ΤΕΧΝΗ

«HEL(L)AS ΠΑΝΤΟΥ!» Από τον Κωνσταντίνο Ξενάκη στη Θεσσαλονίκη

Δημοσίευση 28 Ιουλίου 2015, 13:16 / Ανανεώθηκε 28 Ιουλίου 2015, 13:20
«HEL(L)AS ΠΑΝΤΟΥ!» Από τον Κωνσταντίνο Ξενάκη στη Θεσσαλονίκη
Facebook Twitter Whatsapp

Με μια αναδρομική έκθεση έργων του μεγάλου έλληνα μοντερνιστή ζωγράφου, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης συμμετέχει στην 5η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης

Με μια αναδρομική έκθεση έργων του μεγάλου έλληνα μοντερνιστή ζωγράφου, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης συμμετέχει στην 5η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης

Είναι ένας από τους σημαντικότερους έλληνες εικαστικούς καλλιτέχνες της μεταπολεμικής εποχής. Γεννημένος στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου το 1931 «μετανάστευσε» στο Παρίσι τη δεκαετία του ’50 όπου «διαπαιδαγωγήθηκε» στα σύγχρονα ρεύματα και ανέπτυξε το δικό του εικαστικό λεξιλόγιο επηρεασμένο από την σημειωτική. Σήμερα ο Κωνσταντίνος Ξενάκης συνεχίζει να εργάζεται και μάλιστα νέα έργα του εκτίθενται σε μουσεία και γκαλερί σε όλο τον κόσμο.

Η έκθεση έργων του καλλιτέχνη «HEL(L)AS ΠΑΝΤΟΥ!» που εγκαινιάζεται την Παρασκευή 31 Ιουλίου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης περιλαμβάνει 42 πίνακες του Ξενάκη, έργα που επεξεργάστηκε από το 1970 μέχρι και το 2014. Κοινός παρονομαστής σε όλα η καταλυτική παρουσία συμβόλων των αρχαίων πολιτισμών της Μεσογείου: αιγυπτιακά ιδεογράμματα, γραφές, λίθινες στήλες, πήλινες πινακίδες, όστρακα και ταλισμανικοί σφραγιδόλιθοι αλληλοεπιδρούν με σύγχρονα σήματα, χάρτες, βιβλία ή κώδικες και μεταγράφονται εικαστικά σε έργα ζωγραφικής και χαρακτικής, σε τρισδιάστατες κατασκευές στον χώρο, σε περιβάλλοντα ή εγκαταστάσεις, σε ψηφιακούς χώρους.

Στόχος των διοργανωτών της έκθεσης που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της 5ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης είναι τα έργα του Ξενάκη να «διαβαστούν» από τους επισκέπτες σε σχέση με τα εκθέματα της μόνιμης συλλογής του μουσείου: ένα σιωπηλός διάλογος μεταξύ παλιού και νέου, μια δυναμική ισορροπία ανάμεσα στη φθαρτότητα και στην δημιουργία.

Η έκθεση «HEL(L)AS ΠΑΝΤΟΥ!» είναι μια μοναδική ευκαιρία να γνωρίσει κανείς στην ολότητά του το έργο ενός από τους πιο σημαντικούς έλληνες καλλιτέχνες της διασποράς. Είναι επίσης ένα από τα πιο «σημαντικά» εικαστικά γεγονότα στην Ελλάδα σήμερα.

«HEL(L)AS ΠΑΝΤΟΥ!» του Κωνσταντίνου ξενάκη, Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Μ. Ανδρόνικου 6, Θεσσαλονίκη, 31 Ιουλίου έως 30 Σεπτεμβρίου.