ΤΕΧΝΗ

Η Δωρεά Βαλαδώρου στο Μουσείο Μπενάκη

Δημοσίευση 11 Νοεμβρίου 2015, 18:22 / Ανανεώθηκε 11 Νοεμβρίου 2015, 18:22
 Η Δωρεά Βαλαδώρου στο Μουσείο Μπενάκη
Facebook Twitter Whatsapp

Αρχαία αντικείμενα και έργα εκκλησιαστικής τέχνης ανεκτίμηστης αξίας εκτίθενται στο Μουσείο Μπενάκη στο πλαίσιο της πρώτης παρουσίασης της συλλογής Βαλαδώρου στο κοινό.

Αρχαία αντικείμενα και έργα εκκλησιαστικής τέχνης ανεκτίμηστης αξίας εκτίθενται στο Μουσείο Μπενάκη στο πλαίσιο της πρώτης παρουσίασης της συλλογής Βαλαδώρου στο κοινό.

Η συλλογή του Αναστάσιου και της Μαρίας Βαλαδώρου, των δύο αδερφών που επέλεξαν να μετατρέψουν το νεοκλασικό σπίτι τους στην οδό Πολυγνώτου 10 στην Πλάκα σε κέντρο κοινωνικής και πνευματικής ζωής είναι ένα πραγματικό δώρο για τους φίλους της τέχνης, κυρίως της θρησκευτικής. Τα δύο αδέρφια –με πρωτοστάτη τον Αναστάσιο, έμπορο πολυτελών μεταξωτών υφασμάτων και ιερατικών ειδών- συνέλλεγαν επί δεκαετίες αρχαία αντικείμενα από την μυκηναϊκή έως την ύστερη ελληνιστική-πρώιμη ρωμαϊκή περίοδο, καθώς και έργα εκκλησιαστικής τέχνης, δείγματα θρησκευτικής ζωγραφικής κεντητικής και αργυροχοΐας μεγάλης αξίας.

Ανάμεσα στα δεκάδες έργα της συλλογής ξεχωρίζει ένας σπάνιος χρυσοκέντητος επιτάφιος των αρχών του 14ου αιώνα  που συγκαταλέγεται στα αριστουργήματα της παλαιολόγειας κεντητικής. Ο επιτάφιος θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στο κοινό στη διάρκεια της έκθεσης και στη συνέχεια θα μεταφερθεί στην αίθουσα 11 του ισογείου του Μουσείου Μπενάκη, όπου θα εκτεθεί μόνιμα ανάμεσα στα άλλα έργα της υστεροβυζαντινής εποχής.

Η έκθεση που θα διαρκέσει ως τα τέλη Ιανουαρίου θα περιλαμβάνει μερικά από τα πιο αξιόλογα κομμάτια της συλλογής η οποία θα στεγαστεί μελλοντικά μαζί με το σχετικό αρχείο στο αναπλασμένο σπίτι της οικογένειας.

Η ταυτότητα της έκθεσης:

Επιμέλεια: Αναστασία Δρανδάκη
Ομάδα εργασίας: Μάντυ Κολιού, Πανωραία Μπενάτου, Μάρα Βερύκοκου, Βασίλης Πασχάλης
Επιμέλεια αρχαίων: Ειρήνη Παπαγεωργίου
Αρχιτεκτονικός σχεδιασμός – Γραφιστικές εφαρμογές: Σταμάτης Ζάννος
Συντήρηση και παρουσίαση έργων: Τμήμα Συντήρησης Μουσείου Μπενάκη
Συντήρηση επιταφίου: Καλλιόπη Καβάσιλα, Anastasia Ozoline
Γραφιστική αποκατάσταση επιταφίου: Ντόρα Πικιώνη
Βίντεο επιταφίου: Άγγελος Δραγούτης
Αρχιτεκτονική μελέτη κτηρίου οδού Οτρυνέων 13: Μαρία Κοκκίνου & Ανδρέας Κούρκουλας

Η έκθεση «Ένας συλλέκτης στην Αθήνα του 20ου αιώνα: Η Δωρεά Βαλαδώρου στο Μουσείο Μπενάκη» θα πραγματοποιηθεί στο κεντρικό κτίριο του μουσείου, Κουμπάρη 1, Κολωνάκι, από 12 Νοεμβρίου ’15 έως 24 Ιανουαρίου ’16. Παράλληλα με την έκθεση θα κυκλοφορήσει δίγλωσση συλλογική επιστημονική έκδοση από την επιμελήτρια της συλλογής Αναστασίας Δρανδάκη, «Ο επιτάφιος της συλλογής Βαλαδώρου. Τέχνη, τεχνική και τεχνολογία ενός βυζαντινού χρυσοκεντήματος».

Στην έκθεση θα πραγματοποιούνται ξεναγήσεις από τις επιμελήτριες, κάθε Τετάρτη 13.00-14.00 και Σάββατο 12.00-13.00. Εξαιρούνται οι ημερομηνίες: Σάββατο 26/12/2015, Σάββατο 02/01/2016 και Τετάρτη 06/01/2016. Η συμμετοχή στις ξεναγήσεις επιβαρύνει το εισιτήριο της έκθεσης κατά €2. Για κράτηση θέσεων: Τ 210 3671037, Δευτέρα - Πέμπτη 10:00-16:00.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr