ΤΕΧΝΗ

Καζιμίρ Μαλέβιτς στη Θεσσαλονίκη

Δημοσίευση 12 Μαΐου 2015, 12:15 / Ανανεώθηκε 14 Μαΐου 2015, 14:23
Καζιμίρ Μαλέβιτς στη Θεσσαλονίκη
Facebook Twitter Whatsapp

Το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης τιμάει τον κορυφαίο της ρωσικής πρωτοπορίας και του μοντερνισμού με μια αφιερωματική έκθεση που θα εγκαινιαστεί στις 19 Μαΐου στη Μονή Λαζαριστών.

Μια από τις πιο συναρπαστικές περιόδους στην ιστορία της τέχνης φωτίζεται μέσα από την έκθεση «Ο Καζιμίρ Μαλέβιτς και οι μαθητές του. 100 χρόνια από το Μαύρο Τετράγωνο. Έργα Ρωσικής Πρωτοπορίας από τη συλλογή Κωστάκη του ΚΜΣΤ» που εγκαινιάζεται την Τρίτη 19 Μαΐου στη Θεσσαλονίκη. Με αφορμή τη συμπλήρωση εκατό χρόνων από την αποκάλυψη του εμβληματικού «Μαύρου Τετράγωνου», του έργου που σήμανε την πρώτη εμφάνιση του κινήματος του σουπρεματισμού, στην ιστορική «Τελευταία Φουτουριστική Έκθεση 0,10», η οποία άνοιξε τον Δεκέμβριο του 1915 στην Αγία Πετρούπολη, το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης ανατρέχει σε έργα και αρχειακό υλικό από την συλλογή Κωστάκη για να παρουσιάσει μια έκθεση την οποία δεν πρέπει να χάσει κανένας.

Όμως ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ο Καζιμίρ Μαλέβιτς, γεννημένος στο Κίεβο το 1878, είναι ένας από τους πιο σημαντικούς καλλιτέχνες της ρωσικής πρωτοπορίας και του ευρωπαϊκού μοντερνισμού γενικώς. Η πορεία του από τον ιμπρεσιονισμό στον συμβολισμό και στη συνέχεια τον κυβοφουτουρισμό τον οδήγησε τελικά στη δημιουργία της δικής του ζωγραφικής γλώσσας, του σουπρεματισμού, μιας νέας αισθητικής και φιλοσοφικής που αποσκοπεί στην αποτύπωση της αθέατης πλευράς της ζωής, τη μη-αντικειμενικότητα. Σκοπός του ήταν να καταλήξει στο σημείο μηδέν της ζωγραφικής, το οποίο συμβολίζονταν από το περίφημο «Μαύρο Τετράγωνο» (Κρατική Πινακοθήκη Τρετιακόφ, Μόσχα), το σημείο αφετηρίας της περιόδου της ρωσικής πρωτοπορίας και ένα από τα σημαντικότερα έργα του μοντερνισμού.

Η συλλογή Κωστάκη του ΚΜΣΤ περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό σχεδίων και πινάκων που σχετίζονται άμεσα με την «Τελευταία Φουτουριστική Έκθεση 0,10», προσχέδια έργων, ολοκληρωμένους πίνακες που είχαν παρουσιαστεί στην έκθεση καθώς και πλούσιο αρχειακό υλικό, όπως ο τετρασέλιδος κατάλογος της έκθεσης, το ειδικό φυλλάδιο που εξέδωσε για τις ανάγκες της έκθεσης ο Βλαντίμιρ Τάτλιν, άρθρα εφημερίδων, επιστολές της Όλγας Ρόζανοβα και καρτ-ποστάλ της Λιουμπόβ Ποπόβα με αναφορές στην έκθεση, φωτογραφίες κ.ά. Ιδιαίτερη θέση στην έκθεση «Ο Καζιμίρ Μαλέβιτς και οι μαθητές του. 100 χρόνια από το Μαύρο Τετράγωνο» κατέχει το «Μαύρο Ορθογώνιο» του Μαλέβιτς από την συλλογή Κωστάκη, το οποίο αποκαλύπτει ίχνη άλλου προγενέστερου ζωγραφικού πίνακα, γεγονός που μας βοηθάει σήμερα να το χρονολογήσουμε ως ένα από τα πρώτα έργα σουπρεματιστικής ζωγραφικής.

 

Έργα της συλλογής Κωστάκη του ΚΜΣΤ ταξίδεψαν σε διεθνείς εκθέσεις στο Μουσείο Stedelijk στο Άμστερνταμ (19.10.2013 – 2.2.2014), την TATE Modern (15.07-26.10.2014) και την White Chapel Gallery (15.01-6.04.2015) στο Λονδίνο και με τον τρόπο αυτό το ΚΜΣΤ συμμετείχε σε αντίστοιχες επετειακές διοργανώσεις αφιερωμένες στον Μαλέβιτς.

Η έκθεση «Ο Καζιμίρ Μαλέβιτς και οι μαθητές του. 100 χρόνια από το Μαύρο Τετράγωνο» εντάσσεται στο κεντρικό πρόγραμμα της 5ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, και θα πλαισιωθεί από παράλληλο πρόγραμμα ξεναγήσεων, μαθημάτων, εργαστηρίων και περφόρμανς.

Επιμέλεια: Μαρία Τσαντσάνογλου, Ιστορικός Τέχνης - Διευθύντρια το ΚΜΣΤ 
Βοηθοί Επιμελητές ΚΜΣΤ: Δόμνα Γούναρη, Αγγελική Χαριστού –Επιμελήτριες ΚΜΣΤ

«Ο Καζιμίρ Μαλέβιτς και οι μαθητές του. 100 χρόνια από το Μαύρο Τετράγωνο», Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Μονή Λαζαριστών, 19 Μαΐου – 10 Οκτωβρίου 2015. Ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Σάββατο 10:00-18:00.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr