλους S-400. Υπό αυτά τα δεδομένα, η Τουρκία θα διαθέτει μόνο αεροσκάφη 4ης γενιάς και παλαιότερης. Αντίθετα, η Ελλάδα έκανε ήδη το βήμα παραπάνω αποκτώντας τα Rafale που είναι 4+ γενιάς και θα μεταβεί ομαλά στα αεροσκάφη 5ης γενιάς.

Σύμφωνα με τα «ΝΕΑ», η ενόχληση των Τούρκων είχε φανεί από πέρυσι όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ανακοινώσει και πάλι από τη ΔΕΘ την προμήθεια 18 Rafale από τη Γαλλία. Και τότε είχαν υπάρξει δημοσιεύματα και ο προβληματισμός των Τούρκων ήταν έντονος. Ο χρόνος για την ένταξη των πρώτων Rafale στη βάση της Τανάγρας μετρούσε αντίστροφα και οι Τούρκοι έψαχναν απεγνωσμένα τρόπους να μάθουν όσο το δυνατόν περισσότερα πράγματα για τις «Ριπές ανέμου».

Ενδεικτικό του πανικού τους ήταν η κίνηση που έκαναν το περασμένο καλοκαίρι σε μία προσπάθεια να ανακαλύψουν τα μυστικά των γαλλικών μαχητικών.

Είχαν καλέσει στην Τουρκία μαχητικά Rafale από το Κατάρ με προφανή στόχο να αρχίσουν να εξοικειώνονται οι τούρκοι πιλότοι με αυτό που θα αντιμετωπίζουν σε λίγο καιρό στο Αιγαίο: τα μαχητικά Rafale της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Νέες ισορροπίες

Τα έξι επιπλέον Rafale θα είναι καινούργια και αναμένεται να αποκτηθούν σε βάθος χρόνου, σύμφωνα με τις πληροφορίες από το υπουργείο Άμυνας. Ο προγραμματισμός για την απόκτηση των 18 ήταν τα πρώτα έξι μεταχειρισμένα αεροσκάφη να έρθουν στη χώρα μέχρι το τέλος του 2021. Τα έξι καινούργια αεροσκάφη αναμένεται να παραληφθούν από τον 20ο μήνα μετά την υπογραφή της συμβάσεως με ρυθμό ένα ανά μήνα, ενώ τα τελευταία έξι μεταχειρισμένα θα παραληφθούν από τον 26ο μήνα μετά την υπογραφή της συμβάσεως.Δηλαδή το 2023.

Αυτό σημαίνει ότι αν οι διαδικασίες της νέας σύμβασης «τρέξουν» γρήγορα δεν αποκλείεται τα έξι επιπλέον Rafale να έχουν αποκτηθεί κι αυτά έως το 2023 καθώς θα είναι καινούργια και δεν θα απαιτούν πολλούς τεχνικούς ελέγχους. Εξάλλου ο σχεδιασμός του υπουργείου Αμυνας με βάση τη νέα δομή δυνάμεων 2020-2034 είναι έως το 2025 η Πολεμική Αεροπορία να έχει αποκτήσει 40 νέα μαχητικά.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις συνεχίζοντας την τακτική της απεξάρτησης αγοράς οπλικών συστημάτων από μία πηγή τροφοδοσίας – η οποία εγκαινιάστηκε το 1975 με την αγορά των Mirage F1 και έπειτα, με τα Mirage 2000 – ενισχύουν την αποτρεπτική τους ισχύ με όπλα που οι… αντίπαλοί μας δεν έχουν. Η μεγάλη διαφορά δε, τονίζουν πηγές, με άριστη γνώση των μαχητικών, δεν είναι το αεροσκάφος Rafale αλλά τα όπλα που μας έχουν δοθεί (πύραυλοι Μeteor, Mica, Exocet, Scalp).

Φρεγάτες και τορπίλες

Στο μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία επιλογής και αξιολόγησης των νέων φρεγατών με τις οποίες θα ενισχυθεί το Πολεμικό Ναυτικό. Κάποιοι από τους «μνηστήρες» ζήτησαν να φέρουν στην Αθήνα νέες βελτιωμένες προτάσεις.

Εντούτοις, έως τώρα το τοπίο για το ποιος θα επικρατήσει δεν έχει ξεκαθαρίσει και αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο ανταγωνισμός να εντείνεται και προστίθενται νέα δεδομένα.

Παράλληλα, προχωράει και η διαδικασία για την αγορά 36 νέων τορπιλών βαρέος τύπου για τα υποβρύχια του 214 του ΠΝ αλλά και των εκσυγχρονισμένων 209. Η σύμβαση – η οποία θα περιλαμβάνει και αναβάθμιση αριθμού από τις υφιστάμενες τορπίλες – αναμένεται να πάει στη Βουλή τις επόμενες ημέρες.


σχετικα αρθρα