ΤΕΧΝΗ

Η πλάνη των αισθήσεων του Αδριανού

Δημοσίευση 1 Οκτωβρίου 2015, 13:56 / Ανανεώθηκε 1 Οκτωβρίου 2015, 13:56
Η πλάνη των αισθήσεων του Αδριανού
Facebook Twitter Whatsapp

Μια οπτική μπαλάντα αισθήσεων και παραισθήσεων στη Γκαλερί Σκουφά

Μια οπτική μπαλάντα αισθήσεων και παραισθήσεων στη Γκαλερί Σκουφά

«Ο Αδριανός Σωτήρης, ρομαντικός σε μια αντιρομαντική εποχή, είναι ένας ζωγράφος μιας προικισμένης γενιάς που διεκδικεί τη χαμένη (;) τιμή της ζωγραφικής και επαναδιαπραγματεύεται τη θέση της στην Ιστορία αλλά και σε ένα πολιτισμό που έμαθε να καταναλώνει ομοιώματα (simulacres) αντί να δημιουργεί αξίες ή να διατυπώνει ερμηνείες. Ο Barthes πάλι θεωρούσε το μονόπλευρα αναπαραστατικό, το ρεαλιστικό στοιχείο  χυδαίο εξ αιτίας ακριβώς της προφάνειάς του. Εφόσον αυτό που μετράει στη τέχνη είναι, πρωτίστως, το μυστήριο. (Εδώ μιλάει ο μύστης και μάγος της εικόνας  De Chirico). Αυτό το μυστήριο, αυτή η ανάδυση ενός φασματικού σύμπαντος όπου το όνειρο και ο εφιάλτης συμπλέκονται, είναι το βασικό χαρακτηριστικό της ποιητικής του Αδριανού.

»Ξεκινώντας από τα απλά πράγματα που αγγίζει στο ατελιέ του και συνεχίζοντας στα σώματα των μοντέλων του, σώματα άλλοτε παγίδες και άλλοτε φυλαχτά, δημιουργεί ένα εξεζητημένο θέατρο μορφών όπου το εξωπραγματικό και το φανταστικό δεσπόζουν σαν λύτρωση από το μαρτύριο της καθημερινότητας. Είναι τότε που η τέχνη του καθίσταται όχι απλά επικοινωνιακή αλλά βαθιά ερωτική. Δύναμη του Αδριανού είναι το σχέδιο και οι πολύπλευρες δυνατότητες του. Έπεται το χρώμα, υποβλητικό, συχνά εκρηκτικό, να επιχειρηματολογεί σχετικά με τις αντιστάσεις του φωτός μέσα στην επικράτεια της νύχτας και να υποστηρίζει πως το τρομερό μπορεί να γίνει εμβρυουλκός της πιο παράξενης ομορφιάς...»

Απόσπασμα από το κείμενο «Ο αόρατος θίασος επισκέπτεται τη ζωγραφική του Σωτήρη Αδριανού» του Μάνου Στεφανίδη, καθηγητή ΕΚΠΑ.

Η τέταρτη ατομική έκθεση του Αδριανού, «Η πλάνη των αισθήσεων», εγκαινιάζεται στη γκαλερί Σκουφά στις 8 Οκτωβρίου. Έργα που δημιουργήθηκαν τα τελευταία πέντε χρόνια μάς ταξιδεύουν σε φαντασιακά τοπία γεμάτα συμβολισμούς, σε ονειρικές συνθέσεις ανάμεσα στο χθες και το σήμερα του πολιτισμού, σε νυχτερινά τοπία, όπου το φως πρωταγωνιστεί και διαγράφει τα γυμνά σώματα, ξεσκεπάζοντας την «Πλάνη των αισθήσεων».

Στο ομώνυμο, τριών μέτρων ύψους, έργο του, όπου το γυμνό σώμα αντανακλάται στο νερό και ταυτόχρονα σε ένα καθρέφτη, ο ζωγράφος προσφέρει στο θεατή του την ευκαιρία να ξαναννοήσει με άλλο μάτι την πραγματικότητα.

«Η πλάνη των αισθήσεων» -έκθεση ζωγραφικής του Σωτήρη Αδριανού, Γκαλερί Σκουφά, Σκουφά 4, Κολωνάκι. Διάρκεια έκθεσης: 8 Οκτωβρίου-2 Νοεμβρίου, Δευτ-Τετ-Σαβ 10:00-15:30, Τρ-Πεμ-Παρ: 10:00-15:30 & 17:30-21:00.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr