ΤΕΧΝΗ

Το Φεστιβάλ Αθηνών υποδέχεται τον φωτογράφο Βασίλη Βρεττό

Δημοσίευση 26 Μαΐου 2015, 15:45 / Ανανεώθηκε 26 Μαΐου 2015, 15:45
Το Φεστιβάλ Αθηνών υποδέχεται τον φωτογράφο Βασίλη Βρεττό
Facebook Twitter Whatsapp

Καλλιτέχνες απ’ όλους τους χώρους, κάποιοι από αυτούς συμμετέχοντες στο Φεστιβάλ Αθηνών, αποκαλύπτονται μέσα από τον φακό του Βασίλη Βρεττού σε μια έκθεση «Mise en Abyme / Ο εαυτός μέσα στον εαυτό».

Καλλιτέχνες απ’ όλους τους χώρους, κάποιοι από αυτούς συμμετέχοντες στο Φεστιβάλ Αθηνών, αποκαλύπτονται μέσα από τον φακό του Βασίλη Βρεττού σε μια έκθεση «Mise en Abyme / Ο εαυτός μέσα στον εαυτό».

Τα εικαστικά αποτελούν πρόσφατη σχετικά προσθήκη στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών. Όμως, θα ήταν λάθος να προσπεράσουμε τις έστω και λίγες -δύο – εκδηλώσεις που θα φιλοξενηθούν στο κτίριο της Πειραιώς 260. Και φυσικά θα ξεκινήσουμε από την έκθεση φωτογραφίας του Βασίλη Βρεττού «Mise en Abyme / Ο εαυτός μέσα στον εαυτό» που εγκαινιάζει τη σχετική ενότητα την 1η Ιουνίου.

Υπάρχουν δύο λόγοι για να επισκεφτούμε την έκθεση. Ο ένας σχετίζεται με την ίδια την ποιότητα της δουλειάς του καλλιτέχνη. Επ’ αυτού μια ματιά στα δείγματα της δουλειάς του που φιλοξενούνται στη σελίδα μας, θα σας επιτρέψει να αντλήσετε όλα τα απαραίτητα συμπεράσματα. Σημειωτέον ότι ο φωτογράφος που έχει συνεργαστεί με κορυφαίους πολιτιστικούς οργανισμούς είναι από εκείνους που δεν «πυροβολούν» ό,τι βρουν αλλά δουλεύει στη βάση θεματικών ενοτήτων.

 


Ο ζωγράφος/ ηθοποιός Άγγελος Παπαδημητρίου από τον φακό του Βασίλη Βρεττού.

Ο δεύτερος έχει να κάνει με τους φωτογραφιζόμενους -σαράντα περίπου- που προέρχονται όλοι από τις τάξεις των ανθρώπων της τέχνης και του πολιτισμού. Συνηθισμένα πράγματα θα πείτε, όμως θα κάνετε λάθος. Διότι ο Βρεττός αντί να μεταχειριστεί τα μοντέλα του ως ανδρείκελα και να τους επιβάλει τη δική του αισθητική αναφορικά με τον χώρο, την ενδυμασία και τα αντικείμενα που θα τους περιέβαλαν, ζήτησε από εκείνους να «σκηνοθετήσουν» τους εαυτούς τους. Το αποτέλεσμα είναι ότι κάθε εικόνα είναι ένα έργο (του φωτογραφιζόμενου) μέσα σε ένα άλλο έργο (του φωτογράφου.

Την έκθεση επιμελήθηκε η ιστορικός τέχνης Ίρις Κρητικού η οποία εξηγεί για την επιλογή του τίτλου: «Ο  γαλλικός όρος “mise en abyme” που τιτλοδοτεί την ενότητα, σημαίνει στην τέχνη και τη λογοτεχνία «την εικόνα που εμπεριέχεται μέσα στην εικόνα», ή «την πλοκή που εμπεριέχεται μέσα στην πλοκή» και συνδέεται στην πρωτογενή εκδοχή του με  μεσαιωνικά σύμβολα που απεικονίζουν τη θέση ενός υποκειμένου στην άβυσσο. Στην τέχνη και τη λογοτεχνία ο όρος καθιερώθηκε από τον André Gide».

 


Ο σολίστ του βιολοντσέλο Στέλιος Ταχιάτης φωτογραφημένος από τον Βασίλη Βρεττό. Στο πάνω μέρος της σελίδας, ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Νίκος Καραθάνος φωτογραφημένος από τον Βασίλη Βρεττό.

«Mise en Abyme / Ο εαυτός μέσα στον εαυτό», έκθεση φωτογραφίας του Βασίλη Βρεττού, 1η Ιουνίου έως 31 Ιουλίου, Πειραιώς 260. Είσοδος ελεύθερη.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr