ΤΕΧΝΗ

Το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης Τόπος Πολιτισμού

Δημοσίευση 17 Σεπτεμβρίου 2015, 08:01 / Ανανεώθηκε 16 Σεπτεμβρίου 2015, 19:55
Το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης Τόπος Πολιτισμού
Facebook Twitter Whatsapp

Το Μουσείο Κινηματογράφου, το Μουσείο Φωτογραφίας και το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης συνεργάζονται σε ένα τριήμερο εκδηλώσεων με αφορμή τη Φθινοπωρινή Ισημερία με φόντο το λιμάνι της πόλης 23-25 Σεπτεμβρίου.

Το Μουσείο Κινηματογράφου, το Μουσείο Φωτογραφίας και το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης συνεργάζονται σε ένα τριήμερο εκδηλώσεων με αφορμή τη Φθινοπωρινή Ισημερία με φόντο το λιμάνι της πόλης 23-25 Σεπτεμβρίου.

Η φθινοπωρινή ισημερία γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 23 Σεπτεμβρίου. Στις 23 Σεπτεμβρίου λοιπόν ξεκινούν οι εκδηλώσεις του τριήμερου κύκλου εκδηλώσεων «Φθινοπωρινή Ισημερία» που προλογίζει μια ολόκληρη σειρά δράσεων με τίτλο «Λιμάνι: Τόπος και Πύλη Πολιτισμού». Δράσεις τις οποίες υλοποιούν ο Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τους τρεις πολιτιστικούς φορείς που στεγάζονται στην Προβλήτα Α΄, το Μουσείο Κινηματογράφου–Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης και το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.

Οι εκδηλώσεις της «Φθινοπωρινής Ισημερίας» έχουν κυρίως εκπαιδευτικό χαρακτήρα μιας και ο Σεπτέμβριος είναι ο μήνας που ανοίγουν τα σχολεία. Γονείς και παιδιά θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν το έργο των τεσσάρων αυτών φορέων της πόλης με τη βοήθεια μουσειοπαιδαγωγών και τη συνεργασία εκπροσώπων του ΟΛΘ και να αυτοσχεδιάσουν φωτογραφικά, κινηματογραφικά και εικαστικά με φόντο το λιμάνι.

Το πρόγραμμα αναλυτικά:

Τετάρτη 23/9, Πέμπτη 24/9, Παρασκευή 25/9

17:30 – 19:30 Εικαστικό παιχνίδι για παιδιά κάθε ηλικίας κατά το οποίο θα κατασκευάσουν τις δικές τους καρτ ποστάλ, με κεντρικό θέμα το λιμάνι του χθες και του σήμερα. Αφετηρία γίνεται η έκθεση φωτογραφίας στο παλιό αντλιοστάσιο του ΟΛΘ «Το πορτρέτο του Λιμανιού», που συνδιοργανώνει το Μουσείο Φωτογραφίας με τον ΟΛΘ. Σημεία, τοπία, γωνιές που ενέπνευσαν μεγάλους φωτογράφους και κινηματογραφιστές προσφέρουν στα παιδιά την ευκαιρία να κατανοήσουν τον ποικιλόμορφο χαρακτήρα του τοπίου αλλά κυρίως να φανταστούν τις διαφορετικές χρήσεις του λιμανιού. Στη συνέχεια, στους πάγκους εργασίας, μέσα από το κολάζ, τη ζωγραφική και τη δημιουργική γραφή τα παιδιά θα δημιουργήσουν τις δικές τους κάρτες. Τα έργα που θα προκύψουν θα αναρτηθούν και θα παραμείνουν εκτεθειμένα ως αποτέλεσμα του εργαστηρίου για όλο το τριήμερο σε χώρο του Λιμανιού.

18:00 Workshop γλυπτικής για παιδιά κάθε ηλικίας. Τα παιδιά, υπό την καθοδήγηση της εικαστικού Δήμητρας Λαμπρέτσα, θα δημιουργήσουν γλυπτά στην άμμο σε μια ειδικά διαμορφωμένη δεξαμενή.

Διευρυμένο ωράριο

Οι τρεις χώροι παρατείνουν το ωράριο λειτουργίας τους την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου -και κάθε Παρασκευή- μέχρι τις 22:00, διευρύνοντας τη δυνατότητα του κοινού να επισκεφθεί τις εκθέσεις:

  • «Το πορτρέτο του Λιμανιού», συνδιοργάνωση ΜΦΘ-ΟΛΘ (Παλιό Αντλιοστάσιο του ΟΛΘ)
  • «Σχετικές Κινήσεις. Ευαγγελία Κρανιώτη - Julien Prėvieux» στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Β1)
  • «Faces. Το πορτρέτο στην ευρωπαϊκή φωτογραφία μετά το 1990» στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Α’, 1ος όροφος) & στο παράρτημα του ΜΦΘ (κτίριο πρώην Αποθηκών Στρατού, Α’ Προβλήτα)
  • Μόνιμη έκθεση στο Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Α’, ισόγειο)

Λιμάνι: Τόπος και Πύλη Πολιτισμού- Φθινοπωρινή Ισημερία, Δράσεις Πολιτισμού στο λιμάνι Θεσσαλονίκης, Προβλήτα Α΄, 23-25 Σεπτεμβρίου 2015.