ΤΕΧΝΗ

Έφη Οικονομάκη - πρεμιέρα: Η γυναίκα που όχι μόνο δεν φεύγει, αλλά ήρθε και θα μείνει…

Δημοσίευση 21 Νοεμβρίου 2013, 17:50 / Ανανεώθηκε 21 Νοεμβρίου 2013, 17:22
Έφη Οικονομάκη - πρεμιέρα: Η γυναίκα που όχι μόνο δεν φεύγει, αλλά ήρθε και θα μείνει…
Facebook Twitter Whatsapp

Με μια αίσθηση παλιών, αθώων ελληνικών εποχών, η Έφη Οικονομάκη, ντυμένη για να τιμήσει το κοινό αλλά και εκείνες τις αρχετυπικές κυρίες της πίστας που φόραγαν τουαλέτες σουρ μεζούρ, πάντα στα μαύρα, κυριάρχησε στην ατμοσφαιρική σάλα του Χαμάμ.

Από την Αλεξάνδρα Τσόλκα

Με μια αίσθηση παλιών, αθώων ελληνικών εποχών, η Έφη Οικονομάκη, ντυμένη για να τιμήσει το κοινό αλλά και εκείνες τις αρχετυπικές κυρίες της πίστας που φόραγαν τουαλέτες σουρ μεζούρ, πάντα στα μαύρα, κυριάρχησε στην ατμοσφαιρική σάλα του Χαμάμ. Έξω τα Πετράλωνα, σαν να 'χει σταματήσει ο χρόνος, είναι ακόμα όλο γειτονιές, εκεί δίπλα στην αιώνια καλλονή, την Ακρόπολη.

Μέσα το παλιό Χαμάμ, με τον ψηλό του τρούλο όλο προβολείς, σέπια χρώματα, αίσθηση Ανατολής με προβολή στο τώρα. Η Έφη Οικονομάκη μαγικά μας μεταφέρει στον χρόνο με εκείνα τα τραγούδια που μιλάνε μόνο για τον χωρισμό και που πέρασαν στα σίγουρα στο εθνικό μας DNA. «Μια γυναίκα φεύγει» είναι ο τίτλος του προγράμματος και το τραγούδι που σημαδεύει τη βραδιά, για την κυρία της πίστας και της σκηνής –πάντα γένους θηλυκού- αλλά η Έφη Οικονομάκη, κάθε άλλο, ήρθε και θα μείνει. Τα τραγούδια της σαν μικρά μονόπρακτα ερμηνεύονται και γίνονται πράξη, εικόνες, μορφή σχεδόν μιας και τραγουδά με όλη της την ύπαρξη. 

Ίσως γι' αυτό η μαγική Σεμίνα Διγενή που από το χάος γεννά κόσμους έχει για συντρόφια στην πρεμιέρα, στην νέα πορεία της Έφης Οικονομάκη, όλους εκείνους του λάμπρους ανθρώπους, που χάρισαν χαμόγελα, καλλιέργεια, μικρές ανατάσεις ψυχής. Εκεί, λοιπόν, οι Γιάννης Σπανός, Μαρίζα Κωχ, Αρλέτα, Μάρθα Καραγιάννη, Θέμος Ανδρεάδης, Αιμιλία Υψηλάντη, Ελισάβετ Κωστανίδου, Νίκος Ψαρράς, Θάνος Καληώρας, Κώστας Κόκλας, Μαρίνα Ασλάνογλου, Δημήτρης Μαλισσόβας και η σύζυγος του Στέλιου Καζαντζίδη, Βάσω, η Άννα Μπιθικώτση, η κόρη του μέγα Γρηγόρη, οι Γιάννης Βόγλης, Γιώργος Γαβαλάς. Εκεί και πλήθος δημοσιογράφων, συγγραφέων αλλά και θεατρικών συγγραφέων όπως ο Γιώργος Χρονάς, ο Τάκης Χατζής και η γυναίκα του Αντιγόνη, η Έλενα Γκασούκα, ο Γιώργος Βάλαρης, η Άννα Χατζησοφιά, ο Βασίλης Μπουζιώτης, η Ζέτα Καραγιάννη, ο Δημήτρης Γκοσμάνης, ο Σπύρος Σιγούρος, ο Αντώνης Μποσκοίτης, η Λιάνα Μαλανδρενιώτη, ο Δώρος Δημοσθένους, ο Διονύσης Τσιλιμιδός, ο Δημήτρης Μανιάτης, η Ρένια Ρίγγα, ο Άκης Χαραλαμπίδης και πιθανόν πολλοί άλλοι, που δεν διακρίναμε…

Και εκεί πάνω απ' όλα οι έρωτες, τα πάθη, οι νύχτες, οι φυγές, οι ικεσίες, οι προσωπικές απελπισίες με αιώνιες αιωρήσεις γύρω μας, αθέατη παρέα, ο Στελάρας, ο σερ Μπιθικώτσης, η ερωτική Ρίτα Σακελλαρίου, η θεσπέσια Πόλυ Πάνου, ο άρχοντας Στέλιος Διονυσίου, ο παθιασμένος Μανώλης Αγγελόπουλος… σαν να ξεπηδάει πολυχρωμία από τις ασπρόμαυρες εικόνες της παλιάς ελληνικής ταινίας που θα 'καναν gest. Έτσι, λοιπόν βαπτίσαμε σε αλκοόλ και αιώνια λόγια και μελωδίες τον χωρισμό, τον μοιραστήκαμε, τον γευτήκαμε σε όλες του εκφάνσεις και τον μοιραστήκαμε λυτρωτικά με την Έφη Οικονομάκη, μάγισσα των στεναγμών και των ερώτων μας. Τη χθεσινή Τέταρτη. Και προσεχώς κάθε Παρασκευή. Γιατί ο κάθε χωρισμός μας αξίζει την καλύτερη παρέα…