ΠΕΡΙ ΓΕΥΣΕΩΝ... ΚΑΙ ΑΛΛΑ

ΠΟΠ το κυπριακό Χαλούμι με ευρωπαϊκή σφραγίδα»

Δημοσίευση 12 Απριλίου 2021, 15:00 / Ανανεώθηκε 16 Απριλίου 2021, 16:16
ΠΟΠ το κυπριακό Χαλούμι με ευρωπαϊκή σφραγίδα»
Facebook Twitter Whatsapp

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταχωρίζει το χαλούμι ως Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ).

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε σήμερα δέσμη δύο μέτρων σχετικά με μια σημαντική κυπριακή κληρονομιά: το Χαλούμι/Halloumi/Hellim. Πρώτον, η Επιτροπή καταχωρίζει το Χαλούμι/Halloumi/Hellim ως προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ), προστατεύοντας με τον τρόπο αυτόν την πολύτιμη αυτή ονομασία από την απομίμηση και την αντιποίηση σε ολόκληρη την ΕΕ. Μόνο το Χαλούμι/Halloumi/Hellim που παράγεται στην Κύπρο σύμφωνα με τις προδιαγραφές του προϊόντος επιτρέπεται πλέον να φέρει την καταχωρισμένη ονομασία, με προφανή οικονομικά οφέλη για τη νήσο.

Η καταχώριση επιτρέπει στους παραγωγούς αυτού του εμβληματικού κυπριακού τυριού, πασίγνωστου σε όλο τον κόσμο για τη χαρακτηριστική υφή και εμφάνισή του (διπλωμένο), το οποίο μπορεί να καταναλωθεί και ψητό ή τηγανητό, από οποιοδήποτε μέρος της νήσου Κύπρου, να επωφεληθούν από το καθεστώς ΠΟΠ.

Δεύτερον, για να διευκολυνθούν οι παραγωγοί της τουρκοκυπριακής κοινότητας, ώστε να μπορέσουν να επωφεληθούν πλήρως από την προστασία, η Επιτροπή θέσπισε ένα μέτρο που επιτρέπει στο προϊόν ΠΟΠ να διασχίζει την Πράσινη Γραμμή, υπό την προϋπόθεση ότι το τυρί και το γάλα από το οποίο παρασκευάζεται πληρούν όλα τα πρότυπα της ΕΕ για την υγεία των ζώων και τη δημόσια υγεία.

Αυτή η ιστορικής σημασίας δέσμη μέτρων υλοποιεί την κοινή αντίληψη για το Χαλούμι/Halloumi/Hellim, που επιτεύχθηκε το 2015, και θα εφαρμοστεί προσωρινά και εν αναμονή της επανένωσης της Κύπρου.

Σκοπός του μέτρου που συνοδεύει την καταχώριση της ονομασίας Χαλούμι/Halloumi/Hellim ως ΠΟΠ είναι να διασφαλίσει την τήρηση των ευρωπαϊκών προτύπων για την υγεία των ζώων και τη δημόσια υγεία, καθώς και για την ασφάλεια των τροφίμων. Καθορίζει επίσης τους όρους διεξαγωγής των εμπορικών συναλλαγών, συμπεριλαμβανομένων των διατάξεων σχετικά με τους ελέγχους. Επιπλέον, οι εγκαταστάσεις μεταποίησης γάλακτος, θα πρέπει να τηρούν τους ισχύοντες κανόνες για τη δημόσια υγεία.

Το ιστορικό

Το Χαλλούμι/Halloumi/Hellim είναι το σημαντικότερο προϊόν ζωικής προέλευσης της Κύπρου. Εκτός από την πολιτιστική αξία του, το προϊόν αυτό έχει και σημαντική οικονομική σημασία για τη νήσο.

Η καταχώριση του τυριού Χαλλούμι/Hellim ως ΠΟΠ — στην οποία έχουν ισότιμη πρόσβαση οι παραγωγοί και από τις δύο κοινότητες της Κύπρου — αποτελεί επίσης ένα ιδιαίτερα συμβολικό βήμα για την προσέγγιση των δύο κοινοτήτων και τη συνεργασία τους με σκοπό τη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης.

Για την προστασία της υγείας των ζώων και της δημόσιας υγείας σε ολόκληρη την Κύπρο, η Επιτροπή θα βοηθήσει τον τουρκοκυπριακό γαλακτοκομικό κλάδο να επιτύχει, το συντομότερο δυνατόν, την πλήρη συμμόρφωση με τα πρότυπα της ΕΕ για την υγεία των ζώων και τη δημόσια υγεία. Η Επιτροπή προτίθεται να εντείνει τη στήριξή της προς τον τουρκοκυπριακό γαλακτοκομικό κλάδο στο πλαίσιο του προγράμματος βοήθειας για την τουρκοκυπριακή κοινότητα. 

Στο πλαίσιο αυτό, η απόφαση προβλέπει τη δυνατότητα συγκρότησης ομάδας εργασίας για το Χαλλούμι/Halloumi/Hellim. Η ομάδα αυτή θα προεδρεύεται από την Επιτροπή και θα απαρτίζεται από εκπροσώπους των δύο κοινοτήτων της Κύπρου. Η ομάδα εργασίας θα εξετάσει την εφαρμογή του κανονισμού και της απόφασης. 

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr