current views are: 2

3 Απριλίου 2015
Δημοσίευση16:21

Μια Κορεάτισσα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Δημοσίευση 16:21’

Έργα της γλύπτριας Hijo Nam, εμπνευσμένα από τα εκθέματα του μουσείου, θα παρουσιαστούν στο μουσείο  από την Παρασκευή 17 Απριλίου.

 

Έναν διάλογο με την ελληνική ιστορία, κατά κύριο λόγο των ελληνιστικών χρόνων, επιχειρεί τα τελευταία χρόνια η κορεάτισσα καλλιτέχνις Hijo Nam. Έναν διάλογο που δεν έχει χαρακτήρα μίμησης αλλά ερμηνείας των έργων της αρχαιότητας μέσα από την αναζήτηση κοινών πολιτιστικών συντεταγμένων, συμβόλων και υλικών. Υπό το πρίσμα της δικής της τεχνοτροπίας λοιπόν, η Nam δημιούργησε μια σειρά από έργα από τερακότα, μέταλλο και ξύλο, με ανάγλυφα γράμματα και θρησκευτικά σύμβολα, τα οποία διηγούνται τις δικές τους ιστορίες, από την αρχαιότητα ως τις ημέρες μας  διά μέσου του Ταοϊσμού και του Βουδισμού.

 


Cultural Custom 6, (2014, 22.5 x 9.8”, Τερακότα), από λευκό πηλό, μια νύξη στα αγάλματα της ελληνιστικής εποχής, στα κυματιστά ενδύματά τους που, εν αντιθέσει με τις πτυχώσεις των κλασικών χρόνων, είναι σαν να παίρνουν το σχήμα τους από τον άνεμο.

 


Female Figure 4, 2014 (13 x 9”, Τερακότα). Μια γυναίκα, φτιαγμένη από πηλό, μας χαμογελά με τα σαρκώδη της χείλη γέρνοντας το κεφάλι και τα σγουρά της μαλλιά ελαφρά στο πλάι. Το φυσικό χρώμα σκουριάς του επιχρίσματος δημιουργεί την εντύπωση ότι η κεφαλή ήταν θαμμένη για αιώνες.

 


Perception, 2015 (68x54x10cm, χαλύβδινο έλασμα, ξύλο, σύρμα). Το σχετικά λεπτό έλασμα από χάλυβα είναι στερεωμένο σε ξύλινη βάση και η υφή είναι τραχιά στο πάνω μέρος, με το επίχρισμα να φαίνεται σκουριασμένο, πολυκαιρισμένο.

 


Words 2, 2014, ένα  παλίμψηστο σημείων και συμβόλων που στο κέντρο του έχει την εικόνα ενός ματιού.

Αυτά τα έργα θα δείξει η καλλιτέχνις στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης από τις 17 Απριλίου έως τις 14 Ιουλίου σε μια έκθεση με τίτλο «Hijo Nam: In Dialog with Greek History», την οποία επιμελείται η καθηγήτρια της ιστορίας της τέχνης Θάλεια Βραχοπούλου.

Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, τηλ. 2313 310201, amth@culture.gr.


σχετικα αρθρα