ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ ΨΑΛΤΗΣ

ΝΔ: Τα τζάκια συνεχίζουν να καίνε

του «Αριστερού Ψάλτη» - Δημοσίευση 5 Οκτωβρίου 2015, 09:04 / Ανανεώθηκε 5 Οκτωβρίου 2015, 09:04
ΝΔ: Τα τζάκια συνεχίζουν να καίνε
Facebook Twitter Whatsapp

Πιστεύει κανείς ότι στη ΝΔ ξεκίνησε η επανάσταση των 40άρηδων που με την εκλογή τους θα οδηγήσουν το κόμμα πίσω στην «κατάληψη» της εξουσίας; 

Πιστεύει κανείς ότι στη ΝΔ ξεκίνησε η επανάσταση των 40άρηδων που με την εκλογή τους θα οδηγήσουν το κόμμα πίσω στην «κατάληψη» της εξουσίας; Αν «ναι» σφάλλουν.

Β. Μεϊμαράκης, Κυρ. Μητσοτάκης, Απ. Τζιτζικώστας και Αδ. Γεωργιάδης δεν φαίνονται διατεθειμένοι να συγκρουστούν και να διακινδυνεύσουν ρήξεις με τα «ιερά και όσια» του κόμματος, την οικογενειοκρατία και τους βαρόνους. Θα συνεχίσουν την «παράδοση» που επικρατεί στη ΝΔ να μην διαταράζονται οι ισορροπίες ανάμεσα στα τζάκια.

Η ΝΔ, πάντα, έχει «ιδιοκτήτες» –φυσικά δεν την δηλώνουν και στο… Ε9!- οι οποίοι εξακολουθούν να καθορίζουν τις εξελίξεις με τις διάδοχες καταστάσεις να μην συγκρούονται με το κόμμα. Και μόνο η παράθεση των ονομάτων των υποψηφίων δείχνει την γύμνια του κόμματος. Καμία έκπληξη –όλα αναμενόμενα. «Η ΝΔ δεν έχει τίποτα», γράφει ο Γ. Λούλης [Νέα, 03.10.15]. «Ούτε βετεράνους, ούτε στελέχη για ανανέωση. Είναι φθαρμένο, τρίτης κατηγορίας, υλικό». 

Και έτσι ακριβώς είναι. Ο Κυρ. Μητσοτάκης στηρίζεται στην παλιά φρουρά των συνεργατών του πατέρα του [από τον Κ. Πυλαρινό μέχρι την Α. Ψαρούδα – Μπενάκη], ο Απ. Τζιτζικώστας στο παρελθόν της οικογένειά του και στην «αντίσταση στο παλιό» [η συνάντηση με τον Κ. Καραμανλή έγινε για να καταγραφεί δημόσια η διαφωνία μαζί του –τον παρότρυνε να μην κατέβει], ενώ ο Αδ. Γεωργιάδης προσδοκά στην καταγραφεί ενός σεβαστού ποσοστού της ακροδεξιάς ως διακριτό ρεύμα μέσα στη ΝΔ. 

Ο Ευ. Μεϊμαράκης καλείται να παίξει τον ιδιαίτερο ρόλο που βολεύει τα «τζάκια». Αυτόν του αρχηγού υπό προθεσμία. Μέχρι, δηλαδή, να ενηλικιωθούν οι γόνοι δύο συστημάτων. Του συστήματος Καραμανλή και της Ντόρας Μπακογιάννη που «βλέπουν» τις εξελίξεις στη ΝΔ με ορίζοντα δύο με τρία χρόνια μετά -το 2017 ή, το αργότερο, το 2018. Για την ώρα δουλεύουν από κοινού για τον Κώστα Καραμανλή [γιό του Αχιλλέα] και τον Κώστα Μπακογιάννη [γιό της Ντόρας], νυν περιφερειάρχη Στ. Ελλάδας. Υπολογίζουν ότι μετά από δυο – τρία χρόνια θα έχουμε πάλι εκλογές και ως τότε θα έχουν καταγράψει πολιτική εμπειρία οι Κ. Μπακογιάννης και Κ. Καραμανλής [ανιψιός] ώστε να αναλάβουν –ένας από τους δύο- την ΝΔ και, πολύ πιθανόν, όπως υποστηρίζουν, την διακυβέρνηση της χώρας λόγω φθοράς του Αλ. Τσίπρα. 

Η ιστορία, βέβαια, επιφυλάσσει εκπλήξεις –σπάνια ακολουθεί τη λογική. Μετά από δυο χρόνια όλα μπορεί να έχουν αλλάξει. Γι’ αυτό και όλοι φροντίζουν να πάρουν θέση ή να προετοιμάσουν το έδαφος για τη δική τους εξέλιξη. Ο Κ. Μπακογιάννης, για παράδειγμα, γράφει [Καθημερινή, 04.10.2015] ότι «η ΝΔ χρειάζεται ένα δημιουργικό σοκ χωρίς, όμως, να χάσει την ψυχή της», σημειώνοντας ότι «η εποχή έχει ξεπεράσει τη ΝΔ» που, πλέον, χρειάζεται «ένα σαφές πρόγραμμα για να κυβερνήσει, όχι απλώς να εφαρμόζει μνημόνια». Σε αντίθεση με τον Απ. Τζιτζικώστα που προβάλλει ως προσόν την ηλικία του και αντιπαρέρχεται το κώλυμα εκλογιμότητας στην ανάγκη σήμερα «να αλλάξουμε γενιά στη ΝΔ», να «σπάσει η επετηρίδα» [Καθημερινή, 04.10.2015].

Προς το παρόν στη ΝΔ συγκρούονται για το πότε θα γίνει η εκλογή του νέου αρχηγού με τον Ευ. Μεϊμαράκη να κατηγορεί τον γραμματέα του κόμματος, Ανδρέα Παπαμιμίκο, ότι λειτουργεί υπέρ του Α. Τζιτζικώστα –του προσάπτουν ότι προσπάθησε να κόψει τον Αδ. Γεωγιάδη καθώς έχει κοινό ακροατήριο με τον Απ. Τζιτζικώστα. Κανένας, όμως, από τους διεκδικητές της ΝΔ δεν φαίνεται να έχει «όρεξη» να συγκρουστεί με τους μηχανισμούς, να αλλάξει επί της ουσίας τη ΝΔ. Άλλωστε οι πρώην αρχηγοί της είναι αυτοί που δίνουν τον τόνο της αναμέτρησης, προσπαθούν να εμφανιστούν [είναι;…] ρυθμιστές των εξελίξεων. Οι ισορροπίες, όμως, συνήθως δεν οδηγούν σε τίποτα «νέο» αλλά σε διατήρηση του παλιού. Προς ευχαρίστηση του Αλ. Τσίπρα που παίζει μπάλα μόνος!...

 

 

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr