ΤΕΧΝΗ

Ο Στήβεν Αντωνάκος και το «αποτύπωμά» του για ένα μήνα ακόμα στη Θεσσαλονίκη

Δημοσίευση 25 Φεβρουαρίου 2016, 08:01 / Ανανεώθηκε 24 Φεβρουαρίου 2016, 17:43
Ο Στήβεν Αντωνάκος και το «αποτύπωμά» του για ένα μήνα ακόμα στη Θεσσαλονίκη
Facebook Twitter Whatsapp

Το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης παρουσιάζει τη σειρά έργων που δώρισε στο ίδρυμα ο μεγάλος ελληνο-αμερικανός εικαστικός έως τις 26 Μαρτίου.

Το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης παρουσιάζει τη σειρά έργων που δώρισε στο ίδρυμα ο μεγάλος ελληνο-αμερικανός εικαστικός έως τις 26 Μαρτίου.

Εξήντα επτά έργα του (τυπώματα) δώρισε το 2012 ο Στήβεν Αντωνάκος στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης. Ο μεγάλος ελληνο-αμερικάνος εικαστικός, από τις κορυφαίες μορφές της νεοϋορκέζικης εικαστικής σκηνής της μεταπολεμικής εποχής, ένα χρόνο πριν από τον θάνατό του σε ηλικία 86 ετών εμπιστεύτηκε τα έργα του στο συγκεκριμένο μουσείο για ένα σκοπό. Θέλησε με αυτό τον τρόπο να υπογραμμίσει τη σημασία που είχε στην καλλιτεχνική εξέλιξή του, η τέχνη των Ρώσων κονστρουκτιβιστών, έργα των οποίων συνιστούν τον κορμό της μόνιμης συλλογής του μουσείου.

Όπως επισημαίνει η διευθύντρια του ΚΜΣΤ, Μαρία Τσαντσάνογλου: «H καθαρή γεωμετρία του κονστρουκτιβισμού σε συνδυασμό με τον μυστικισμό της σουπρεματιστικής σύνθεσης φόρμας και χρώματος ήταν τα στοιχεία που ώθησαν τον Αντωνάκο να στρέψει το βλέμμα του –κάπως αργά, όπως ο ίδιος εξομολογείται– προς την ρωσική πρωτοπορία».

Τώρα τα έργα αυτά εκτίθενται για πρώτη φορά δίνοντας την ευκαιρία στο φιλότεχνο κοινό της Θεσσαλονίκης να απολαύσει από κοντά τα έργα του μεγάλου καλλιτέχνη και να συνάγει τα δικά του συμπεράσματα για την πηγή της έμπνευσής του, εξετάζοντάς τα αντιπαραθετικά με τα έργα της ρωσικής πρωτοπορίας της Συλλογής Κωστάκη.  

Όπως λέει και ο επιμελητής της έκθεσης «Στήβεν Αντωνάκος-Τυπώματα» Γιάννης Μπόλης: «Ο Αντωνάκος εκκινεί από τα πρωτογενή στοιχεία της τέχνης –τη γραμμή, τη φόρμα, το επίπεδο, το χρώμα και το φως– ενώ εμφανείς είναι οι συσχετισμοί και οι παραπομπές στο μορφολογικό λεξιλόγιο κινημάτων της ρωσικής πρωτοπορίας, όπως ο σουπρεματισμός και ο κονστρουκτιβισμός».

«Στήβεν Αντωνάκος-Τυπώματα», Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης - Μονή Λαζαριστών, Κολοκοτρώνη 21, Θεσσαλονίκη, 27 Νοεμβρίου 2015 - 27 Φεβρουαρίου 2016, Τρίτη-Σάββατο 10:00-18:00. Ανοιχτές ξεναγήσεις για το κοινό κάθε Σάββατο στις 12:00 (με το εισιτήριο εισόδου). Εκπαιδευτικά προγράμματα & οργανωμένες ξεναγήσεις, τηλ. 2310 589222. Τιμές εισιτηρίων: 3 € ολόκληρο, 1,5 € μαθητικό-φοιτητικό-μειωμένο, 1€ ομαδικό. Ισχύουν ατέλειες. Πληροφορίες: www.greekstatemuseum.com

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr