ΤΕΧΝΗ

Οι ήχοι της καταστροφής στο Santozeum της Σαντορίνης

Δημοσίευση 13 Μαΐου 2015, 13:42 / Ανανεώθηκε 15 Μαΐου 2015, 17:49
Οι ήχοι της καταστροφής στο Santozeum της Σαντορίνης
Facebook Twitter Whatsapp

Το Μουσείο Τέχνης Santozeum παρουσιάζει το project Aural Lighthouses, ένα διεθνές συμπόσιο δρώμενων, εγκαταστάσεων και μελετών με επίκεντρο το ενεργό ηφαίστειο της Σαντορίνης.

Το Μουσείο Τέχνης Santozeum παρουσιάζει το project Aural Lighthouses, ένα διεθνές συμπόσιο δρώμενων, εγκαταστάσεων και μελετών με επίκεντρο το ενεργό ηφαίστειο της Σαντορίνης.

Πώς μπορούν οι άνθρωποι να δημιουργήσουν και να μεταδώσουν ήχους καταστροφής αντίστοιχους με αυτούς που δημιουργεί η φύση; Το ερώτημα αυτό επιχειρεί να απαντήσει το project Aural Lighthouses - ένα διεθνές συμπόσιο δρώμενων, εγκαταστάσεων και μελετών που οργανώνει το Μουσείο Τέχνης Santozeum στη Σαντορίνη υπό την επιμέλεια της Καλλιτεχνικής Διευθύντριας του μουσείου Ileana Drinovan-Nomikos. Με άξονα το ενεργό ηφαίστειο της Σαντορίνης και τις πρόσφατες μνήμες από τον τρομακτικό σεισμό του 1953, οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες και ακαδημαϊκοί απ’ όλο τον κόσμο (Ελλάδα, ΗΠΑ, Ινδία, Μεγάλη Βρετανία, Αυστραλία, Γερμανία, Ιταλία κ.ά.) επεξεργάστηκαν ήχους που συνδέονται με καταστάσεις έκτακτης ανάγκης,  προκαλούν έντονη αγωνία και οδύνη και παράλληλα υπονομεύουν και παραμερίζουν τη νοητική αντίληψη. Κομβικό σημείο του project είναι ο τεχνητός συντονισμός ηχητικών συχνοτήτων, όπως είναι οι συναγερμοί και οι σειρήνες, σε σχέση με το επικείμενο φάσμα της παγκόσμιας κρίσης και της κρίσης στην Ελλάδα.

 

Το Συμπόσιο θα διαρκέσει από τη Δευτέρα 18 έως το Σάββατο 23 Μαΐου και θα συμμετάσχουν ως κεντρικοί ομιλητές σημαντικοί καλλιτέχνες και επιστήμονες διεθνούς φήμης όπως: Salome Voegelin, Raviv Ganchrow, Andrea Polli καθώς και η κολεκτίβα Medea Electronique. Κατά τη διάρκεια του event θα εκτεθούν έργα των Curtis Tamm, Timo Kahlen και Alyssa Moxley, ενώ θα υπάρχουν και παρεμβατικές χορευτικές δράσεις από την Gabriella Daris σε συνδυασμό με μία εγκατάσταση του Gustav Metzger.

Το project Aural Lighthouses αποτελεί μέρος μιας σειράς 12 διεθνών εκδηλώσεων που έχουν πραγματοποιηθεί μέσα σε ένα χρόνο ανά τον κόσμο με τον ευρύτερο τίτλο #21 Fluid States Performance Studies. Είναι διάρκειας ενός χρόνου και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, θεματικές επισκέψεις στο φυσικό αμφιθέατρο της καλντέρας, μεταδόσεις σε συνεργασία με τους τοπικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς – Radio Free Santorini Series – καθώς και ένα δεύτερο σύνολο ηχητικών φάρων τον Οκτώβριο.

Λίγα λόγια για το Μουσείο Τέχνης Santozeum: Το Santozeum, ιδρύθηκε το 2010 και είναι ένα εικαστικό «κίνημα» που ανοίγει διάλογο μεταξύ των τεχνών, των ανθρωπιστικών επιστημών και της επιστήμης τόσο στην τοπική κοινωνία, όσο και διεθνώς. To Μουσείο Santozeum λειτουργεί στη Σαντορίνη και στόχο έχει τη δημιουργία έργων τέχνης και εκθέσεων στο περιβάλλον του Μουσείου με προσέλκυση διεθνών καλλιτεχνών.

Δείτε ΕΔΩ το αναλυτικό πρόγραμμα του συμποσίου.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr