ΤΕΧΝΗ

Φεστιβάλ Βωβούσας: Σαν τα ψηλά βουνά

Δημοσίευση 30 Ιουλίου 2015, 15:35 / Ανανεώθηκε 30 Ιουλίου 2015, 15:35
Φεστιβάλ Βωβούσας: Σαν τα ψηλά βουνά
Facebook Twitter Whatsapp

Η Βωβούσα, ένα από τα ωραιότερα χωριά της βόρειας Πίνδου, φιλοξενεί από 1 έως 8 Αυγούστου ένα boutique φεστιβάλ αφιερωμένο στους νέους, τη φωτογραφία, τη βίντεο-τέχνη και τον κινηματογράφο.

Η Βωβούσα, ένα από τα ωραιότερα χωριά της βόρειας Πίνδου, φιλοξενεί από 1 έως 8 Αυγούστου ένα boutique φεστιβάλ αφιερωμένο στους νέους, τη φωτογραφία, τη βίντεο-τέχνη και τον κινηματογράφο.

Είναι ίσως το πιο ορεινό φεστιβάλ στην Ελλάδα -πραγματοποιείται σε υψόμετρο 1.000 μέτρων. Ο λόγος για το Φεστιβάλ Βωβούσας που εδώ και λίγο καιρό παλεύει για να εδραιωθεί στο πανέμορφο αυτό χωριό της βόρειας Πίνδου στις παρυφές του Εθνικού Δρυμού της Βάλια Κάλντα, ποντάροντας στους νέους καλλιτέχνες και φιλότεχνους.

Διότι το Φεστιβάλ του Βωβούσας που πραγματοποιείται από 1 έως 8 Αυγούστου δεν είναι ένα ακόμα φεστιβάλ ποικίλης ύλης σαν αυτά που ξεφύτρωναν πριν από χρόνια σε κάθε γωνία της χώρας. Είναι αφιερωμένο στην φωτογραφία, στη video-art και στον κινηματογράφο με ορισμένη θεματολογία σε αρμονία με το περιβάλλον. Με λίγα λόγια είναι ένα φεστιβάλ με ονομασία προέλευσης που αποσκοπεί να αφήσει το ίχνος του στον τόπο, όχι μόνο προσελκύοντας επισκέπτες, αλλά χτίζοντας γέφυρες επικοινωνίας με τον κόσμο.

Στο πλαίσιο του φετινού Φεστιβάλ Βωβούσας, το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης παρουσιάζει την έκθεση φωτογραφίας «Mount Olympus», μια επιλογή έργων από το αρχείο του Ελβετού φωτογράφου Fred Boissonnas με θέμα βουνό των θεών.

Ένθερμος φιλέλληνας, αεικίνητος περιηγητής, έμπειρος ταξιδευτής, λάτρης του αλπινισμού αλλά και του φυσικού τοπίου της χώρας μας, ο Ελβετός Frederic Boissonnas (1858-1946) πάτησε για πρώτη φορά το πόδι του στην Ελλάδα το 1903 και για τρεις δεκαετίες περιηγούνταν και φωτογράφιζε τον ελλαδικό χώρο, συμβάλλοντας καθοριστικά στην προώθηση της εικόνας της χώρας στο εξωτερικό.

Στη διάρκεια των περιπλανήσεων του στη χώρα μας ο Boissonnas επισκέφτηκε τουλάχιστον τέσσερις φορές τον Όλυμπο (1913, 1921, 1927). Ως αποτέλεσμα εκείνων των ταξιδιών, έχουμε σήμερα μια μοναδική παρακαταθήκη με περισσότερες από 300 λήψεις για την περιοχή του Ολύμπου.

Για να μάθετε περισσότερα για το φεστιβάλ Βωβούσας επισκεφτείτε το σάιτ http://vovousafestival.gr/